Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

DEXA-RHINASPRAY-N N.SP.SU.MD (0,028+0,1717)MG/ACTUATION FLx10 ML(100 DOSES)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
DEXA-RHINASPRAY Ν
Μορφή
Ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα σταθερών δόσεων
Συγκέντρωση
0.028MG/DOSE (1) + 0.1717MG/DOSE (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιαλλεργικό – αποσυμφορητικό
Κωδικός ATC: R01AD53

Η tramazoline hydrochloride, ένας α-συμπαθομιμητικός παράγοντας, έχει αγγειοσυσπαστική επίδραση και επομένως μειώνει αμέσως το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Αυτό οδηγεί σε παρατεταμένη αποσυμφόρηση των ρωθώνων.

Μετά από ενδορρινική χορήγηση του tramazoline, η τοπική αγγειοσυστολή συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 5 λεπτά και διαρκεί για 8-10 ώρες.

Η dexamethasone είναι ένα κορτικοστεροειδές, το οποίο έχει κυρίως γλυκοκορτικοειδική δράση. Η dexamethasone-21-isonicotinate είναι ένας συνθετικός κορτικοστεροειδής εστέρας με αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Φαρμακοκινητική

Tramazoline hydrochloride

Δεν έχουν διεξαχθεί φαρμακοκινητικές μελέτες στον άνθρωπο. Η φαρμακοκινητική συμπεριφορά της tramazoline έχει διερευνηθεί στον επίμυ, τον κόνικλο και σε ανώτερα θηλαστικά. Έχει δειχθεί ότι απορροφάται το 50-80 % της δόσης μετά από του στόματος ή ρινική χορήγηση.

Η tramazoline και οι μεταβολίτες της κατανέμονται σε όλα τα εσωτερικά όργανα, με την υψηλότερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο ήπαρ.

Μετά την από του στόματος ή τοπική χορήγηση, τρεις κύριοι μεταβολίτες βρέθηκαν στα ούρα. Ο τελικός χρόνος ημιζωής της tramazoline και των μεταβολιτών της στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 5-7 ωρών. Η μητρική ουσία και οι μεταβολίτες της κατά κύριο λόγο αποβάλλονται από τους νεφρούς.

Dexamethasone-21-isonicotinate

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακοκινητικά δεδομένα μετά από ρινική χορήγηση της dexamethasone isonicotinate. Μετά την εισπνοή περίπου 18 mg dexamethasone isonicotinate επιτυγχάνονται μέγιστα επίπεδα στο πλάσμα της τάξης των 20 ng/mL. Κατ’αναλογία, αναμένονται επίπεδα στο πλάσμα της τάξης των 0,02 ng/mL από ρινικό spray το οποίο περιέχει 0,02 mg.

Έχει αναφερθεί για το παρόμοιο κορτικοστεροειδές beclomethasone dipropionate ότι η συνολική συστηματική βιοδιαθεσιμότητα μετά από ρινική χορήγηση ήταν ακόμα χαμηλότερη σε σύγκριση με την εισπνοή (44 έναντι 62 %). Αυτό οφείλεται κυρίως στην απορρόφηση του κλάσματος που έχει καταποθεί και όχι στην απορρόφηση μέσω του ρινικού βλεννογόνου.

Σε ανθρώπους, μετά από εισπνοή χρησιμοποιώντας αερόλυμα σταθερών δόσεων, η dexamethasone-21-isonicotinate απορροφάται βραδέως από τους πνεύμονες και κατόπιν απομακρύνεται βραδέως.

Η dexamethasone-21-isonicotinate υδρολύεται από εστεράσες στο αίμα και άλλα υγρά του σώματος για να σχηματίσει dexamethasone και isonicotinic acid.

