Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

INDOXYL GEL.EXT.US (1+3)% W/W 1 TUB x 30g (σωληνάριο ABL)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
INDOXYL
Μορφή
Γέλη
Συγκέντρωση
10MG/G (1) + 30MG/G (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Κλινδαμυκίνη, συνδυασμοί
Κωδικός ATC: D10AΡ51

Η κλινδαμυκίνη είναι αντιβιοτικό της ομάδας των λινκοσαμιδών με βακτηριοστατική δράση κατά Gram-θετικών αερόβιων και μια ευρεία ποικιλία αναερόβιων βακτηρίων. Οι λινκοσαμίδες, όπως η κλινδαμυκίνη συνδέονται με την υπομονάδα 238 του βακτηριακού ριβοσώματος και αναστέλλουν τη σύνθεση πρωτεϊνών στα αρχικά στάδια. Η δράση της κλινδαμυκίνης είναι κυρίως βακτηριοστατική αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να γίνει αργά βακτηριοκτόνος κατά ευαίσθητων στελεχών.

Παρά το ότι η φωσφορική κλινδαμυκίνη είναι ανενεργή ίn vitro, ταχεία ίn νίνο υδρόλυση μετατρέπει την ουσία αυτή στην αντιβακτηριακά ενεργή κλνδαμυκίνη. Η δραστικότητα της κλινδαμυκίνης έχει αποδειχθεί κλινικά σε εκκρίματα φαγεσώρων από ασθενείς με ακμή σε ικανοποιητικά επίπεδα για να είναι ενεργή κατά των περισσότερων στελεχών του Propionibacterium acnes. Η κλινδαμυκίνη ίn vitro αναστέλλει όλες τις εξετασθείσες καλλιέργειες Propionibacterium acnes (MIC 0.4mcg/ml). Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα της επιφάνειας του δέρματος είχαν μειωθεί από περίπου 14% σε 2% μετά από την τοπική εφαρμογή κλινδαμυκίνης.

Το βενζοϋλικό υπεροξείδιο είναι ήπιο κερατολυτικό με δράση κατά τη εκκριμάτων φαγεσώρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας με βακτηριοκτόνο δραστικότητα κατά του Propionibacterium acnes, του οργανισμού που σχετίζεται με την κοινή ακμή. Επιπλέον, είναι σμηγματοστατικό, αναστέλλοντας την υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την ακμή.

Η γέλη Indoxyl 10mg/g + 30mg/g έχει ένα συνδυασμό ήπιων κερατολυτικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων και παρέχει δραστικότητα ιδιαίτερα κατά των φλεγμονωδών δερματικών βλαβών ήπιας ή μέτριας εντάσεως κοινής ακμής.

Η επικράτηση της επίκτητης ανθεκτικότητας μπορεί να ποικίλλει γεωγραφικά και με το χρόνο που επιλέχτηκαν τα είδη. Η τοπική πληροφόρηση για την ανθεκτικότητα είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση σοβαρών μολύνσεων.

Η συμμετοχή του βενζοϋλικού υπεροξειδίου στη γέλη Indoxyl 10mg/g + 50mg/g μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης οργανισμών ανθεκτικών στην κλινδαμυκίνη. Αυτό δεν μελετήθηκε με την γέλη Indoxyl 10mg/g + 30mg/g

Η παρουσία και των δύο δραστικών συστατικών σε ένα προϊόν διευκολύνει τους ασθενείς και διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους.

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της γέλης Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g εφαρμοζόμενης άπαξ ημερησίως, αξιολογήθηκε σε μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, φάσεως ΙΙΙ μελέτης 12 εβδομάδων σε 1315 άτομα με κοινή ακμή, ηλικίας 12 έως 45 ετών. Η γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g συγκρίθηκε με κλινδαμυκίνη 1 % ως γέλη, βενζοϋλικό υπεροξείδιο 3 % ως γέλη και εικονική γέλη μόνο. Οι βασικές μετρήσεις αποτελεσματικότητας για τη βαρύτητα της ακμής αξιολογήθηκαν με τη χρήση αριθμού βλαβών και την κλίμακα 6 σημείων ISGA (Investigator’s Static Global Assessment). Η κλίμακα βαθμολόγησης ISGA χρησιμοποιήθηκε στην κλινική δοκιμή ως εξής:

Βαθμός/ΑποτέλεσμαΠεριγραφή
0Καθαρό δέρμα χωρίς φλεγμονώδεις ή μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.
1Σχεδόν καθαρό: σπανίως με παρουσία μη φλεγμονωδών αλλοιώσεων, με όχι περισσότερο από σπάνια βλατίδες.
2Ήπιας βαρύτητας: μεγαλύτερο από Βαθμού 1, ορισμένες μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις με όχι περισσότερο από λίγες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις (βλατίδες/φλύκταινες μόνο, όχι οζώδεις αλλοιώσεις).
3Μέτριας βαρύτητας: μεγαλύτερο από Βαθμού 2, πολλές μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και πιθανή ύπαρξη ορισμένων φλεγμονωδών αλλοιώσεων, αλλά όχι περισσότερο από 1 μικρή οζώδη αλλοίωση.
4Σοβαρή: μεγαλύτερο από Βαθμού 3, έως πολλές μη φλεγμονώδεις και φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, αλλά όχι περισσότερες από λίγες οζώδεις αλλοιώσεις.
5Πολύ σοβαρή: πολλές μη φλεγμονώδεις και φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και περισσότερες από λίγες οζώδεις αλλοιώσεις. Μπορεί να υπάρχουν κυστικές αλλοιώσεις.

