Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FOSAMAX TAB 10MG/TAB BTX10(BLIST1X10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
FOSAMAX
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
10MG/TAB

Ενδείξεις

  • Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση το FOSAMAX ενδείκνυται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καταγμάτων , συμπεριλαμβανομένων αυτών του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης (συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα).
  • Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, το FOSAMAX ενδείκνυται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Το FOSAMAX ενδείκνυται σε άνδρες και γυναίκες για τη θεραπεία και πρόληψη της οστεοπόρωσης, που προκαλείται από τη λήψη γλυκοκορτικοειδών.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Τα πιο κάτω είναι σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε, ώστε να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από τη θεραπεία με το FOSAMAX και να αποφύγετε όσο το δυνατόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μόλις σηκωθείτε από το κρεββάτι, το πρωί καταπίνετε το δισκίο του FOSAMAX με ένα γεμάτο ποτήρι νερό βρύσης μόνο.

  • Οχι μεταλλικό νερό.
  • Οχι καφέ ή τσάι.
  • Οχι χυμό.

Μετά την κατάποση του δισκίου FOSAMAX μην ξαπλώνετε. Να παραμείνετε σε όρθια θέση (καθιστοί ή όρθιοι) για 30 λεπτά έως τη λήψη του πρώτου γεύματος). Μη μασάτε ή διαλύετε το δισκίο του FOSAMAX.

Να μη λαμβάνετε το FOSAMAX εφ'όσον δεν έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι, το πρωί ή πριν πάτε για ύπνο.

Οι ενέργειες αυτές βοηθούν στο να φθάσει το δισκίο του FOSAMAX στο στομάχι σας γρήγορα και βοηθά να αποφευχθεί ερεθισμός του οισοφάγου.

Μετά την κατάποση του δισκίου FOSAMAX περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρώτο σας γεύμα ή οποιαδήποτε άλλη τροφή, όπως και φάρμακο, (συμπεριλαμβανομένων των αντιόξινων, συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμινών.

Το FOSAMAX είναι αποτελεσματικό μόνο εάν λαμβάνεται όταν το στομάχι σας είναι κενό από τροφή)

Εάν παρουσιάσετε δυσκολία ή πόνο κατά την κατάποση του δισκίου, πόνο στο στήθος, ή οπισθοστερνικό καύσο, διακόψτε το FOSAMAX και ζητήστε τη συμβουλή του ιατρού σας.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε το FOSAMAX όσο διάστημα ο γιατρός σας το συνταγογραφεί.

Θα πρέπει πάντα να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε ή πρόκειται να λάβετε ακόμα και εκείνα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

Θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 10mg μια φορά την ημέρα. Πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 5mg μια φορά την ημέρα.

Θεραπεία και πρόληψη της οστεοπόρωσης σε άνδρες και γυναίκες που προκαλείται από τη λήψη γλυκοκορτικοειδών.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 5mg την ημέρα, εκτός των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που δε λαμβάνουν οιστρογόνα για τις οποίες η συνιστώμενη δοσολογία είναι 10mg μια φορά την ημέρα.

Δε χρειάζεται προσαρμογή της δοσολογίας για ηλικιωμένους ασθενείς ή για ασθενείς με ήπια ως μετρίου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 35 έως 60mL/min).

Το FOSAMAX δεν συνιστάται για ασθενείς με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης <35ml/min) λόγω έλλειψης εμπειρίας.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι γάλα και αμέσως μετά επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Μη προκαλέσετε εμετό και μην ξαπλώσετε.

Σε περίπτωση παράλειψης μιας δόσης

Να λαμβάνετε το FOSAMAX μια φορά καθημερινά όπως αναφέρεται στη συνταγή σας. Παρ'όλα αυτά εάν παραλείψετε μία δόση, μη λάβετε άλλη πρόσθετη δόση. Απλώς συνεχίστε το συνηθισμένο πρόγραμμά σας, μία φορά την ημέρα, κάθε ημέρα.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Να φυλάσετε το FOSAMAX σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείστε το FOSAMAX, όπως και όλα τα φάρμακα, σε ασφαλές μέρος, μακριά από τα παιδιά.

Ημερομηνία λήξης

Μη χρησιμοποιείτε το φάρμακο μετά από το μήνα και έτος που αναγράφονται μετά τη λήξη (ΗΜ.ΛΗΞ.) πάνω στη συσκευασία. Τα πρώτα δύο από τα τέσσερα αναγραφόμενα νούμερα δηλώνουν το μήνα και τα δύο τελευταία το έτος.

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.