Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ρανιμπιζουμάμπη (Ranibizumab)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.09.04

Eνδείξεις: Θεραπεία της νεοαγγειακής (υγρής μορφής) ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αντενδείξεις: Ενεργές οφθαλμικές ή περιοφθαλμικές λοιμώξεις. Σοβαρή ενδοφθάλμια φλεγμονή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, κεφαλαλγία, αναιμία, αύξηση ενδοφθάλμιας πίεσης, φλεγμονή ή αποκόλληση ή εξιδρώματα του υαλοειδούς, αιμορραγία επιπεφυκότα, ερεθισμός του οφθαλμού με υπεραιμία, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια ή ξηροφθαλμία και κνησμό. Εκφύλιση ή αποκόλληση ή ρήξη του αμφιβληστροειδούς ή αποκόλληση του μελάγχρου επιθηλίου του, ιριδοκυκλίτιδα, καταρράκτης, θόλωση οπισθίου περιφακίου, στικτή κερατίτιδα ή εκδορά του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδα, αιμορραγία στη θέση της ένεσης ή και του οφθαλμού, μείωση της οπτικής οξύτητας, φωτοψία, φωτοφοβία, οίδημα βλεφάρου. Αλλεργικές αντιδράσεις, ρινοφαρυγγίτιδα, άγχος. Σπανιότερα τύφλωση, υπόπυον, ύφαιμα, συμφύσεις ίριδας, οίδημα και γραμμώσεις του κερατοειδούς.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν διενεργηθεί σχετικές μελέτες.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της πιθανής εμφάνισης ενδοφθάλμιας λοίμωξης. Να μην συγχορηγούνται άλλοι αντινεοαγγειωτικοί παράγοντες.

Δοσολογία: Ενδοϋαλώδης ένεση 0.5mg (0.05ml) από έμπειρο στην τεχνική αυτή οφθαλμίατρο.Γίνονται 3 ενέσεις μία κάθε μήνα και στη συνέχεια παρακολουθείται η οπτική οξύτητα ανά μήνα με ενδεχόμενη χορήγηση συμπληρωματικών δόσεων. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

LUCENTIS/Novartis U.K: inj.sol 10mg/ml 1v

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09 Διάφορα άλλα φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.09.04 Ρανιμπιζουμάμπη (Ranibizumab)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ρανιμπιζουμάμπη

Η ρανιμπιζουμάμπη (ranibizumab) είναι ένα τμήμα ανασυνδυασμένου ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος που δρα κατά του ανθρώπινου αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα Α (VEGF-A). Συνδέεται με μεγάλη συγγένεια με τις ισομορφές του VEGF-A, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση του VEGF-A με τους υποδοχείς του VEGFR-1 και VEGFR-2. Η σύνδεση του VEGF-A με τους υποδοχείς του οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων και νεοαγγείωση, καθώς και σε διαρροή των αγγείων. Όλα αυτά θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εξέλιξη της νεοαγγειακής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της παθολογικής μυωπίας και CNV ή της έκπτωσης της όρασης που προκαλείται είτε από οίδημα της ωχράς κηλίδας διαβητικής αιτιολογίας ή δευτεροπαθές οίδημα της ωχράς κηλίδας από RVO σε ενήλικες και στην αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας σε πρόωρα μωρά.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.