Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

INDOXYL GEL.EXT.US (1+5)% W/W TUB x 50 g

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
INDOXYL
Μορφή
Γέλη
Συγκέντρωση
10MG/G (1) + 50MG/G (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Κλινδαμυκίνη, συνδυασμοί.
Κωδικός ATC: D10AF51

Η κλινδαμυκίνη είναι αντιβιοτικό της ομάδας των λινκοσαμιδών με βακτηριοστατική δράση κατά Gram-θετικών αερόβιων και μια ευρεία ποικιλία αναερόβιων βακτηρίων. Οι λινκοσαμίδες, όπως η κλινδαμυκίνη συνδέονται με την υπομονάδα 238 του βακτηριακού ριβοσώματος και αναστέλλουν τη σύνθεση πρωτεϊνών στα αρχικά στάδια. Η δράση της κλινδαμυκίνης είναι κυρίως βακτηριοστατική αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να γίνει αργά βακτηριοκτόνος κατά ευαίσθητων στελεχών.

Παρά το ότι η φωσφορική κλινδαμυκίνη είναι ανενεργή ίn vitro, ταχεία ίn νίνο υδρόλυση μετατρέπει την ουσία αυτή στην αντιβακτηριακά ενεργή κλνδαμυκίνη. Η δραστικότητα της κλινδαμυκίνης έχει αποδειχθεί κλινικά σε εκκρίματα φαγεσώρων από ασθενείς με ακμή σε ικανοποιητικά επίπεδα για να είναι ενεργή κατά των περισσότερων στελεχών του Propionibacterium acnes. Η κλινδαμυκίνη ίn vitro ανέστειλε όλες τις εξετασθείσες καλλιέργειες Propionibacterium acnes (MIC 0.4mcg/ml). Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα της

Το βενζοϊκό υπεροξείδιο είναι ήπιο κερατολυτικό με δράση κατά τη εκκριμάτων φαγεσώρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας με βακτηριοκτόνο δραστικότητα κατά του Propionibacterium acnes, του οργανισμού που σχετίζεται με την κοινή ακμή. Επιπλέον, είναι σμηγματοστατικό, αναστέλλοντας την υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την ακμή.

Η γέλη INDOXYL έχει ένα συνδυασμό ήπιων κερατολυτικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων και παρέχει δραστικότητα ιδιαίτερα κατά των φλεγμονωδών δερματικών βλαβών ήπιας ή μέτριας εντάσεως κοινής ακμής.

Η επικράτηση της επίκτητης ανθεκτικότητας μπορεί να ποικίλλει γεωγραφικά και με το χρόνο που επιλέχτηκαν τα είδη. Η τοπική πληροφόρηση για την ανθεκτικότητα είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση σοβαρών μολύνσεων.

Η συμμετοχή του βενζοϊκού υπεροξειδίου μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης οργανισμών ανθεκτικών στη κλινδαμυκίνη.

Η παρουσία και των δύο δραστικών συστατικών σε ένα προϊόν διευκολύνει τους ασθενείς και διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους.

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Σε πέντε τυχαιοποιημένες διπλές-τυφλές κλινικές μελέτες 1318 ασθενών με κοινή ακμή στο πρόσωπο με ή χωρίς φλεγμαίνουσες δερματικές βλάβες, 396 χρησιμοποίησαν INDOXYL, 396 χρησιμοποίησαν βενζοϊκό υπεροξείδιο, 349 χρησιμοποίησαν κλινδαμυκίνη και 177 χρησιμοποίησαν βάση εκδόχων. Η θεραπεία εφαρμόστηκε μια φορά την ημέρα για 11 εβδομάδες και οι ασθενείς αξιολογήθηκαν και μετρήθηκαν οι δερματικές βλάβες στις 2,5,8 και 11 εβδομάδες.

Το μέσο ποσοστό αλλαγών στον αριθμό των δερματικών βλαβών μετά από 11 εβδομάδες φαίνεται στον πίνακα.

Μέσο ποσοστό βελτίωσης στον αριθμό των δερματικών βλαβών μετά από 11 εβδομάδες από την έναρξη της αγωγής.

 Μελέτη 150 (n=120)Μελέτη 151 (n=273)Μελέτη 152 (n=280)Μελέτη 156 (n=287)Μελέτη 158* (n=358)
Φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες
INDOXYL γέλη6556425752
Βενζοϊκό υπεροξείδιο3637325741
Κλινδαμυκίνη3430384933
Βάση19-0,42929
Μη Φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες
INDOXYL γέλη2737243925
Βενζοϊκό υπεροξείδιο1230162923
Κλινδαμυκίνη-413111817
Βάση-9-517--7
Συνολικά δερματικές βλάβες
INDOXYL γέλη4145315041
Βενζοϊκό υπεροξείδιο2035234334
Κλινδαμυκίνη1122223326
Βάση1-122-16

* κεντρική μελέτη. Στατιστικά σημαντικές διαφορές προβάλλονται με έντονους μαύρους χαρακτήρες.

