Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Περιεχόμενα  Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση

Διάφορα άλλα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.09

Στην κατηγορία αυτή περιγράφονται διάφορες ουσίες ή διαλύματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ορισμένων ενδοφθάλμιων επεμβάσεων ή σε ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις.

H ακετυλοχολίνη εγχεόμενη στον πρόσθιο θάλαμο προκαλεί έκδηλη, αλλά βραχείας διάρκειας μύση. Xρησιμοποιείται συνήθως σε επεμβάσεις του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού και ιδιαίτερα σε εγχείρηση καταρράκτη. Προτιμάται γιατί η διάρκεια δράσης της είναι μικρότερη εκείνης των άλλων μυωτικών. Σε ανάγκη παρατεταμένης μύσης ενσταλάσσεται πιλοκαρπίνη.

Η βερτεπορφίνη είναι παράγωγο της βενζοπορφυρίνης. Tο φάρμακο μετά την ενδοφλέβια ένεση ενεργοποιείται με μη θερμικό ερυθρό φως που παράγεται από διοδικό λέιζερ. Mε την ενεργοποίηση παράγονται κυτταροτοξικά προϊόντα, όπως μονομοριακό οξυγόνο, τα οποία κατευθύνονται και παραλαμβάνονται από τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα της βλάβης. (νεοαγγεία). Οι ενδείξεις είναι αυστηρά συγκεκριμένες.

Τα ισότονα αλατούχα διαλύματα που περιέχουν χλωριούχο, οξεικό, κιτρικό νάτριο και χλωριούχο κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο χρησιμοποιούνται για διεγχειρητική πλύση και έκπλυση του προσθίου θαλάμου και του κερατοειδή, για πλύσεις δακρυϊκών οδών και ως υγρά πλύσης σε υαλοειδεκτομές. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν στα ιατροτεχνολογικά, διότι ασκούν μηχανική δράση.

Η ρανιμπιζουμάμπη είναι μονοκλωνικό αντίσωμα παραγόμενο με την τεχνική του ανασυνδυασμένου DNA. Δρα εναντίον του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα ασκώντας έτσι ευνοϊκή δράση στη νεοαγγειακή, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (υγρή μορφή). Χορηγείται με ενδοϋαλώδεις ενέσεις.

Η πεγκαπτανίμπη είναι πεγκυλιωμένο ολιγονουκλεοτίδιο, το οποίο συνδέεται με τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα του οποίου αναστέλλει τη δράση.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09 Διάφορα άλλα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

H βερτεπορφίνη (verteporfin) αναφέρεται επίσης ως μονόξινο παράγωγο βενζοπορφυρίνης (BPD-MA) συνίσταται από 1:1 μείγμα των ισοδύναμων στερεοϊσομερών BPD-MΑc και BPD-MAD. Παράγει κυτταροτοξικούς παράγοντες όταν ενεργοποιείται από το φως παρουσία οξυγόνου. Η εκλεκτικότητα της φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT) βασίζεται εκτός από την εντοπισμένη έκθεση στη laser ακτινοβολία, στην εκλεκτική και ταχεία πρόσληψη και κατακράτηση της βερτεπορφίνης από τα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ενδοθηλίου του χοριοειδικού νεοαγγειακού δικτύου.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
EYLEA Αφλιβερσέπτη
JETREA Οκριπλασμίνη Oxurion NV
VISUDYNE Βερτεπορφίνη Cheplapharm Arzneimittel GmbH