Η μέση ηλικία των ατόμων ήταν 20.4 έτη και 60% ήταν γυναίκες και 79% ήταν Καυκάσιοι. Στην αρχή της θεραπείας, ο μέσος αριθμός βλαβών ακμής ανά άτομο ήταν συνολικά 72 βλάβες με 45.3 μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και 26.6 φλεγμονώδεις αλλοιώσεις. Η πλειονότητα των ατόμων (62%) εγγράφηκαν με σκορ αναφοράς ISGA 3 (εύρος 2 έως 4). Τα αποτελέσματα αποτελεσματικότηταςTκατά την εβδομάδα 12 παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Αποτελέσματα αποτελεσματικότητας την Εβδομάδα 12:

 Γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g (N=327)Γελή κλινδαμυκίνης 1% (N=328)Γέλη βενζοϋλικού υπεροξειδίου 3% (N=328)Εικονική γέλη (N=332)
Φλεγμονώδεις αλλοιώσεις
Μέση απόλυτη μείωση*18.215.616.813.1
Μέσο ποσοστό μείωσης68.9 %58.1 %61.8 %48.8 %
Μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις
Μέση απόλυτη μείωση*24.819.822.214.8
Μέσο ποσοστό μείωσης53.9 %43.3 %50.8 %34.0 %
Συνολικές αλλοιώσεις
Μέση απόλυτη μείωση*43.035.539.027.8
Μέσο ποσοστό μείωσης59.8 %49.2 %55.5 %40.4 %
Συνολική αξιολόγηση ερευνητή
Ποσοστό ατόμων με ελάχιστη βελτίωση 2 βαθμών στο ISGA από την αρχή της θεραπείας έως την εβδομάδα 12*39 %25 %30 %18 %
Ποσοστό ατόμων με ISGA καθαρού έως σχεδόν καθαρού δέρματος την εβδομάδα 1245 %28 %35 %24 %

* Πρωτεύοντα τελικά σημεία. Στατιστικά σημαντικές διαφορές από τη γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g σημειώνονται με έντονο χρώμα.

Η γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g υπερείχε της γέλης κλινδαμυκίνης, της γέλης βενζοϋλικού υπεροξειδίου 3% και της εικονικής γέλης ;ως προς το ποσοστό ατόμων που είχαν βελτίωση τουλάχιστον 2 βαθμών στην κλίμακα ISGA. Η γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g υπερείχε της γέλης κλινδαμυκίνης και της εικονικής γέλης ως προς την απόλυτη μείωση φλεγμονωδών, μη φλεγμονωδών και συνολικών βλαβών και υπερείχε της γέλης βενζοϋλικού υπεροξειδίου 3 % ως προς την απόλυτη μείωση των φλεγμονωδών και συνολικών βλαβών.

Δευτερεύοντα τελικά σημεία έδειξαν ότι το ποσοστό μείωσης του αριθμού όλων των βλαβών από την αρχή της θεραπείας μέχρι την εβδομάδα 12 για τη γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g ήταν ανώτερο της γέλης κλινδαμυκίνης 1 % και της εικονικής γέλης και το ποσοστό μείωσης των φλεγμονωδών αλλοιώσεων ήταν ανώτερο της γέλης βενζοϋλικού υπεροξειδίου 3 %. Το ποσοστό ατόμων με βαθμό ISGA 0 (καθαρό) ή 1 (σχεδόν καθαρό) την εβδομάδα 12 ήταν σημαντικά μεγαλύτερο με την γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g συγκριτικά με τη γέλη των δραστικών συστατικών και την εικονική γέλη.

Σε μία ξεχωριστή ανάλυση των στοιχείων παρατηρήθηκε ότι μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων στην ομάδα της γέλης Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g είχαν βελτίωση του ISGA κατά 2 βαθμούς από την αρχή της θεραπείας έως την εβδομάδα 12, μαζί με βαθμό ISGA 0 (καθαρό) ή 1 (σχεδόν καθαρό) την εβδομάδα 12 συγκριτικά με τη γέλη κλινδαμυκίνης (P<0.001), την γέλη βενζοϋλικού υπεροξειδίου (P=0.003) και την εικονική γέλη (P<0.001).

