Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗ ΘΕΡΜIKH ΚΡΕΜΑ CREAM 0,075 % W/W Σωλ. x 50 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ΛΕΟΝΤΟΣ
Μορφή
Κρέμα
Συγκέντρωση
0.75MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: σκευάσματα από Capsicum και παρόμοιοι παράγοντες
Κωδικός ATC: M02AB

Μηχανισμός δράσης

Η καψαϊκίνη είναι το βασικό οξύ συστατικό του καρπού των φυτών του γένους capsicum. Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός με ακρίβεια μέχρι στιγμής.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Όταν εφαρμόζεται τοπικά προκαλεί τοπικό ερεθισμό, ο οποίος εκδηλώνεται με συμπτώματα ερυθήματος, αισθήματος καύσου και μερικές φορές αισθήματος κνησμού.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αποδοθούν σε μία νευρογενή φλεγμονώδη αντίδραση και συσχετίζονται εν μέρει με την απελευθέρωση της ουσίας P., ενός νευροδιαβιβαστή. Κλινική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε με τη ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΡΕΜΑ 750 µg / g έδειξε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει ερύθημα και αρχικά αίσθημα θερμότητας, ορισμένες φορές σε συνδυασμό με κνησμό, που σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες.

Η επακόλουθη φάση της δράσης της καψαϊκίνης συνδέεται με την αποευσθητοποίηση των αισθητηρίων άλγους με αποτέλεσμα την έλλειψη αισθήματος πόνου και καύσου.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση και κατανομή

In-vitro και in-vivo μελέτες έδειξαν, ότι η καψαϊκίνη απορροφάται από το δέρμα.
Σε in-vitro 24ωρη εφαρμογή της ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣ 750 µg / g η ποσότητα καψαϊκίνης που απορροφάται από τα διάφορα στρώματα του δέρματος αυξάνει με το χρόνο επώασης.

Η ροή διείσδυσης στο δέρμα είναι ιδιαίτερα μεταβλητή στα διάφορα είδη: τo ανθρώπινο δέρμα ήταν το λιγότερο διαπερατό και δε διαφέρει σημαντικά από το δέρμα χοίρου.

Αθροιστικές ποσότητες της ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣ 750 µg / g που είχαν απορροφηθεί από τον άνθρωπο κατά την περίοδο παρακολούθησης, έδειξαν αυξανόμενες τιμές, ίσες με 11,19 μg/cm² στις 8 ώρες.

Βιομετασχηματισμός και αποβολή

Μετά την απορρόφηση η καψαϊκίνη δεσμεύεται από τη λευκωματίνη, μεταβολίζεται κυρίως στο συκώτι από πολλαπλής λειτουργίας οξειδάσες και μία σημαντική ποσότητα αυτής αποβάλλεται στα ούρα.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οξεία τοξικότητα της καψαϊκίνης σε ποντίκια εμφανίστηκε σε σχέση με τον τρόπο χορήγησης με την εξής σειρά: ενδοφλεβίως>ενδοπεριτοναϊκώς>υποδορίως>από το στόμα>δια του δέρματος. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η συστηματική απορρόφηση και τοξικότητα που ακολουθούν τη δερματική χρήση ήταν χαμηλότερες εκείνων που εμφανίστηκαν με τη χορήγηση από το στόμα.

Υψηλές δόσεις καψαϊκίνης υποδορίως δεν προκάλεσαν τερατογένεση σε αρουραίους. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη διαπερνά τον πλακούντα και ασκεί τοξική επίδραση στα περιφερικά νεύρα των εμβρύων, προκαλώντας μεγάλη μείωση των νευρικών ινών του ραχιαίου κέρατος της σπονδυλικής στήλης που ανοσοαντιδρούν με την ουσία Ρ. Προγεννητική θεραπεία αρουραίων με μεγάλες δόσεις καψαϊκίνης (50mg/kg) υποδορίως προκάλεσαν λειτουργική έκπτωση των νευρώνων, ενώ η χορήγηση σε νεογέννητα καθυστέρησε τη σωματική ανάπτυξη και τη σεξουαλική ωρίμανση, μείωσε την αναπαραγωγική δραστηριότητα και προκάλεσε ελάττωση των κυήσεων.

Δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με την πιθανή μεταλλαξιογόνο και καρκινογόνο δράση της καψαϊκίνης δεν οδηγούν σε συμπεράσματα.

Η καψαϊκίνη, στην ποσότητα, η οποία απορροφάται μετά από δερματική χρήση κλινικής δόσης της ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣ 750 µg / g, είναι απίθανο να θέσει σε ιδιαίτερο κίνδυνο τον άνθρωπο.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα γονιμότητας.

Ενεργά συστατικά

S07O44R1ZM - CAPSAICIN

Σχετικό SPC

ΛΕΟΝΤΟΣ ΠΑΥΣΙΠΟΝΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΡΕΜΑ 750µg/g.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2014: ΛΕΟΝΤΟΣ Κρέμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.