Η μείωση του συνόλου των δερματικών βλαβών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με τη γέλη INDOXYL απ' ότι με την κλινδαμυκίνη ή τη βάση εκδόχων και στις πέντε μελέτες. Η βελτίωση ήταν σταθερά μεγαλύτερη με INDOXYL γέλη παρά με βενζοϋλικό υπεροξείδιο, αλλά η διαφορά στις επιμέρους μελέτες δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών βλαβών, η γέλη INDOXYL ήταν σημαντικά ανώτερη από την εφαρμογή μόνο κλινδαμυκίνης σε τέσσερις από τις πέντε μελέτες και μόνο βενζοϋλικό υπεροξείδιο σε τρεις από τις πέντε μελέτες. Σε μη φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες, η γέλη INDOXYL ήταν σημαντικά καλύτερη από την κλινδαμυκίνη σε τέσσερις από τις πέντε μελέτες. και έτεινε να είναι καλύτερη από βενζοϋλικό υπεροξείδιο μόνο.

H ολική βελτίωση στην ακμή, όπως αξιολογήθηκε από τον θεράποντα ιατρό ήταν σημαντικά καλύτερη με την γέλη INDOXYL παρά κατά τη μονοθεραπεία με βενζοϋλικό υπεροξείδιο ή κλινδαμυκίνη σε τρεις από τις πέντε μελέτες.

Η δράση στις φλεγμονώδεις βλάβες ήταν εμφανής από την εβδομάδα θεραπείας 2. Η δράση στις μη φλεγμονώδεις βλάβες είχε περισσότερες διακυμάνσεις, με την αποτελεσματικότητα να είναι γενικά εμφανή μετά από 2-5 εβδομάδες θεραπείας.

Φαρμακοκινητική

Σε μια μελέτη για τη μεγιστοποίηση της διαδερμικής απορρόφησης τα μέσα επίπεδα κλινδαμυκίνης στο πλάσμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χορήγησης τεσσάρων εβδομάδων της γέλης Indoxyl ήταν μη σημαντικά (0.043% της δόσης που εφαρμόστηκε).

Η παρουσία του βενζοϋλικού υπεροξείδιου στη σύνθεση δεν είχε επίδραση στη διαδερμική απορρόφηση της κλινδαμυκίνης.

Μελέτες με ραδιοεπισήμανση έχουν δείξει ότι η απορρόφηση του βενζοϋλικού υπεροξείδιου διαμέσου του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί μόνο μετά από μετατροπή του σε βενζοϊκό οξύ. Το βενζοϊκό οξύ ως επί το πλείστον είναι συζευγμένο για σχηματισμό ιππουρικού οξέος, το οποίο απεκκρίνεται μέσω των νεφρών.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Γέλη Indoxyl

Σε μία διετή μελέτη καρκινογένεσης σε ποντίκια, η τοπική χορήγηση γέλης Indoxyl δεν έδειξε ένδειξη αυξημένου κινδύνου καρκινογένεσης συγκριτικά με τους μάρτυρες.

Σε μία μελέτη φωτο-καρκινογένεσης σε ποντίκια, μία μικρή μείωση του μέσου χρόνου σχηματισμού όγκου, παρατηρήθηκε σε σε σχέση με τους μάρτυρες, μετά από ταυτόχρονη έκθεση σε γέλη Indoxyl και προσομοίωση ηλιακού φωτός. Η κλινική σημασία των ευρημάτων αυτής της μελέτης είναι άγνωστη.

Δερματολογικές μελέτες τοξικότητας επαναλαμβανόμενης χορήγησης που διενεργήθηκαν με γέλη Indoxyl, σε δύο είδη πειραματοζώων, έως 90 μέρες, δεν έδειξαν τοξικές αντιδράσεις παρά μόνο ελάχιστο τοπικό ερεθισμό.

Μια μελέτη οφθαλμικού ερεθισμού έδειξε ότι η γέλη Indoxyl είναι μόνο ελάχιστα ερεθιστική.

Βενζοϋλικό υπεροξείδιο

Σε μελέτες τοξικότητας σε πειραματόζωα, το βενζοϋλικό υπεροξείδιο ήταν καλά ανεκτό όταν εφαρμόστηκε τοπικά.

Αν και το βενζοϋλικό υπεροξείδιο σε υψηλές δόσεις έχει δείξει να επάγει ρήξεις στις αλυσίδες του DNA, τα διαθέσιμα δεδομένα από άλλες μελέτες μεταλλαξιογέwεσης και καρκινογέwεσης και μια μελέτη φωτο-καρκινογέwεσης έδειξαν ότι το βενζοϋλικό υπεροξείδιο δεν είναι ούτε καρκινογόνο ούτε φωτο-καρκινογόνο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα τοξικότητας της αναπαραγωγής.

Κλινδαμυκίνη

In-vitro και ίη-νίνο μελέτες δεν έδειξαν κάποια πιθανότητα τερατογόνου δράσεως της κλινδαμυκίνης. Δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες μελέτες σε πειραματόζωα που να διερευνούν το ογκογενετικό δυναμικό της κλινδαμυκίνης. Διαφορετικά, προκλινικά δεδομένα βασισμένα σε συμβατικές μελέτες τοξικότητας απλής και επαναλαμβανόμενης χορήγησης και τοξικότητας της αναπαραγωγής δεν έχουν αποκαλύψει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη δράση της γέλης Indoxyl στη γονιμότητα του ανθρώπου.

Ενεργά συστατικά

EH6D7113I8 - CLINDAMYCIN PHOSPHATE
W9WZN9A0GM - BENZOYL PEROXIDE

Σχετικό SPC

Indoxyl 10 mg/g + 50 mg/g γέλη.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2017: INDOXYL (10+50)mg Γέλη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.