Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σινακαλσέτη (Cinacalcet)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.07.01.03

Ενδείξεις: Δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός σε ασθενείς με νεφροπάθεια τελικού σταδίου, οι οποίοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρση. Μείωση της υπερασβεστιαιμίας σε καρκίνωμα παραθυρεοειδούς.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, ανορεξία, παραισθησίες, ζάλη, εξάνθημα, μυαλγίες, εξασθένηση, επιληπτικές κρίσεις, υπασβεστιαιμία, μείωση στάθμης τεστοστερόνης.

Αλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται με το ένζυμο CYP3A4 και αναμένεται ότι οι αναστολείς του (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη, ριτοναβίρη κλπ) θα αυξήσουν τη στάθμη του, ενώ οι επαγωγείς (λ.χ. ριφαμπικίνη) πιθανώς θα την ελαττώσουν. Το κάπνισμα ελαττώνει τη στάθμη του. Αυξάνει τη στάθμη ουσιών που μεταβολίζονται με το CYP2D6 (φλεκαϊνίδη, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά κλπ).

Προσοχή στη χορήγηση: Να μη χρησιμοποιείται στη διάρκεια της κύησης, εκτός εάν είναι απαραίτητο. Παρακολούθηση της στάθμης του ασβεστίου για πιθανά επακόλουθα της υπασβεστιαιμίας, παραισθησίες, κράμπες, τετανίες και σπασμούς. Προσαρμογή των δόσεων στους καπνιστές. Σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (αυξάνεται η στάθμη του). Παρακολούθηση των επιπέδων της παραθορμόνης και πιθανώς προσαρμογή της δόσης.

Δοσολογία: Σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ασθενών > 18 ετών με νεφροπάθεια τελικού σταδίου και ευρισκόμενους σε αιμοκάθαρση έναρξη με 30mg ημερησίως και προσαρμογή της δόσης κάθε 2-4 εβδομάδες έως το μέγιστο 180mg ημερησίως. Σε καρκίνο παραθυρεοειδών αδένων, σε άτομα > 18 ετών έναρξη με 30mg δύο φορές την ημέρα και προσαρμογή της δόσης ανά 2-4 εβδομάδες έως το μέγιστο 90mg 4 φορές την ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

MIMPARA/Amgen Holland: f.c.tab 30mg x 28, 60mg x 28, 90mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.07 Φάρμακα επιδρώντα στον μεταβολισμό των οστών

10.07.01 Καλσιτονίνη, παραθορµόνη και σινακαλσέτη

10.07.01.03 Σινακαλσέτη (Cinacalcet)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κινακαλσέτη

Η κινακαλκέτη (cinacalcet) είναι ένας ασβεστιομιμητικός παράγοντας, ο οποίος μειώνει άμεσα τα επίπεδα της παραθορμόνης, αυξάνοντας την ευαισθησία του υποδοχέα αντίληψης του ασβεστίου ως προς το εξωκυτταρικό ασβέστιο.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MIMPARA Κινακαλσέτη Amgen Europe B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.