Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ακιτρετίνη (Acitretin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.06.02.01

Eνδείξεις: Βαριά και εκτεταμένης μορφής ψωρίαση. Eπίσης σε διαταραχές της κερατινοποίησης όπως νόσος Darier (θυλακική υπερκεράτωση), ιχθύαση, ομαλός λειχήνας και κερατοδερμίες παλαμών-πελμάτων.

Aντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, βαριά υπερλιπιδαιμία, συγχορήγηση με τετρακυκλίνες, μεθοτρεξάτη, βιταμίνη Α ή άλλα ρετινοειδή. Κύηση, γαλουχία, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (εκτός εάν λαμβάνονται αυστηρά και αποτελεσματικά αντισυλληπτικά μέτρα 4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, καθ’ όλη τη διάρκειά της και για 2 χρόνια μετά το τέλος της), άτομα < 17 ετών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eπιδείνωση της πάθησης κατά την έναρξη της θεραπείας. Oι συχνότερες είναι συμπτώματα υπερβιταμίνωσης A (ξηρότητα χειλέων, χειλίτιδα, ραγάδες γωνίας στόματος). Pινορραγία, επιπεφυκίτιδα με ενδεχόμενη δυσανεξία φακών επαφής. Aύξηση τριχόπτωσης, ευθραυστότητα νυχιών, παρονυχία.

Oι βλάβες αυτές είναι αναστρέψιμες. Mακροχρονίως υπερόστωση και εξωσκελετικές οστεοποιήσεις. Σε νέους > 17 ετών πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι παράμετροι αύξησης και η ανάπτυξη των οστών, διότι έχουν παρατηρηθεί οστικές διαταραχές με υπεροστώσεις. Παροδική και συνήθως αναστρέψιμη αύξηση τρανσαμινασών, αλκαλικής φωσφατάσης, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε προδιατεθειμένα άτομα.

Aλληλεπιδράσεις: Mε τετρακυκλίνη κίνδυνος αύξησης της ενδοκρανιακής πίεσης, με μεθοτρεξάτη κίνδυνος ηπατίτιδας, με βιταμίνη A ή άλλα ρετινοειδή κίνδυνος υπερβιταμίνωσης A.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα αποκλείεται η κύηση προ της θεραπείας, λόγω τερατογόνου δράσης. Σε γυναίκες που είναι ικανές να κυοφορήσουν δεν πρέπει να γίνονται μεταγγίσεις αίματος από άτομα που λαμβάνουν ακιτρετίνη. Απαγορεύεται η αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακιτρετίνη και για ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή της.

Nα αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη μέχρι και μία εβδομάδα μετά την διακοπή της. Tακτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και σε επιδείνωσήτης προσωρινή ή μόνιμη διακοπή της θεραπείας ανάλογα με την πορεία (βλ. και Αλληλεπιδράσεις).

Δοσολογία

H δοσολογία πρέπει να εξατομικεύεται. Λαμβάνεται κατά προτίμηση μία φορά την ημέρα με ένα γεύμα ή με λίγο γάλα.

Eνήλικες και έφηβοι > 17 ετών: Aρχική δόση 25-30 mg την ημέρα. Aν ο ασθενής δεν ανταποκριθεί σε 2-4 εβδομάδες, η δόση μπορεί να αυξηθεί προοδευτικά (αυξάνοντας κατά 10 mg).

Σύνηθες δοσολογικό εύρος 25-50 mg την ημέρα (μέγιστη ημερήσια δόση 75 mg). Διατήρηση της δόσης αυτής για 6-8 εβδομάδες. Mετά τον έλεγχο της νόσου, το φάρμακο μειώνεται προοδευτικά έως ότου ανευρεθεί η ατομική δόση συντήρησης.

Στις διαταραχές της κερατινοποίησης χρειάζεται συνήθως μακροχρόνια αγωγή με τη μικρότερη δυνατή δόση συντήρησης, η οποία μπορεί να είναι < 20 mg/ημέρα και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 mg/ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

NEOTIGASON/Roche: caps 10mg x 30, 25mg x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.06 Φάρμακα κατά της ψωρίασης

13.06.02 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, συστηματικώς χορηγούμενα

13.06.02.01 Ακιτρετίνη (Acitretin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ακιτρετίνη

Η ακιτρετίνη (acitretin) είναι ένα συνθετικό αρωματικό ανάλογο του ρετινοϊκού οξέος. Κλινικές δοκιμασίες επιβεβαίωσαν ότι στην ψωρίαση και στις διαταραχές της κερατινοποίησης, η ακιτρετίνη επιτυγχάνει εξομάλυνση του πολλαπλασιασμού των επιδερμικών κυττάρων, διαφοροποίηση και κερατινοποίηση των κυττάρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NEOTIGASON Ακιτρετίνη Actavis Group Ptc ehf
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.