Άλλα τελικά σημεία

Σε μία αξιολόγηση άλλων τελικών σημείων, η βελτίωση έναντι της γέλης κλινδαμυκίνης ως προς τις φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις αλλοιώσεις ήταν εμφανής από την 2η εβδομάδα θεραπείας (P<0.05). Ο αριθμός των αλλοιώσεων συνέχισε να μειώνεται καθόλη τη διάρκεια των 12 εβδομάδων της μελέτης.

Φαρμακοκινητική

Σε μία ανοιχτή μελέτη με 24 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κοινή ακμή, εφαρμόσθηκαν περίπου 4 γραμμάρια γέλης Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g άπαξ ημερησίως για 5 ημέρες, στο πρόσωπο, άνω μέρος του θώρακα, πάνω μέρος της πλάτης και τους ώμους. Η γεωμετρική μέση μέγιστη έκθεση κλινδαμυκίνης στο πλάσμα (Cmax) την Ημέρα 5 ήταν 0.961 ng/mL με AUC∞ 12.9 ng*hr/mL.

Σε μια μελέτη για τη μεγιστοποίηση της διαδερμικής απορρόφησης τα μέσα επίπεδα κλινδαμυκίνης στο πλάσμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χορήγησης τεσσάρων εβδομάδων γέλης κλινδαμυκίνης 10mg/g + βενζοϋλικού υπεροξειδίου 50mg/g ήταν μη σημαντικά (0.043% της δόσης που εφαρμόστηκε).

Η παρουσία του βενζοϋλικού υπεροξείδιου στη σύνθεση δεν είχε επίδραση στη διαδερμική απορρόφηση της κλινδαμυκίνης.

Μελέτες με ραδιοεπισήμανση έχουν δείξει ότι η απορρόφηση του βενζοϋλικού υπεροξείδιου διαμέσου του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί μόνο μετά από μετατροπή του σε βενζοϊκό οξύ.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Γέλη Κλινδαμυκίνης/βενζοϋλικού υπεροξειδίου

Σε μία διετή μελέτη καρκινογένεσης σε ποντίκια, η τοπική χορήγηση γέλης Indoxyl 10 mg/g + 50 mg/g δεν έδειξε ένδειξη αυξημένου κινδύνου καρκινογένεσης συγκριτικά με τους μάρτυρες.

Σε μία μελέτη φωτο-καρκινογένεσης σε ποντίκια, μία μικρή μείωση του μέσου χρόνου σχηματισμού όγκου, παρατηρήθηκε σε σε σχέση με τους μάρτυρες, μετά από ταυτόχρονη έκθεση σε γέλη Indoxyl 10 mg/g + 50 mg/g και προσομοίωση ηλιακού φωτός. Η κλινική σημασία των ευρημάτων αυτής της μελέτης είναι άγνωστη.

Δερματολογικές μελέτες τοξικότητας επαναλαμβανόμενης χορήγησης που διενεργήθηκαν με γέλη Indoxyl 10mg/g + 50mg/g σε δύο είδη πειραματοζώων, έως 90 μέρες, δεν έδειξαν τοξικές αντιδράσεις παρά μόνο ελάχιστο τοπικό ερεθισμό.

Μια μελέτη οφθαλμικού ερεθισμού έδειξε ότι η γέλη Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g είναι μόνο ελάχιστα ερεθιστική.

Βενζοϋλικό υπεροξείδιο

Σε μελέτες τοξικότητας σε πειραματόζωα, το βενζοϋλικό υπεροξείδιο ήταν καλά ανεκτό όταν εφαρμόστηκε τοπικά.

Αν και το βενζοϋλικό υπεροξείδιο σε υψηλές δόσεις έχει δείξει να προκαλεί ρήξεις στις αλυσίδες του DNA, τα διαθέσιμα δεδομένα από άλλες μελέτες μεταλλαξιογέwεσης και καρκινογέwεσης και μια μελέτη φωτο-καρκινογέwεσης έδειξαν ότι το βενζοϋλικό υπεροξείδιο δεν είναι ούτε καρκινογόνο ούτε φωτο-καρκινογόνο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα τοξικότητας της αναπαραγωγής.

Κλινδαμυκίνη

In-vitro και ίη-νίνο μελέτες δεν έδειξαν κάποια πιθανότητα τερατογόνου δράσεως της κλινδαμυκίνης. Δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες μελέτες σε πειραματόζωα που να διερευνούν το ογκογενετικό δυναμικό της κλινδαμυκίνης. Διαφορετικά, προκλινικά δεδομένα βασισμένα σε συμβατικές μελέτες τοξικότητας απλής και επαναλαμβανόμενης χορήγησης και τοξικότητας της αναπαραγωγής δεν έχουν αποκαλύψει ιδιαίτερο κίνδυνο για ανθρώπους.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη δράση της γέλης Indoxyl 10mg/g + 30mg/g στη γονιμότητα του ανθρώπου.

Ενεργά συστατικά

EH6D7113I8 - CLINDAMYCIN PHOSPHATE
W9WZN9A0GM - BENZOYL PEROXIDE

Σχετικό SPC

Indoxyl 10 mg/g + 30 mg/g γέλη.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2017: INDOXYL (10+30)mg Γέλη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.