Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιαλλεργικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.04.01

Xρησιμοποιούνται τα αντιισταμινικά χορηγούμενα συστηματικώς (βλ. κεφ. 03.05 ). Eίναι περισσότερο αποτελεσματικά σε δερματοπάθειες που οι εκδηλώσεις τους οφείλονται στην απελευθέρωση ισταμίνης, σεροτονίνης και παρεμφερών ουσιών. Tέτοιες, είναι η κνίδωση, η μελαγχρωματική κνίδωση και η ατοπική δερματίτιδα. Για την αντικνησμώδη δράση τους χορηγούνται επίσης και σε κνησμώδεις δερματοπάθειες, όπως είναι η ομάδα του εκζέματος, η νευροδερματίτιδα, η κνύζα κ.ά.

Tοπική χρήση αντιισταμινικών δεν συνιστάται (αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα, κίνδυνος αντιδράσεων υπερευαισθησίας και φωτοευαισθησίας), εκτός από ορισμένες περιπτώσεις κνύζας ή παρασιτικής κνήφης, εμπειρικά σε νυγμούς εντόμων και σε κάποιες περιπτώσεις κνησμού ή αλλεργικών εκδηλώσεων. Εφαρμόζονται με επαλείψεις μία ή περισσότερες φορές την ημέρα με προστασία της περιοχής από την επίδραση του ηλιακού φωτός. Η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται σε γνωστή υπερευαισθησία σε κάποιο από τα φάρμακα. Για την κύηση και τη γαλουχία δεν υπάρχουν δεδομένα.

Τα κορτικοστεροστεροειδή εφαρμόζονται τοπικώς σε διάφορες φλεγμονώσεις παθήσεις του δέρματος, που δεν οφείλονται σε μικρόβια, όπως λ.χ. στο έκζεμα, σε άλλες ανθεκτικές δερματοπάθειες, όπως ο χρόνιος δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο απλός χρόνιος λειχήν και σε μερικές περιπτώσεις αλωπεκίας (λ.χ. γυροειδής). Δεν έχουν αξία ή και αντενδείκνυνται στην κνίδωση, τη ροδόχρου ακμή, την ψωρίαση (πλην ειδικών ενδείξεων), την κοινή ακμή και τον αγνώστου φύσεως κνησμό (βλ. και 13.02 ).

Φαρμακευτικά προϊόντα

Hydroxyzine Hydrochloride:

ATARAX/UCB: gel.ext.us 5% tub x 20g

Dimetindene Maleate:

FENISTIL/Novatris: gel.ext.us 0.1% tub x 30gemul.ext.u 0.1% fl x 8ml

Promethazine:

PHENERGAN/Aventis: cr.ext.us 2% tub x 30g

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.04 Αντιαλλεργικά - αντικνησμώδη - τοπικά αναισθητικά

13.04.01 Αντιαλλεργικά

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η επιναστίνη είναι ένας τοπικά ενεργός, άμεσος ανταγωνιστής των H1 υποδοχέων και χρησιμοποιείται για την συμπτωματική θεραπεία της εποχιακής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. H επιναστίνη παρουσιάζει υψηλή δεσμευτική συγγένεια προς τους Η1 υποδοχείς ισταμίνης και 400 φορές χαμηλότερη δεσμευτική συγγένεια προς τους Η2 υποδοχείς ισταμίνης. Η επιναστίνη παρουσιάζει ακόμη συγγένεια προς τους α1, α2 και 5-ΗΤ2 υποδοχείς. Η επιναστίνη δεν έχει κατασταλτική δράση.

Η ολοπαταδίνη είναι ένας ισχυρός, εκλεκτικός αντιαλλεργικός/αντιϊσταμινικός παράγοντας που ανταγωνίζεται την ισταμίνη και προλαμβάνει την προκαλούμενη από την ισταμίνη παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα επιπεφυκότα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
URPEM Κετοτιφαίνιο Zwitter Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
ZETHRINAL Κετοτιφαίνιο Naturalia Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.