Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ONE-ALPHA/LEO INJ.SOL 1MCG/0,5ML AMP BTx10AMPx0,5ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ONE-ALPHA
Μορφή
Eνέσιμο διάλυμα
Συγκέντρωση
1UG/0.5ML

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Βιταμίνες
Κωδικός ATC: A11CC03

Η ελαττωματική ενδογενής παραγωγή 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 από τους νεφρούς φαίνεται να συντελεί στις διαταραχές του μεταβολισμού μετάλλων που ανευρίσκονται σε διάφορες νοσηρές καταστάσεις, όπως στη νεφρική οστεοπάθεια, τον υποπαραθυρεοειδισμό και την ραχίτιδα που εξαρτάται από τη βιταμίνη D. Αυτές οι διαταραχές, που απαιτούν υψηλές δόσης βιταμίνης D για τη διόρθωσή τους, ανταποκρίνονται σε μικρές δόσεις One-Alpha.

Το One-Alpha είναι προφάρμακο του δραστικού μεταβολίτη D, ενός από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ρύθμισης της ομοιοστασίας ασβεστίου και φωσφόρου. Το πιο σημαντικό στοιχείο της δομής του One-Alpha είναι η ύπαρξη της 1 α υδροξυλικής ομάδας, η οποία είναι απαραίτητη για την βιολογική επίδραση του φαρμάκου. Δρώντας ανεξάρτητα από την νεφρική λειτουργία, το One-Alpha δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να παράγει τον δραστικό μεταβολίτη χωρίς να χρειαστεί την απαραίτητη σε φυσιολογικές συνθήκες νεφρική 1 α υδροξυλίωση.

Σε σύγκριση με τη βιταμίνη D, το κύριο πλεονέκτημα του One-Alpha είναι η ταχύτερη έναρξη και λήξη της δράσης του. Αυτό επιτρέπει ακριβέστερη τιτλοποίηση της δοσολογίας και μειώνει τον κίνδυνο της παρατεταμένης υπερασβεστιαιμίας.

Φαρμακοκινητική

Στο ήπαρ το One-Alpha μετατρέπεται γρήγορα σε βιολογικά ενεργό μεταβολίτη της βιταμίνης D (1,25 διυδροξυβιταμίνη D3). Η μέγιστη συγκέντρωση των επιπέδων της 1,25 διυδροξυβιταμίνης D3 (ο ενεργός μεταβολίτης) στον ορό του αίματος, παρουσιάζεται 12 ώρες μετά τη χορήγηση από του στόματος μιας δόσης One-Alpha. Η απορρόφηση των από του στόματος χορηγούμενων μορφών είναι πλήρης. Η μετατροπή του One-Alpha σε 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3 είναι πλήρης εντός 12 ωρών. Ο χρόνος ημίσειας ζωής της αποβολής είναι 24 ώρες.

Μετά από ενδοφλέβια χορήγηση 1-3 mcg One-Alpha η φαρμακοκινητική είναι γραμμική. Η μετατροπή του 1 α σε 1-25 είναι ταχεία (λιγότερο από 1 ώρα). Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως, η μέγιστη συγκέντρωση παρατηρείται περίπου μετά από 4-5 ώρες με χρόνο ημίσειας ζωής της αποβολής μεταξύ 14-30 ωρών.

Το One-Alpha έχει δοσοεξαρτόμενη επίδραση στη συγκέντρωση ασβεστίου του ορού του αίματος.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Η μη-κλινική τοξικότητα της alfacalcidol αποδίδεται στη γνωστή δράση της βιταμίνης D της calcitriol στην ομοιόσταση ασβεστίου, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία και τελικά ασβεστώσεις μαλακών μορίων.

Η alfacalcidol δεν είναι γενοτοξική.

Δεν παρατηρήθηκαν συγκεκριμένες επιδράσεις της alfacalcidol στη γονιμότητα ή στη συμπεριφορά των απογόνων σε αρουραίους και κουνέλια. Από πλευράς εμβρυϊκής ανάπτυξης, παρατηρήθηκε εμβρυϊκή τοξικότητα (απώλεια μετά την εμφύτευση, μικρότερο μέγεθος νεογνών και μικρότερο βάρος νεογνών) σε δόσεις αρκετά υψηλές ώστε να προκαλέσουν τοξικότητα και στις μητέρες των ζώων. Υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι γνωστό ότι είναι τερατογόνες σε πειραματόζωα.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλινικές πληροφορίες όσον αφορά την επίδραση της alfacalcidol στη γονιμότητα.

Ενεργά συστατικά

URQ2517572 - ALFACALCIDOL

Σχετικό SPC

One-Alpha/LEO 0,5ml ή 1 ml Ενέσιμο διάλυμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : ONE-ALPHA Ενέσιμο διάλυμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.