Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ELTACRIN OR.DISP.TA 20MG/TAB peel-off blisters (OPA/ALU/PVC-PAPER/PET/ALU) x 50 tabs

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ELTACRIN
Μορφή
Διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο
Συγκέντρωση
20MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιισταμινικά για συστηματική χορήγηση, άλλα αντιισταμινικά για συστηματική χορήγηση
Κωδικός ATC: R06AX22

Μηχανισμός δράσης

Η εβαστίνη είναι ένας ισχυρός, εξαιρετικά εκλεκτικός ανταγωνιστής του ισταμινικού υποδοχέα Η1 με παρατεταμένες δράσεις και χωρίς αντιχολινεργικές δράσεις.

Μετά από χορήγηση από στόματος, η εβαστίνη και ο ενεργός μεταβολίτης της διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε μικρό μόνο βαθμό. Το εύρημα αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με την ελαφριά μόνο κατασταλτική δράση που παρατηρήθηκε σε μελέτες που διερεύνησαν τις πιθανές δράσεις της εβαστίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Δερματικές δοκιμασίες πρόκλησης με ισταμίνη αποκάλυψαν μια στατιστικά και κλινικά σημαντική αντιισταμινική δράση, με εκκίνηση 1 ώρα μετά τη χορήγηση και διάρκεια μεγαλύτερη των 48 ωρών.

Μετά το τέλος θεραπείας διάρκειας 5 ημερών, η αντιισταμινική δραστηριότητα διάρκεσε περισσότερες από 72 ώρες. Αυτή η δραστηριότητα είναι παράλληλη με τη συγκέντρωση στο πλάσμα του πιο σημαντικού ενεργού μεταβολίτη, της καρεβαστίνης.

Μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση, η αναστολή των περιφερικών υποδοχέων παρέμεινε σε σταθερό επίπεδο χωρίς ταχυφυλαξία. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μια δόση τουλάχιστον 10 mg εβαστίνης επιφέρει ταχεία, ισχυρή, μακράς δράσης αναστολή των περιφερικών ισταμινικών υποδοχέων Η1. Αυτό είναι συμβατό με μια δόση άπαξ ημερησίως.

Δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική καταστολή στις συνιστώμενες δόσεις σε δοκιμές ΗΚΓ, νοητικής απόδοσης, αισθητικοκινητικού συντονισμού και υποκειμενικής εκτίμησης. Στη θεραπευτικά συνιστώμενη δόση, δεν υπήρξε σημαντικά ενισχυμένη καταστολή. Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα διπλά τυφλών κλινικών δοκιμών: Η συχνότητα κατασταλτικών δράσεων της εβαστίνης είναι συγκρίσιμη με αυτή του εικονικού φαρμάκου.

Μετά από χορήγηση στις συνιστώμενες δόσεις σε υγιείς εθελοντές, σε ειδικές μελέτες των καρδιακών επιδράσεων της εβαστίνης δεν παρατηρήθηκε παράταση του διαστήματος QT ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από την καρδιά.

Με υπερδοσολογίες έως και 60 mg ημερησίως, δεν παρατηρήθηκε επίδραση της υπερδοσολογίας εβαστίνης στο διάστημα QTc. Ωστόσο, επαναλαμβανόμενες υπερδοσολογίες έως και 100 mg ημερησίως ή 500 mg ως μεμονωμένη δόση προκάλεσαν στατιστικά σημαντική, αλλά κλινικά μη συναφή αύξηση κατά 10 ms (2,7%) και επέφεραν μικρή αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά λίγους παλμούς το λεπτό. Αυτό οδήγησε σε μείωση του διαστήματος QT χωρίς σημαντική επίδραση στο αντίστοιχα διορθωμένο διάστημα QTc.

