Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση  Μητρότητα

ACTONEL F.C.TAB 30MG/TAB BTx 28 (BLIST 2x14)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ACTONEL
Μορφή
Δισκία επικαλυμμένα με υμένιο
Συγκέντρωση
30MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Διφωσφονικά
Κωδικός ATC: M05BA07

Μηχανισμός δράσης

Η νατριούχος ρισεδρονάτη είναι ένας διφωσφονικός πυριδινυλεστέρας που δεσμεύεται στον υδροξυαπατίτη των οστών και αναστέλλει την απορρόφηση των οστών μέσω των οστεοκλαστών. Η οστική εναλλαγή μειώνεται ενώ διατηρείται η δραστικότητα των οστεοβλαστών και η επιμετάλλωση στα οστά.

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Οστική νόσος του Paget: Στο κλινικό πρόγραμμα, το Actonel μελετήθηκε σε ασθενείς με τη νόσο του Paget.

Μετά τη θεραπεία με Actonel 30 mg/ημέρα για 2 μήνες παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Η αλκαλική φωσφατάση του ορού εξομαλύνθηκε στο 77% των ασθενών σε σύγκριση με το 11% στην ομάδα ελέγχου (400 mg ετιδρονάτης/ημέρα για 6 μήνες). Παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στην υδροξυπρολίνη/κρεατινίνη και στη δεοξυπυριδινολίνη/κρεατινίνη των ούρων.
  • Ακτινογραφίες που ελήφθησαν στη βάση αναφοράς των μετρήσεων και μετά από 6 μήνες παρουσίασαν μείωση στο βαθμό των οστεολυτικών βλαβών τόσο στο σκελετό των άκρων όσο και στον αξονικό σκελετό. Δεν παρατηρήθηκαν νέα κατάγματα.

Η παρατηρηθείσα ανταπόκριση ήταν παρόμοια σε ασθενείς με νόσο του Paget, ανεξάρτητα από το εάν είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε άλλες θεραπείες για τη νόσο του Paget ή από τη σοβαρότητα της νόσου.

Δεκαοκτώ μήνες μετά από την έναρξη μιας εφάπαξ δίμηνης αγωγής με Actonel σε ποσοστό 53% των ασθενών οι βιοχημικές παράμετροι παρέμειναν σε ύφεση.

Σε μια μελέτη, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, στην οποία συγκρίθηκε η χορήγηση της δόσης, πριν από το πρωινό και η χορήγησή της σε άλλες ώρες της ημέρας, οι αυξήσεις της οστικής πυκνότητας (BMD) στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ήταν στατιστικά μεγαλύτερες όταν η δόση χορηγήθηκε πριν από το πρωινό.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της νατριούχου ρισεδρονάτης ερευνήθηκε σε μία εξελισσόμενη μελέτη 3 ετών (μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο [placebo], πολυκεντρική, παράλληλων ομάδων μελέτη, διάρκειας ενός έτους ακολουθούμενη από θεραπεία ανοικτής ετικέτας 2 ετών) σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας από 4 ετών έως < 16 ετών με ήπια έως μέτρια ατελή οστεογένεση. Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς που ζύγιζαν 10-30 kg ελάμβαναν 2,5 mg ρισεδρονάτης ημερησίως και οι ασθενείς των οποίων το σωματικό βάρος ήταν >30 kg ελάμβαναν 5 mg την ημέρα.

Μετά από την ολοκλήρωση της τυχαιοποιημένης, διπλά-τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (placebo) φάσης, διάρκειας ενός έτους, καταδείχθηκε μια στατιστικά σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας (BMD) στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης για την ομάδα της ρισεδρονάτης έναντι της ομάδας placebo. Ωστόσο, στην ομάδα της ρισεδρονάτης βρέθηκε αυξημένος αριθμός ασθενών με κατ' ελάχιστον 1, νέων μορφομετρικών σπονδυλικών καταγμάτων (διάγνωση με ακτινογραφία), συγκριτικά με την ομάδα placebo. Κατά τη διάρκεια της διπλά-τυφλής περιόδου, διάρκειας ενός έτους, το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν κλινικά κατάγματα ήταν 30,9% στην ομάδα της ρισεδρονάτης και 49% στην ομάδα placebo. Κατά την περίοδο της ανοικτής ετικέτας, όταν όλοι οι ασθενείς έλαβαν ρισεδρονάτη (12ος μήνας έως 36ος μήνας), κλινικά κατάγματα αναφέρθηκαν σε ποσοστό 65,3% των ασθενών που αρχικά τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα placebo και 52,9% των ασθενών που τυχαιοποιήθηκαν αρχικά στην ομάδα της ρισεδρονάτης. Συνολικά, τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν τη χρήση της νατριούχου ρισεδρονάτης σε παιδιατρικούς ασθενείς με ήπια έως μέτρια ατελή οστεογένεση.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η απορρόφηση μετά την από στόματος χορήγηση είναι σχετικά ταχεία (tmax ~1 ώρα) και είναι ανεξάρτητη της δόσης στο εύρος που μελετάται (2,5 έως 30 mg). Η μέση βιοδιαθεσιμότητα του χορηγούμενου δισκίου από το στόμα είναι 0,63% και μειώνεται όταν η νατριούχος ρισεδρονάτη χορηγείται με τροφή. Η βιοδιαθεσιμότητα ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες.

