Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FUCICORT CREAM 2%+0,1% (W/W) TUBx15 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
FUCICORT
Μορφή
Κρέμα
Συγκέντρωση
20MG/G (1) + 1MG/G (2)

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στο fusidic acid/sodium fusidate, betamethasone valerate ή σε κάποιο από τα έκδοχα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1.

Λόγω της περιεκτικότητας σε κορτικοστεροειδές, το Fucicort αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις.

Πρωτοπαθείς δερματικές λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες, ιούς ή βακτήρια οι οποίες είτε δεν θεραπεύτηκαν είτε δεν ελέχθησαν επαρκώς από κατάλληλη θεραπεία (βλέπε παράγραφο 4.4).

Δερματικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με τη φυματίωση, οι οποίες είτε δεν θεραπεύτηκαν είτε δεν ελέχθησαν επαρκώς από κατάλληλη θεραπεία.

Περιστοματική δερματίτιδα και ροδόχρου νόσο.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Η συνεχής μακροχρόνια τοπική θεραπεία με το Fucicort θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ανάλογα με τη θέση εφαρμογής, θα πρέπει πάντα να υπολογίζεται πιθανή συστηματική απορρόφηση του betamethasone valerate κατά τη θεραπεία με Fucicort.

Λόγω της περιεκτικότητας σε κορτικοστεροειδές, το Fucicort θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κοντά στην περιοχή των οφθαλμών. Αποφύγετε να εισχωρήσει το Fucicort μέσα στους οφθαλμούς (βλέπε παράγραφο 4.8).

Μπορεί να παρατηρηθεί αναστρέψιμη καταστολή του υποθάλαμου-επινεφρίδιου-υπόφυσης άξονα (HPA) μετά τη συστηματική απορρόφηση τοπικών κορτικοστεροειδών.

Το Fucicort θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή στα παιδιά καθώς οι παιδιατρικοί ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην επαγόμενη από τα τοπικά κορτικοστεροειδή-καταστολή του άξονα HPA και σύνδρομο Cushing’s σε σχέση με τους ενήλικες ασθενείς. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες, την κλειστή περίδεση και την παρατεταμένη θεραπεία (βλέπε παράγραφο 4.8).

Λόγω της περιεκτικότητας σε betamethasone valerate, η παρατεταμένη χρήση του Fucicort μπορεί να προκαλέσει δερματική ατροφία.

Έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει βακτηριακή ανθεκτικότητα με την τοπική χρήση του fusidic acid. Όπως με όλα τα αντιβιοτικά, εκτεταμένη ή επαναλαμβανόμενη χρήση του fusidic acid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Ο περιορισμός της θεραπείας με τα τοπικά fusidic acid και betamethasone valerate σε όχι περισσότερες από 14 ημέρες τη φορά θα περιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Αυτό επίσης αποτρέπει τον κίνδυνο ότι η ανοσοκατασταλτική δράση του κορτικοστεροειδούς θα μπορούσε να αποκρύψει πιθανά συμπτώματα λοιμώξεων λόγω των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Λόγω της περιεκτικότητας σε κορτικοστεροειδές που έχει ανοσοκατασταλτική δράση, το Fucicort μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη, επιδείνωση της υπάρχουσας λοίμωξης, και ενεργοποίηση λανθάνουσας λοίμωξης. Συνιστάται η αλλαγή σε συστηματική θεραπεία εάν η λοίμωξη δεν μπορεί να ελεγχθεί με τοπική θεραπεία (βλέπε παράγραφο 4.3).

Η Fucicort κρέμα περιέχει cetostearyl alcohol και chlorocresol ως έκδοχα. Το cetostearyl alcohol μπορεί να προκαλέσει τοπικές δερματικές αντιδράσεις (π.χ. δερματίτιδα εξ'επαφής) και το chlorocresol μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ο υπολογισμός της συχνότητας των ανεπιθύμητων ενεργειών βασίζεται σε ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων από κλινικές μελέτες καθώς και από αυθόρμητες αναφορές.

