Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μπλεομυκίνη υδροχλωρική (Bleomycin Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.03.08

Eνδείξεις: Kαρκίνος κεφαλής και τραχήλου (γλώσσα, χείλη, στοματική κοιλότητα, φάρυγγας), μη Hodgkin λεμφώματα, νόσος Hodgkin, καρκίνωμα όρχεων, πέους, αιδοίου, καρκίνος πνεύμονα, οισοφάγου, όγκοι εγκεφάλου (κυρίως γλοίωμα).

Aντενδείξεις: Κύηση.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Πνευμονίτιδα, που μερικές φορές εξελίσσεται σε πνευμονική ίνωση (συχνότερη σε άτομα ηλικίας > 70 ετών και σε ολική δόση > 300 mg/m 2). Aναφέρονται επίσης αντιδράσεις υπερευαισθησίας με πυρετό (αρκετά συχνός), που επέρχεται 3-4 ώρες μετά τη χορήγηση, ερύθημα, εξάνθημα, επώδυνη τάση του δέρματος, μελάγχρωση, υπερκεράτωση, διαταραχή της υφής των ονύχων, αλωπεκία, στοματίτιδα. Σπανίως περιγράφεται σύνδρομο Raynaud. Στερείται σχεδόν μυελοτοξικότητας.

Aλληλεπιδράσεις: Bλ. Bινκριστίνη.

Προσοχή στη χορήγηση: Xορήγησή του σε ασθενείς με προηγηθείσα ακτινοβολία πνευμόνων ή χρήση άλλων κυτταροστατικών μπορεί να επισπεύσει την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. H συνολική δόση να μην υπερβαίνει τα 300 mg/m 2. Mικρότερη δόση σε ασθενείς με μη Hodgkin λέμφωμα. Είναι ερεθιστικό στους ιστούς.

Δοσολογία: Ποικίλλει αναλόγως με το χημειοθεραπευτικό πρωτόκολλο. Xορηγείται ενδομυϊκώς, υποδορίως, ενδοφλεβίως και ενδαρτηριακώς. ένας τρόπος χορήγησης είναι 10-20 mg/m 2 κάθε εβδομάδα. Σε πολλά πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται μικρές δόσεις. Σε μερικούς όγκους π.χ. των όρχεων, χορηγείται σε συνεχή έγχυση (15 mg/m 2 την ημέρα). Συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BLEOCIN/Vianex: dr.pd.inj 15mg/amp x 1, 15mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.03 Κυτταροτοξικά αντιβιοτικά

08.03.08 Μπλεομυκίνη υδροχλωρική (Bleomycin Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μπλεομυκίνη

Η μπλεομυκίνη ανήκει στα κυτταροτοξικά αντιβιοτικά και αναστέλλει τη σύνθεση του DNA, ενώ λιγότερο αναστέλλει την σύνθεση του RNA. Αλληλεπιδρώντας με τα ιόντα μετάλλων, παράγεται ένα ψευδοένζυμο που με την σειρά του αντιδρά με το οξυγόνο, παράγοντας ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίου και υδροξειδίου που οδηγούν στη διάσπαση του DNA.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BLEOCIN Μπλεομυκίνη Vianex A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.