Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση  Μητρότητα

CONDROMED CAPS 400MG/CAP BTx60 (5 BLISTERS x12 CAPS)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
CONDROMED
Μορφή
Κάψουλα σκληρή
Συγκέντρωση
400MG/CAP

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματικά φάρμακα
Κωδικός ATC: M01AX25

Μηχανισμός δράσης

Η θειϊκή χονδροϊτίνη, η δραστική ουσία του Condromed, ανήκει στην υποομάδα των πολυσακχαριτών, τις γλυκοζαμινογλυκάνες.

Η θειϊκή χονδροϊτίνη είναι ένα από τα κυρία συστατικά του χόνδρου, όπου ενώνεται με μια κεντρική πρωτεΐνη, σχηματίζοντας τις πρωτεογλυκάνες, οι οποίες αποδίδουν στους χόνδρους τις μηχανικές και ελαστικές ιδιότητες τους.

Η θεραπευτική δράση της θειϊκής χονδροϊτίνης σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση της σε επίπεδο των κυτταρικών συστατικών της φλεγμονής (in vivo), στην ενεργοποίηση της σύνθεσης των ενδογενών προτεογλυκανών (in vitro) και του υαλουρονικού οξέος (in vivo) και σε μια μείωση της καταβολικής δραστηριότητας των χονδροκυττάρων (in vivo) καταστέλλοντας μερικά πρωτεολυτικά ένζυμα (κολλαγενάση, ελαστάση, προτεογλυκανάση, φωσφολιπάση Α2, Ν-ακετυλ-γλυκοσαμιδαση κ.λπ.) (in vivo, in vitro) και τον σχηματισμό άλλων ουσιών που βλάπτουν το χόνδρο (in vitro).

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έδειξαν ότι η θεραπεία με θειϊκή χονδροϊτίνη βελτιώνει τα συμπτώματα όπως ο πόνος και η λειτουργική ανικανότητα, ή προκαλεί εξαφάνιση όλων αυτών των συμπτωμάτων. Η κίνηση των προσβεβλημένων αρθρώσεων βελτιώνεται. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με θειϊκή χονδροϊτίνη παραμένουν, διαρκώντας 2 με 3 μήνες μετά την διακοπή της θεραπείας.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η βιοδιαθεσιμότητα της από του στόματος χορηγούμενης θειϊκής χονδροϊτίνης είναι 15-24%. 10% της απορροφούμενης θειϊκής χονδροϊτίνης παραμένει αμετάβλητο ενώ το 90% βρίσκεται ως αποπολυμερισμένο παράγωγο με χαμηλότερο μοριακό βάρος. Αυτό δείχνει έναν μεταβολισμό πρώτης-διόδου. Η μέγιστη συγκέντρωση πλάσματος επιτυγχάνεται μέσα σε περίπου 4 ώρες μετά από μία από του στόματος χορήγηση.

Κατανομή

Στο αίμα, το 85% της συγκέντρωσης της θειϊκής χονδροϊτίνης και των αποπολυμερισμένων παραγωγών είναι συνδεδεμένο με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Ο όγκος κατανομής της θειϊκής χονδροϊτίνης είναι σχετικά μικρός, κατά προσέγγιση 0.3 l/kg. Στους ανθρώπους, η θειϊκή χονδροϊτίνη παρουσιάζει μια συγγένεια για τον ιστό των αρθρώσεων. Στους αρουραίους, όπως και στον ιστό των αρθρώσεων, η θειϊκή χονδροϊτίνη παρουσιάζει μια συγγένεια για τον τοίχο του λεπτού εντέρου, του ήπατος, του εγκεφάλου και των νεφρών.

Βιομετασχηματισμός

Τουλάχιστον το 90% της θειϊκής χονδροϊτίνης μεταβολίζεται αρχικά από τις λυσοσομιακές σουλφατάσες, και έπειτα αποπολυμερίζεται από τις υαλουρονιδάσες, β-γλουκουρονιδασες και β-Ν-ακετυλ-εξωζο-αμιδάσες. Το ήπαρ, τα νεφρά και άλλα όργανα συμμετέχουν στον αποπολυμερισμό της θειϊκής χονδροϊτίνης. Δεν έχει υπάρξει καμία αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα σε επίπεδο μεταβολισμού. Η θειϊκή χονδροϊτίνη δεν μεταβολίζεται από το Κυτόχρωμα P-450.

Αποβολή

Η συστηματική κάθαρση της θειϊκής χονδροϊτίνης είναι 30.5 ml/min, ή 0.43 ml/min/kg. Η μέση διάρκεια ζωής κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 15 ωρών, ανάλογα με το πειραματικό πρωτόκολλο. Η αποβολή θειϊκής χονδροϊτίνης και του αποπολυμερισμένων παραγόντων της γίνεται κυρίως μέσω των νεφρών.

Γραμμικότητα/μη γραμμικότητα

Η κινητική της θειϊκής χονδροϊτίνης είναι πρώτης γραμμής έως τις εφάπαξ δόσεις των 3000 mg. Οι πολλαπλές δόσεις των 800 mg σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα δεν αλλάζουν την κινητική της θειϊκής χονδροϊτίνης.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα μη κλινικά δεδομένα δεν αποκαλύπτουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο με βάση τις συμβατικές μελέτες φαρμακολογικής ασφάλειας, τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων, γονοτοξικότητας, ενδεχόμενης καρκινογόνου δράσης, τοξικότητας στην αναπαραγωγική ικανότητα και ανάπτυξη.

Ενεργά συστατικά

Σχετικό SPC

Condromed, 400 mg/cap, σκληρά καψάκια.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : CONDROMED Σκληρό καψάκιο