Η πιο συχνά αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ο κνησμός.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κατατάσσονται κατά MedDRA Κατηγορία Οργανικό Σύστημα (SOC) και οι μεμονωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ταξινομούνται ξεκινώντας με τις πιο συχνά αναφερόμενες. Εντός κάθε κατηγορίας συχνότητας εμφάνισης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται κατά φθίνουσα σειρά σοβαρότητας.

Πολύ συχνές > 1/10
Συχνές > 1/100 και < 1/10
Όχι συχνές > 1/1.000 και < 1/100
Σπάνιες > 1/10.000 και < 1/1.000
Πολύ σπάνιες < 1/10.000

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Όχι συχνές: Υπερευαισθησία

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Όχι συχνές: Δερματίτιδα εξ' επαφής, Έκζεμα (επιδείνωση της κατάστασης), Αίσθημα καύσου του δέρματος, Κνησμός, Ξηρό δέρμα

Σπάνιες: Ερύθημα, Κνίδωση, Εξάνθημα (συμπεριλαμβανομένου ερυθηματώδους εξανθήματος και γενικευμένου εξανθήματος)

Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της οδού χορήγησης

Όχι συχνές: Πόνος στη θέση εφαρμογής, Ερεθισμός στη θέση εφαρμογής

Σπάνιες: Οίδημα στη θέση εφαρμογής, Φυσαλίδες στη θέση εφαρμογής

Οι συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες της κατηγορίας των κορτικοστεροειδών όπως το betamethasone valerate περιλαμβάνουν καταστολή των επινεφριδίων ειδικότερα κατά την παρατεταμένη τοπική χορήγηση (βλέπε παράγραφο 4.4).

Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και γλαύκωμα μετά από τοπική χρήση κορτικοστεροειδών κοντά στους οφθαλμούς, ειδικότερα κατά την παρατεταμένη χρήση και σε ασθενείς με προδιάθεση για την ανάπτυξη γλαυκώματος (βλέπε παράγραφο 4.4).

Στις δερματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες της κατηγορίας των ισχυρών κορτικοστεροειδών περιλαμβάνονται: Ατροφία, δερματίτιδα (συμπεριλαμβανομένης δερματίτιδας εξ' επαφής και δερματίτιδας σε μορφή ακμής), περιστοματική δερματίτιδα, δερματικές ραβδώσεις, τελαγγειεκτασία, ροδόχρους νόσος, ερύθημα, υπερτρίχωση, υπερίδρωση και αποχρωματισμός. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί εκχύμωση με παρατεταμένη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών.

Οι ενέργειες της κατηγορίας των κορτικοστεροειδών που έχουν αναφερθεί για το Fucicort είναι όχι συχνές, όπως περιγράφονται στον παραπάνω πίνακα συχνοτήτων.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Το παρατηρούμενο προφίλ ασφαλείας είναι παρόμοιο σε παιδιά και ενήλικες (βλέπε παράγραφο 4.4).

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς: Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες αλληλεπιδράσεων. Οι αλληλεπιδράσεις με συστηματικώς χορηγούμενα φαρμακευτικά προϊόντα θεωρούνται ελάχιστες.

Κύηση

Fusidic acid: Δεν αναμένονται επιδράσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η συστηματική έκθεση στο fusidic acid είναι ασήμαντη.

Betamethasone valerate: Δεν υπάρχουν ή υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεδομένων από τη χρήση της τοπικής betamethasone valerate σε έγκυες γυναίκες. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει αναπαραγωγική τοξικότητα (βλέπε παράγραφο 5.3).

Το Fucicort δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός εάν η κλινική κατάσταση της γυναίκας απαιτεί αγωγή με fusidic acid και betamethasone valerate.

Γαλουχία

Δεν αναμένονται επιδράσεις στο θηλάζων νεογέννητο/βρέφος καθώς η συστηματική έκθεση των τοπικά εφαρμοζόμενων fusidic acid και betamethasone valerate σε μία περιορισμένη περιοχή του δέρματος της θηλάζουσας γυναίκας είναι ασήμαντη.

Το Fucicort μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά συνιστάται να αποφεύγεται η εφαρμογή του Fucicort στο στήθος.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Το Fucicort δεν έχει καμία ή έχει ασήμαντη επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών.

Σχετικό SPC

Fucicort 20 mg/g + 1 mg/g κρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FUCICORT Κρέμα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.