Η dexamethasone απορροφάται ταχέως από το γαστρεντερικό σωλήνα. Ο βιολογικός χρόνος ημιζωής της στο πλάσμα είναι περίπου 190 λεπτά. Η δέσμευση της dexamethasone στις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι περίπου 77 %, δηλαδή μικρότερη από αυτή των περισσότερων κορτικοστεροειδών. Ποσοστό μέχρι 65 % της δόσης απομακρύνεται στα ούρα εντός 24 ωρών. Η κάθαρση στα πρόωρα νεογνά αναφέρεται ότι είναι ανάλογη της διάρκειας της κύησης, με μειωμένο ρυθμό απομάκρυνσης στα περισσότερα πρόωρα βρέφη. Διαπερνά ταχέως τον πλακούντα με ελάχιστη αδρανοποίηση.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Μη-κλινικές μελέτες ασφαλείας με το συνδυασμό προκαθορισμένης δόσης tramazoline (hydrochloride) και dexamethasone-21-isonicotinate είναι διαθέσιμες. Τα ακόλουθα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα για κάθε δραστική ουσία μόνη της.

Tramazoline hydrochloride

Η tramazoline hydrochloride έδειξε χαμηλή τοξικότητα σε σχετικές μελέτες τοξικότητας με εφάπαξ χορήγηση από του στόματος, ενδοπεριτοναιϊκά (i.p) και ενδορινικά (i.n) σε μύες και επίμυες. Μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση έως 12 μήνες σε επίμυες και 24 μήνες σε πιθήκους δεν υπήρχαν ευκρινή σημεία τοξικότητας που να σχετίζονται με την αγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ιστοπαθολογικών. Ρινική χορήγηση σε δόσεις μεγαλύτερες της μέγιστης ημερήσιας συνιστώμενης ανθρώπινης δόσης σε σκύλους και πιθήκους ήταν καλώς ανεκτή.

Η tramazoline hydrochloride ήταν αρνητική στο τεστ AMES, άλλες μελέτες γονοτοξικότητας δεν είναι διαθέσιμες. Η tramazoline hydrochloride, ωστόσο, δεν ήταν ογκογενής σε μια μελέτη διάρκειας 24 μηνών, σε επίμυες.

Από του στόματος δόσεις tramazoline hydrochloride δεν ήταν τερατογόνες σε επίμυες και κόνικλους, ούτε επηρέασαν τη γονιμότητα.

Dexamethasone

Η dexamethasone-21-isonocotinate έδειξε χαμηλή τοξικότητα σε σχετικές μελέτες τοξικότητας με εφάπαξ χορήγηση ενδοπεριτοναιϊκά σε ποντικούς. Σε μελέτες τοξικότητας με επαναλαμβανόμενη από του στόματος χορήγηση σε αρουραίους και σκύλους μέχρι τρεις μήνες, παρατηρήθηκαν κορτικοειδείς φαρμακοδυναμικές επιδράσεις, όπως ατροφία του θύμου αδένα και των επινεφριδίων, αλλά όχι σε σοβαρή τοξικότητα στα όργανα-στόχους.

Η dexamethasone-21-isonocotinate δεν ήταν μεταλλαξιογόνος in vitro (τεστ AMES) και in vivo (στη δοκιμασία μικροπυρήνα μυελού των οστών σε επίμυες). Δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες καρκινογένεσης.

Η dexamethasone-21-isonocotinate ήταν τερατογόνος στους επίμυες και στους κόνικλους όταν χορηγήθηκε υποδορίως. Η τερατογένεση είναι επίσης γνωστή από άλλα γλυκοκορτικοειδή (επίδραση που εμφανίζεται με αυτή την κατηγορία ουσιών).

Ενεργά συστατικά

8LGC0BOA71 - DEXAMETHASONE ISONICOTINATE
4DG710Q678 - TRAMAZOLINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

Dexa-Rhinaspray Ν, (0,028+0,1717) mg/δόση, ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα σταθερών δόσεων.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : DEXA-RHINASPRAY Ν Ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα σταθερών δόσεων

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.