Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Χαλαρωτικά του μυομητρίου

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 07.04

Ως χαλαρωτικά του μυομητρίου αναφέρονται κυρίως η ισοξουπρίνη που δρα απευθείας στις λείες μυϊκές ίνες των αγγείων, η ριτοδρίνη και η φαινοτερόλη που είναι διεγέρτες των β2-αδρενεργικών υποδοχέων και διάφορα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών, όπως η ινδομεθακίνη, κ.ά.

Οι ουσίες ισοξουπρίνη και ριτοδρίνη χρησιμοποιούνται κυρίως για την αναστολή πρόωρου τοκετού, αλλά δεν κυκλοφορούν πλέον στη χώρα μας.

Tα αναστέλλοντα τη σύνθεση των προσταγλανδινών ενοχοποιούνται στην πρόκληση πρόωρης σύγκλεισης του αρτηριακού πόρου (βοταλείου) και η χρήση τους περιορίζεται στην αντιμετώπιση των πόνων της δυσμηνόρροιας.

Η ατοσιβάνη είναι συνθετικό πεπτίδιο, ανταγωνιστής της ωκυτoκίνης στους κυτταρικούς υποδοχείς, προκαλεί χάλαση του μυομητρίου και χρησιμοποιείται κυρίως για την αναστολή πρόωρου τοκετού σε ηλικία κύησης μεταξύ 24 και 33 εβδομάδων.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.04 Χαλαρωτικά του μυομητρίου

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ριτοδρίνη

Η ριτοδρίνη (ritodrine) αναστέλλει την πρόωρη έναρξη του τοκετού προκαλώντας μυϊκή χάλαση της μήτρας, λόγω της συμπαθητικομιμητικής της δράσης (διεγείρει τους β2-αδρενεργικούς υποδοχείς). Παρεμποδίζει τις συσπάσεις της μήτρας μειώνοντας τη συχνότητα και την έντασή τους. Η αποτελεσματική αγωγή επί πρόωρου τοκετού επιτυγχάνει επιμήκυνση του χρόνου κύησης και είναι γνωστό πως τα περιστατικά περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας επί φυσιολογικού τοκετού είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
EMSELEX Δαριφενασίνη Merus Labs SARL
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.