Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Εβερόλιμους (Everolimus)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.02.05

Ενδείξεις: Προφύλαξη από την απόρριψη αλλομοσχεύματος νεφρού και καρδιάς. Χορηγείται μαζί με κυκλοσπορίνη και κορτικοστεροειδή.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή το σιρόλιμους. Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές: Λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες, ναυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα/αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο, αύξηση λιπιδίων, υπέρταση, φλεβική θρομβοεμβολή, ακμή, οίδημα και άλγος στο σημείο χορήγησης, επιπλοκές χειρουργικών τραυμάτων.

Αλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται κυρίως από το CYP3A4 και την Ρ-γλυκοπρωτεΐνη. Η συγχορήγηση με αναστολείς του ενζύμου (κυκλοσπορίνη, φλουκοναζόλη, ερυθρομυκίνη κλπ) αυξάνει τη στάθμη του, ενώ με επαγωγείς (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ) τη μειώνει.

Προσοχή στη χορήγηση: Τακτική παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα, ιδιαίτερα οι πάσχοντες από ηπατική ανεπάρκεια, όπου ενδεχομένως μειώνεται η χορηγούμενη δόση. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση λεμφώματος ή άλλης κακοήθους νόσου, ιδιαίτερα του δέρματος εξαιτίας της ανοσοκαταστολής. Προφύλαξη από ευκαιριακούς μικροοργανισμούς (λ.χ. Pneumocystis carinii, κυτταρομεγαλοϊός κλπ). Παρακολούθηση λιπιδίων. Σε ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες κίνδυνος ραβδομυόλυσης (μερικές στατίνες είναι υποστρώματα του ενζύμου CYP3A4). Να μη συγχορηγείται χυμός γκρέιπ-φρουτ (επηρεάζει τη δραστικότητα του ενζύμου). Να μη χορηγείται στους ασθενείς με προβλήματα δυσανεξίας στους υδατάνθρακες. Να αποφεύγονται οι εμβολιασμοί με ζώντες μικροοργανισμούς.

Δοσολογία: Έναρξη με 0.75mg δύο φορές την ημέρα όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη μεταμόσχευση. Στον ίδιο χρόνο συγχορηγείται και η κυκλοσπορίνη. Προσαρμογή της δοσολογίας μπορεί να γίνει με βάση τη στάθμη του φαρμάκου, την ανοχή, την τυχόν συγχορήγηση και άλλων φαρμάκων και την κλινική κατάσταση. Δεν υπάρχει εμπειρία για τη χορήγηση σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CERTICAN/Novartis: tab 0.5mg x 60, 0.75mg x 60, 1mg x 60- disp.tab 0.25mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.05 Εβερόλιμους (Everolimus)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Το εβερόλιμους (everolimus) είναι εκλεκτικός αναστολέας της mTOR (στόχος της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά). Η mTOR είναι μια βασική κινάση σερίνης-θρεονίνης, η δράση της οποίας είναι γνωστό πως επαναρυθμίζεται σε αριθμό ανθρώπινων καρκίνων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CERTICAN Εβερόλιμους Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
VOTUBIA Εβερόλιμους Novartis Europharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.