Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Ρανιμπιζουμάμπη (Ranibizumab)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.09.04

Eνδείξεις: Θεραπεία της νεοαγγειακής (υγρής μορφής) ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αντενδείξεις: Ενεργές οφθαλμικές ή περιοφθαλμικές λοιμώξεις. Σοβαρή ενδοφθάλμια φλεγμονή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, κεφαλαλγία, αναιμία, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης, φλεγμονή ή αποκόλληση ή εξιδρώματα του υαλοειδούς, αιμορραγία επιπεφυκότα, ερεθισμός του οφθαλμού με υπεραιμία, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια ή ξηροφθαλμία και κνησμό. Εκφύλιση ή αποκόλληση ή ρήξη του αμφιβληστροειδούς ή αποκόλληση του μελάγχρου επιθηλίου του, ιριδοκυκλίτιδα, καταρράκτης, θόλωση οπισθίου περιφακίου, στικτή κερατίτιδα ή εκδορά του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδα, αιμορραγία στη θέση της ένεσης ή και του οφθαλμού, μείωση της οπτικής οξύτητας, φωτοψία, φωτοφοβία, οίδημα βλεφάρου. Αλλεργικές αντιδράσεις, ρινοφαρυγγίτιδα, άγχος. Σπανιότερα τύφλωση, υπόπυον, ύφαιμα, συμφύσεις ίριδας, οίδημα και γραμμώσεις του κερατοειδούς.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν διενεργηθεί σχετικές μελέτες.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της πιθανής εμφάνισης ενδοφθάλμιας λοίμωξης. Να μην συγχορηγούνται άλλοι αντινεοαγγειωτικοί παράγοντες.

Δοσολογία: Ενδοϋαλώδης ένεση 0.5mg (0.05ml) από έμπειρο στην τεχνική αυτή οφθαλμίατρο.Γίνονται 3 ενέσεις μία κάθε μήνα και στη συνέχεια παρακολουθείται η οπτική οξύτητα ανά μήνα με ενδεχόμενη χορήγηση συμπληρωματικών δόσεων. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

LUCENTIS/Novartis U.K: inj.sol 10mg/ml 1v

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ρανιβιζουμάμπη (ranibizumab) είναι ένα τμήμα ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος που παράγεται από κύτταρα Escherichia coli μέσω τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA. Η ρανιβιζουμάμπη έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει μια ουσία που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας A (VEGF-A). Ο VEGF-A είναι μια πρωτεΐνη που συντελεί στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί διαρροή υγρού και αίματος. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνουν τη βλάβη στην ωχρά κηλίδα. Η ρανιβιζουμάμπη, αναστέλλοντας αυτόν τον παράγοντα, περιορίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και ελέγχει τη διαρροή και τη διόγκωση.