Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

LARIAM TAB 250 MG/TAB BTX8

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
LARIAM
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
250MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Ανθελονοσιακό
Κωδικός ATC: P01BC02

Η αποτελεσματικότητα του Lariam στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας οφείλεται κυρίως στην καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο (Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae και Plasmodium ovale).

To Lariam έχει αποδειχθεί επίσης δραστικό έναντι των πλασμωδίων που είναι ανθεκτικά στα άλλα ανθελονοσιακά, όπως η χλωροκίνη, η προγουανίλη, η πυριμεθαμίνη και ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης-σουλφοναμίδης. Έχει αναφερθεί η ύπαρξη αντοχής του Ρ. falciparum στη μελφοκίνη, κυρίως σε περιοχές με πολυφαρμακευτική αντοχή στη Νοτιοανατολική Ασία. Έχει παρατηρηθεί σε μερικές περιοχές η ύπαρξη διασταυρούμενης αντοχής μεταξύ μεφλοκίνης και αλοφαντρίνης και μεταξύ μεφλοκίνης και κινίνης.

Φαρμακοκινητική

α) Γενικά χαρακτηριστικά της δραστικής ουσίας

Απορρόφηση

Η απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα της από στόματος χορηγούμενης μεφλοκίνης δεν έχει προσδιορισθεί αφού δε διατίθεται σε μορφή για ενδοφλέβια χορήγηση. Η βιοδιαθεσιμότητα των δισκίων συγκρινόμενη με αυτήν ενός πόσιμου διαλύματος ήταν πάνω από 85%. Η παρουσία τροφής ενισχύει σημαντικά το ρυθμό και την έκταση της απορρόφησης, οδηγώντας έτσι σε μία κατά 40% αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας. Η συγκέντρωση του φαρμάκου στο πλάσμα λαμβάνει τη μέγιστη τιμή του, 6 ως 24 ώρες (διάμεσος τιμή, περίπου 17 ώρες) μετά τη χορήγηση μιας εφάπαξ δόσης Lariam. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα σε μg/L είναι περίπου ισοδύναμες με τις δόσεις που λαμβάνονται σε mg (π.χ. μια δόση 1000 mg παράγει μια μέγιστη συγκέντρωση περίπου 1000 μg/L). Σε μια δόση 250 mg, χορηγούμενων μια φορά την εβδομάδα, οι μέγιστες συγκεντρώσεις σταθεροποιημένης κατάστασης στο πλάσμα, είναι 1000-2000 μg/L και επιτυγχάνονται μετά από 7-10 εβδομάδες.

Κατανομή

Στους υγιείς ενήλικες, ο φαινόμενος όγκος κατανομής είναι περίπου 20 L/kg, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη κατανομή της στους ιστούς. Η μεφλοκίνη μπορεί να συσσωρευθεί στα ερυθροκύτταρα τα οποία περιέχουν το παράσιτο με λόγο συγκέντρωσης ερυθροκύτταρο-πλάσμα περίπου 2:1. Η πρωτεϊνική σύνδεση είναι περίπου 98%. Συγκεντρώσεις μεφλοκίνης 620ng/ml στο αίμα θεωρούνται απαραίτητες για την αποτελεσματική προφύλαξη (95%).

Η μεφλοκίνη διέρχεται το φραγμό του πλακούντα. Η απέκκριση στο μητρικό γάλα φαίνεται ότι είναι ελάχιστη (Βλέπε παράγραφο 4.6 “Κύηση και γαλουχία”).

Βιομετατροπή

Στους ανθρώπους έχουν ταυτοποιηθεί δύο μεταβολίτες. Ο κύριος μεταβολίτης το 2,8-δις-τριφθοριομεθυλο-4-κινολινοκαρβοξυλικό οξύ είναι ανενεργό στο P. falciparum. Σε έρευνες επί υγιών εθελοντών, ο μεταβολίτης αυτός εμφανίσθηκε στο πλάσμα 2 έως 4 ώρες μετά την από στόματος χορήγηση μιας εφάπαξ δόσης. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα, οι οποίες ήταν περίπου 50% υψηλότερες από αυτές της μεφλοκίνης, επιτεύχθησαν μετά από 2 εβδομάδες. Από αυτό το σημείο και μετά, τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη στο πλάσμα, καθώς και αυτά της μεφλοκίνης, μειώνονταν με παρόμοιο ρυθμό. Η περιοχή υπό την καμπύλη συγκέντρωσης στο πλάσμα ως προς το χρόνο για το βασικό μεταβολίτη ήταν 3 με 5 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του αρχικού φαρμάκου. Ο άλλος μεταβολίτης, μια αλκοόλη, ήταν παρούσα μόνο σε ελάχιστες ποσότητες.

Αποβολή

Σε αρκετές μελέτες επί υγιών ενηλίκων, η μέση τιμή του χρόνου ημίσειας ζωής της αποβολής της μεφλοκίνης ήταν από 2 έως 4 εβδομάδες με ένα μέσο όρο 3 εβδομάδων. Η συνολική κάθαρση, η οποία είναι κυρίως ηπατική, είναι της τάξης των 30 mL/min. Υπάρχουν στοιχεία ότι η μεφλοκίνη απεκκρίνεται κυρίως με τη χολή και τα κόπρανα. Σε εθελοντές, η με τα ούρα απέκκριση της αμεταβόλιστης μεφλοκίνης καθώς και του κύριου μεταβολίτη της, είναι περίπου 9% και 4% της αρχικής δόσης, αντίστοιχα. Οι συγκεντρώσεις των άλλων μεταβολιτών δεν ήταν δυνατόν να μετρηθούν στα ούρα.

Φαρμακοκινητική σε ειδικές κλινικές καταστάσεις

Παιδιά και ηλικιωμένοι

Δεν έχουν παρατηρηθεί μεταβολές σχετικές με την ηλικία, στην φαρμακοκινητική της μεφλοκίνης. Για το λόγο αυτό, η δοσολογία για παιδιά έχει υπολογισθεί με βάση τη συνιστώμενη δόση για ενήλικες.

Δεν έχουν διενεργηθεί φαρμακοκινητικές μελέτες σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό του φαρμάκου αποβάλλεται από τους νεφρούς. Η μεφλοκίνη και ο κυριότερος μεταβολίτης της δεν απομακρύνονται ικανοποιητικά με αιμοκάθαρση. Σε ασθενείς που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση δεν υποδεικνύονται ειδικές προσαρμογές της δόσης χημειοπροφύλαξης για την επίτευξη συγκεντρώσεων στο πλάσμα παρόμοιων με αυτές σε υγιή άτομα.

Η κύηση δεν έχει σημαντική κλινική επίδραση στη φαρμακοκινητική της μεφλοκίνης.

Έχουν παρατηρηθεί φαρμακοκινητικές διαφορές μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων. Παρ'όλα αυτά, στην κλινική πρακτική αυτές είναι ελάσσονος σημασίας σε σύγκριση με την ανοσολογική κατάσταση του ξενιστή και την ευαισθησία του παράσιτου.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας προφύλαξης ο χρόνος ημίσειας ζωής της αποβολής της μεφλοκίνης παραμένει αμετάβλητος.

β) Χαρακτηριστικά των ασθενών

Η απορρόφηση της μεφλοκίνης μπορεί να μην είναι πλήρης σε βαρέως πάσχοντες όπως σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από εγκεφαλική ελονοσία.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Βλέπε παράγραφο 4.6 “Κύηση και γαλουχία”.

Ενεργά συστατικά

5Y9L3636O3 - MEFLOQUINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

Lariam 250mg.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2010: LARIAM Δισκία

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.