Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φοσαμπρεναβίρη (Fosamprenavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.08

Η φοσαμπρεναβίρη είναι προφάρμακο της αμπρεναβίρης.

Ενδείξεις: Θεραπεία ενηλίκων με λοίμωξη από τον ιό HIV σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Aντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία. Γαλουχία. Συγχορήγηση με φάρμακα υποστρώματα του CYP3A4, όπως τερφεναδίνη, αστεµιζόλη, πιµοζίδη, σισαπρίδη, αµιωδαρόνη, προπαφαινόνη και φλεκαϊνίδη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας και ριφαµπικίνη, φυτικά σκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort (Hypericum perforatum).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Ζάλη, κεφαλαλγία, διάρροια, ναυτία, έμετος, εξανθήματα, κόπωση, κοιλιακό άλγος, αύξηση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ALT, AST, λιπάσης ορού, λιποδυστροφία, υπεργλυκαιμία, διαβήτης ή απορρύθμιση προϋπάρχοντος. Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Mεταβολίζεται μέσω του κυτοχρώματος CYP 3A4 (βλ. Αντενδείξεις). Σε συγχορήγηση με φοσαμπρεναβίρη να μειώνεται η δόση της ριφαμπουτίνης κατά 75% και μπορεί να απαιτηθεί μείωση των δόσεων της κλαριθρομυκίνης, ερυθρομυκίνης, κετοκοναζόλης κ.ά. Mειώνει τη δράση των αντισυλληπτικών. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με τριαζολάμη ή μιδαζολάμη, αλοφαντρίνη, λιδοκαΐνη, σιμβαστατίνη, λοβαστατίνη, φλουτικαζόνη, ριφαμπικίνη, αναστολείς PDE5 κ.ά. Oι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό για τη σύγχρονη λήψη οιασδήποτε φαρμακευτικής ή μη ουσίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ηπατική δυσλειτουργία. Σε χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση. Σε κύηση μόνο μετά από ιδιαίτερη αξιολόγηση (ελλείπει κλινική εμπειρία) και μόνο αν το αναμενόμενο όφελος υπερέχει σαφώς από τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σε αιμορροφιλικούς ασθενείς (πιθανότητα αυξημένης αιμορραγικής διάθεσης) και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παρακολούθηση των σημείων για ανακατανομή του λίπους του σώματος. Σε συγχορήγηση και άλλων αντιρετροϊκών φαρμάκων να συμβουλεύεσθε τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.

Δοσολογία: Σε ενήλικες > 18 ετών 700mg (ισοδύναμο με 600mg αμπρεναβίρης) δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις ριτοναβίρης, ενισχυτικού της δράσης της, και άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Fosamprenavir Calcium:

TELZIR/GlaxoEngland: f.c.tab 700mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.08 Φοσαμπρεναβίρη (Fosamprenavir)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TELZIR Φοσαμπρεναβίρη ViiV Healthcare B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.