Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FOSAMAX TAB 10MG/TAB BTX10(BLIST1X10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
FOSAMAX
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
10MG/TAB

Αντενδείξεις

Μη λαμβάνετε το FOSAMAX εφ'όσον:

  • Παρουσιάζετε ορισμένες διαταραχές του οισοφάγου, όπως στένωση ή απόφραξη (αχαλασία)
  • Δε μπορείτε να παραμείνετε σε όρθια θέση (καθιστές ή όρθιες) για 30 λεπτά τουλάχιστον μετά την λήψη του φαρμάκου.
  • Είσθε αλλεργική σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του φαρμάκου
  • Σας έχει ενημερώσει ο ιατρός σας ότι αυτήν την περίοδο έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Ενημερώστε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με όποια ιατρικά προβλήματα έχετε ή είχατε στο παρελθόν συμπεριλαμβανομένης κάποιας αλλεργίας ή νεφρικής δυσλειτουργίας.

Εάν έχετε προβλήματα κατάποσης ή γαστρεντερικό προβλήματα, συζητήστε τα με τον ιατρό σας πριν λάβετε το FOSAMAX. Συνιστάται τακτική ιατρική παρακολούθηση καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάθε φάρμακο πιθανόν να έχει μη αναμενόμενες ή μη επιθυμητές ενέργειες, οι οποίες ονομάζονται ανεπιθύμητες ενέργειες. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα, όπως κοιλιακό πόνο ,δυσπεψία, μετεωρισμό, κεφαλαλγία, ,ναυτία, μέλανα ή αιματηρά κόπρανα ,έμετο. Κάποιες ενοχλήσεις από το πεπτικό μπορεί να είναι σοβαρές όπως ερεθισμός ή έλκος του οισοφάγου, οι οποίες δυνατόν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος ή οπισθοστερνικό καύσο, δυσκολία ή πόνο κατά την κατάποση.

Αυτές οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς δεν πίνουν ένα γεμάτο ποτήρι νερό μετά το FOSAMAX και/ή όταν ξαπλώνουν σε λιγότερο από 30 λεπτά από τη λήψη του και πριν το πρώτο τους γεύμα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τον οισοφάγο μπορεί να επιδεινωθούν αν οι ασθενείς συνεχίσουν να παίρνουν FOSAMAX παρά την εμφάνιση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν ερεθισμό του οισοφάγου. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πόνο στα οστά, τους μύες ή τις αρθρώσεις ή σπάνια εξάνθημα (που περιστασιακά επιδεινώνεται από το ηλιακό φως).

Ακόμη μπορεί να εμφανισθούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα ή σπάνια οίδημα του προσώπου, χειλέων, γλώσσας και/ή φάρυγγα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση. Εχουν εμφανισθεί σπάνια γαστρικά ή άλλα πεπτικά έλκη (κάποια σοβαρά) αλλά δεν είναι γνωστό εάν γι'αυτό ευθυνόταν η θεραπεία με FOSAMAX. Επίσης παρατηρήθηκε ήπια και παροδική μείωση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου του αίματος. Στοματικές εξελκώσεις έχουν συμβεί όταν γινόταν μάσηση ή διάλυση του δισκίου στο στόμα.

Ενημερώστε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας εαν εμφανιστούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές ή κάποιο άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα. Αυτοί θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Είναι πιθανόν φαγητά, ποτά ή ροφήματα εκτός του νερού βρύσης (όπως μεταλλικό νερό, χυμοί φρούτων και καφές) και διάφορα φάρμακα να μειώσουν τη δράση του FOSAMAX, επηρεάζοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Παρόμοια αποτελέσματα είναι πολύ πιθανόν να έχουν επίσης τα αντιόξινα, τα συμπληρώματα ασβεστίου και οι βιταμίνες.

Για το λόγο αυτό να λαμβάνετε το δισκίο του FOSAMAX με ένα γεμάτο ποτήρι νερό βρύσης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρώτο σας γεύμα ή οποιαδήποτε τροφή, όπως και φάρμακο. Θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε ή που πρόκειται να λάβετε ακόμη και εκείνα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

Κύηση

Η χρήση του FOSAMAX κατά την εγκυμοσύνη δεν συνιστάται.

Γαλουχία

Η χρήση του FOSAMAX κατά το θηλασμό δεν συνιστάται.

Παιδιά

Δεν υπάρχει εμπειρία από τη χρήση του FOSAMAX στα παιδιά. Επομένως το FOSAMAX δε θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά.

Ηλικιωμένοι

Το FOSAMAX είναι εξίσου αποτελεσματικό και καλά ανεκτό τόσο από ηλικιωμένους, όσο και από νεότερους ασθενείς, ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η χορήγηση του FOSAMAX δεν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων.

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.