Κατανομή

Στους ανθρώπους, ο μέσος όγκος κατανομής σε κατάσταση σταθεροποιημένης ισορροπίας είναι 6,3 l/kg. Η δέσμευση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι 24% περίπου.

Βιομετασχηματισμός

Δεν υπάρχουν αποδείξεις συστηματικού μεταβολισμού της νατριούχου ρισεδρονάτης.

Αποβολή

Το μισό περίπου της δόσης που απορροφάται απεκκρίνεται στα ούρα μέσα σε 24 ώρες και μετά από 28 ημέρες ανακτάται στα ούρα το 85% μιας ενδοφλέβιας δόσης. Η μέση νεφρική κάθαρση είναι 105 ml/λεπτό και η μέση ολική κάθαρση είναι 122 ml/λεπτό και η διαφορά αυτή ενδεχομένως αποδίδεται στην κάθαρση λόγω προσρόφησης στο οστό. Η νεφρική κάθαρση δεν εξαρτάται από τη συγκέντρωση και υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της νεφρικής κάθαρσης και της κάθαρσης κρεατινίνης. H μη απορροφημένη νατριούχος ρισεδρονάτη απεκκρίνεται αναλλοίωτη στα κόπρανα. Μετά την από στόματος χορήγηση, το προφίλ συγκέντρωσης-χρόνου εμφανίζει τρεις φάσεις απέκκρισης με τελικό χρόνο ημιζωής 480 ώρες.

Ειδικοί πληθυσμοί

Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε τοξικολογικές µελέτες που διεξήχθησαν σε αρουραίους και σκύλους εντοπίσθηκαν τοξικές δοσοεξαρτώµενες δράσεις στο ήπαρ των ζώων, κυρίως υπό τη µορφή αύξησης των ενζύµων µε ιστολογικές αλλοιώσεις στον αρουραίο µετά από τη χορήγηση της νατριούχου ρισεδρονάτης. Η κλινική σηµασία αυτών των παρατηρήσεων δεν είναι γνωστή. Τοξικότητα των όρχεων παρουσιάσθηκε σε αρουραίους και σκύλους σε εκθέσεις που θεωρήθηκαν ότι ήταν πάνω από το ανώτατο θεραπευτικό όριο έκθεσης του ανθρώπου. Στα τρωκτικά συχνά σηµειώθηκαν περιπτώσεις δοσοεξαρτώµενου ερεθισµού των ανώτερων αεραγωγών. Παρόµοιες δράσεις εντοπίσθηκαν και µε τα άλλα διφωσφονικά. Σε µακροχρόνιες µελέτες µε τρωκτικά παρουσιάστηκε επίσης κάποια δράση στο κατώτερο αναπνευστικό, παρ' όλο που η κλινική σηµασία αυτών των ευρηµάτων δεν είναι σαφής. Σε µελέτες τοξικότητας κατά την αναπαραγωγή σε δόσεις παρόµοιες µε τις δόσεις των κλινικών µελετών διαπιστώθηκαν µεταβολές της οστεοποίησης στο στέρνο ή/και το κρανίο των εµβρύων στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε καθώς επίσης υπασβεστιαιµία και θνητότητα σε εγκύους αρουραίους κατά τον τοκετό. ∆εν υπήρξε κάποια ένδειξη τερατογένεσης σε δόση 3,2 mg/kg/ηµέρα χορηγούµενη σε αρουραίους και σε δόση 10 mg/kg/ηµέρα χορηγούµενη σε κουνέλια, παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιµα στοιχεία αφορούν µόνο σε ένα µικρό αριθµό κουνελιών. Η τοξική δράση στις µητέρες ανέστειλε τις µελέτες µε υψηλότερες δόσεις. Μελέτες σχετικά µε τη γενετική τοξικότητα και την καρκινογένεση δεν παρουσίασαν κάποιους ιδιαίτερους κινδύνους για τους ανθρώπους.

Ενεργά συστατικά

OFG5EXG60L - RISEDRONATE SODIUM

Σχετικό SPC

ACTONEL 30 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2014: ACTONEL 30mg Επικαλυμμένo με υμένιο δισκίo