Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φάρμακα κατά της ψωρίασης, συστηματικώς χορηγούμενα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.06.02

Xρησιμοποιούνται σε βαριές περιπτώσεις που ανθίστανται σε άλλες θεραπείες. Περιλαμβάνονται η μεθοξαλένη, τα ρετινοειδή, τα κορτικοστεροειδή και ορισμένα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

H μεθοξαλένη είναι φωτοτοξική ουσία που χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες.

Ο μεταβολίτης της ετρετινάτης ακιτρετίνη , όπως και η ισοτρετινοΐνη, έχει τερατογόνο δράση και θα πρέπει να σταθμίζεται σοβαρώς η χορήγησή της. Nα λαμβάνεται επίσης υπόψη η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό.

κορτικοστεροειδή δια της συστηματικής οδού φυλάσσονται για σπάνιες περιπτώσεις βαριάς φλυκταινώδους ψωρίασης, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. H χρήση τους θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο (βλ. κεφ. 06.04.02 ).

Για τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ψωρίαση βλ. 13.07 .

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.06 Φάρμακα κατά της ψωρίασης

13.06.02 Φάρμακα κατά της ψωρίασης, συστηματικώς χορηγούμενα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Υδροξυκαρβαμίδη

Ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους δρα η υδροξυκαρβαμίδη (hydroxycarbamide) είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (HbF) σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρικό σύνδρομο. Επιπλέον, η υδροξυκαρβαμίδη προκαλεί άμεση αναστολή στη σύνθεση του DNA δρώντας ως αναστολέας της ριβονουκλεοτιδικής ρεδουκτάσης, χωρίς να παρεμβαίνει στη σύνθεση του ριβονουκλεϊκού οξέος ή των πρωτεϊνών.

Μεθοτρεξάτη

Η μεθοτρεξάτη (methotrexate) έχει παρόμοια δομή με το φυλλικό οξύ και δρα ως ανταγωνιστής του φυλλικού οξέος, δηλ. ως αντιμεταβολίτης. Συγκεκριμένα αναστέλλει την διυδροφυλλινική αναγωγάση, το ένζυμο που μετατρέπει το φυλλικό οξύ στον δραστικό του μεταβολίτη, το τετραϋδροφυλλικό οξύ (συνένζυμο). Η αναστολή αυτή οδηγεί σε ελάττωση της σύνθεσης θυμιδιλικού οξέος, σερίνης, μεθειονίνης, αδεδίνης, γουανίνης με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση της σύνθεσης DNA, RNA και προοδευτικά τον θάνατο του κυττάρου.

Μεθοξαλένη

Η μεθοξαλένη (methoxsalen) ενεργεί σαν φωτοευαισθητοποιητής. Φτάνει γρήγορα με την κυκλοφορία στο δέρμα, όπου σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) που εύκολα διαπερνά το δέρμα, προκαλεί αντίδραση «φλεγµονής».

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
L-ASPARAGINASE Ασπαραγινάση Medac GmbH
VESANOID Τρετινοΐνη Cheplapharm Arzneimittel GmbH
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.