Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δαρουναβίρη (Darunavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.02

Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλον αναστολέα της πρωτεάσης. Χορηγείται σε συνδυασμό με μικρή δόση ριτοναβίρης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία, υπερευαισθησία στις σουλφοναμίδες, πορφυρία, ηπατική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με σκευάσματα υπερικού (St. John’s Wort) ή ορισμένα φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων (βλ. Αλληλεπιδράσεις και Προσοχή στη χορήγηση).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγία, εξανθήματα, κόπωση, σπανιότερα ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια, αναιμία, λευκοπενία, ζάλη, λήθαργος, παραισθησίες, ίλιγγοι, βήχας, δύσπνοια, αρθραλγίες, μυαλγίες, πυρετός, περιφερικό οίδημα, παγκρεατίτιδα, αύξηση σακχάρου, τριγλυκεριδίων, υπέρταση, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές καρδιακού ρυθμού, περιφερική νευροπάθεια, κατάθλιψη, αποπροσανατολισμός, δυσουρία, πολυουρία, νεφρολιθίαση, διαταραχές του ύπνου.

Αλληλεπιδράσεις: Η δαρουναβίρη είναι αναστολέας του ενζύμου CYP3A4 και επομένως η συγχορήγηση με φάρμακα που μεταβολίζονται από αυτό θα προκαλέσει αύξηση, ενίοτε επικίνδυνη, της στάθμης της. Τέτοια φάρμακα είναι η αμιωδαρόνη, βεπριδίλη, κινιδίνη, λιδοκαΐνη, αστεμιζόλη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, σισαπρίδη και αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας. Το ίδιο συμβαίνει και με φάρμακα που μεταβολίζονται μέσω του CYP2D6 (φλεκαϊνίδη, μετοπρολόλη), ενώ μείωση της δράσης τους παρατηρείται στα προϊόντα που μεταβολίζονται με το CYP2C9 (βαρφαρίνη) και το CYP2C19 (μεθαδόνη). Αντίθετα τα προϊόντα που επάγουν τη δραστικότητα του CYP3A4 αναμένεται να μειώσουν τη στάθμη της λ.χ. η ριφαμπικίνη και η ριφαμπουτίνη. Για συνδυασμούς με άλλα αντιρετροϊκά και μη αντιρετροϊκά φάρμακα συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος.

Προσοχή στη χορήγηση: Η δαρουναβίρη πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με 100mg ριτοναβίρης ως ενισχυτικού της φαρμακοκινητικής. Να μη συγχορηγείται ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη διότι μειώνει τη δράση της δαρουναβίρης. Προσοχή απαιτείται σε ηπατική ανεπάρκεια και σε ηλικιωμένα άτομα. Έχουν αναφερθεί αιμορραγικά επεισόδια σε ασθενείς με αιμορροφιλία, επιδείνωση προϋπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη ή νέα εμφάνιση, ανακατανομή του σωματικού λίπους (λιποδυστροφία), οστεονέκρωση και επανενεργοποίηση του ανοσιακού συστήματος. Οι ασθενείς να παρακολουθούνται για την εμφάνιση ενδεικτικών σημείων αυτών των παθήσεων. Bλ. και 05.03.02 εισαγωγή).

Δοσολογία: 600mg μαζί με 100mg ριτοναβίρης δύο φορές την ημέρα. Δεν συνιστάται σε άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PREZISTA/Janssen-Cilag Belgium: f.c.tab 300mg x 120

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.02 Δαρουναβίρη (Darunavir)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η δαρουναβίρη (darunavir) είναι ένας αναστολέας του διμερισμού και της καταλυτικής δράσης της πρωτεάσης HIV-1 (KD 4,5 × 10-12 M). Αναστέλλει εκλεκτικά τη σχάση των κωδικοποιημένων από τον HIV Gag-Pol πολυπρωτεϊνών στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο το σχηματισμό ώριμων μολυσματικών σωματίων του ιού.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PREZISTA Δαρουναβίρη Janssen-Cilag International NV
REZOLSTA Δαρουναβίρη - Κομπισιστάτη Janssen-Cilag International NV
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.