Φαρμακοκινητική

Μετά από χορήγηση από στόματος, η εβαστίνη απορροφάται ταχέως και υφίσταται εκτενή μεταβολισμό πρώτης διόδου. Μετατρέπεται σχεδόν πλήρως στον ενεργό μεταβολίτη καρεβαστίνη. Μετά από μία από στόματος δόση 10 mg εβαστίνης, τα μέγιστα επίπεδα στο πλάσμα 80 έως 100 ng/ml καρεβαστίνης παρατηρήθηκαν μετά από 2,6 έως 4 ώρες. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του μεταβολίτη είναι 15–19 ώρες, με 66% αυτού να αποβάλλεται στα ούρα με τη μορφή συζευγμένων μεταβολιτών. Μετά από επαλειμμένη χορήγηση ημερήσιας δόσης 10 mg, σταθεροποιημένη κατάσταση επιτυγχάνεται μετά από 3 έως 5 ημέρες με επίπεδα πλάσματος 130–160 ng/ml.

Μετά από μεμονωμένη δόση 20 mg, η μέγιστη συγκέντρωση εβαστίνης στο πλάσμα επιτυγχάνεται μετά από 1 έως 3 ώρες. Κατά μέσο όρο, η συγκέντρωση αυτή είναι 2,8 ng/ml. Η μέση μέγιστη συγκέντρωση του κύριου μεταβολίτη, της καρεβαστίνης, στο πλάσμα είναι 157 ng/ml.

Έχει δειχθεί ότι η φαρμακοκινητική της εβαστίνης, όπως και του ενεργού μεταβολίτη, της καρεβαστίνης, είναι γραμμική στην συνιστώμενη θεραπευτική περιοχή των 10 έως 20 mg.

Περισσότερο από το 95% τόσο της εβαστίνης όσο και της καρεβαστίνης δεσμεύεται σε πρωτεΐνες του πλάσματος.

Μελέτες in vitro σε μικροσώματα ανθρώπινου ήπατος δείχνουν ότι η εβαστίνη μεταβολίζεται προς καρεβαστίνη κυρίως μέσω των συστημάτων των ενζύμων CYP450 (2J2, 4F12 και 3A4). Μετά από συγχορήγηση κετοκοναζόλης ή ερυθρομυκίνης (και οι δύο αναστολείς του CYP450 3A4), παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις συγκεντρώσεις εβαστίνης και καρεβαστίνης στο πλάσμα (βλ. παράγραφο 4.5).

Ειδικές κατηγορίες ασθενών

Σε ηλικιωμένους ασθενείς, δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές της φαρμακοκινητικής σε σύγκριση με νεότερους ασθενείς.

Σε ασθενείς με ήπια, μέτρια ή βαριά νεφρική ανεπάρκεια και σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ηπατική ανεπάρκεια που λάμβαναν ημερήσιες δόσεις 20 mg εβαστίνης, οι συγκεντρώσεις εβαστίνης και καρεβαστίνης στο πλάσμα την πρώτη και την πέμπτη ημέρα της θεραπείας ήταν παρόμοιες με αυτές που μετρήθηκαν σε υγιείς εθελοντές.

Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, ο χρόνος ημίσειας ζωής για την αποβολή του μεταβολίτη, της καρεβαστίνης, παρατείνεται σε 23–26 ώρες. Σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι 27 ώρες.

Για επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία εβαστίνης, σε περίπτωση ταυτόχρονης πρόσληψης τροφής, υπάρχει αύξηση των επιπέδων της καρεβαστίνης, του ενεργού μεταβολίτη της εβαστίνης, στο πλάσμα κατά 1,5 έως 2,0 φορές και αύξηση του AUC κατά 50%, ενώ ο Τmax παραμένει αμετάβλητος. Ωστόσο, η κλινική αποτελεσματικότητα δεν επηρεάζεται.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα μη κλινικά δεδομένα δεν αποκαλύπτουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο με βάση συμβατικές μελέτες φαρμακολογικής ασφάλειας, τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων, γονοτοξικότητας, ενδεχόμενης καρκινογόνου δράσης, τοξικότητας στην αναπαραγωγική ικανότητα και ανάπτυξη. Δεν υπήρξε βλάβη της γονιμότητας ή αρνητική επίδραση στη διάρκεια κύησης.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα σε σχέση με την επίδραση της εβαστίνης στη γονιμότητα του ανθρώπου.

Ενεργά συστατικά

TQD7Q784P1 - EBASTINE

Σχετικό SPC

ELTACRIN 10 mg διασπειρόμενα στο στόμα δισκία.

ELTACRIN 20 mg διασπειρόμενα στο στόμα δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : ELTACRIN Διασπειρόμενα δισκία

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.