Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ακυκλοβίρη (Aciclovir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.01.01

Eνδείξεις: Λοιμώξεις από ερπητοϊούς (ιός απλού έρπητα δέρματος και βλεννογόνων, περιλαμβανομένου του αρχικού και υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων και ιός ανεμευλογιάς-ζωστήρα), ιδιαιτέρως σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε πάσχοντες από AIDS. Eπίσης για πρόληψη των υποτροπών. Λοιπές βλ. κεφ. 11.01.02 & 13.03.03.01 .

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στο φάρμακο ή στη βαλακυκλοβίρη.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Παροδική αύξηση της ουρίας και κρεατινίνης, εξανθήματα, αιματουρία, υπόταση, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, ζάλη, ίλιγγος, διάρροια και σπανίως εγκεφαλοπάθεια. Παροδικές αυξήσεις χολερυθρίνης και ηπατικών ενζύμων.

Αλληλεπιδράσεις: Η ακυκλοβίρη απεκκρίνεται βασικά αμετάβλητη με τα ούρα μέσω δραστικής νεφρικής έκκρισης. Συγχορηγούμενα φάρμακα που ανταγωνίζονται αυτόν τον μηχανισμό μπορεί να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις ακυκλοβίρης στο πλάσμα. Παρόμοιες αυξήσεις στο πλάσμα της ακυκλοβίρης και της μυκοφαινολάτης μοφετίλ έχουν φανεί όταν τα δύο φάρμακα συγχορηγούνται. Η χορήγηση ζιδοβουδίνης και ακυκλοβίρης μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, νευρίτιδα, σπασμούς. Συγχορήγηση με ιντερφερόνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αμοιβαία ενίσχυση της δράσης τους.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν συνιστάται σε βάση ρουτίνας για την άνευ επιπλοκών ανεμευλογιά φυσιολογικών παιδιών, για τη θεραπεία βρεφών (0-12 μηνών) και σε εγκύους (έφηβες και ενήλικες). Ο ιατρός θα πρέπει να αξιολογεί την ανάγκη χρήσης της σε ανεμευλογιά εντός των πρώτων 24 ωρών από την εμφάνιση εξανθήματος. Nεφρική ανεπάρκεια (μείωση της δόσης), κύηση, αφυδάτωση. Yπάρχουν ενδείξεις ότι το φάρμακο αποβάλλεται με το μητρικό γάλα.

Δοσολογία

Aπό το στόμα: Θεραπεία απλού έρπητα 200-400 mg 5 φορές την ημέρα ανά διαστήματα 4 ωρών, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση, για 5 ημέρες. Καταστολή απλού έρπητα 200mg 4 φορές την ημέρα ή 400mg/12ωρο μειούμενο σε 200mg 2-3 φορές την ημέρα (να διακόπτεται κάθε 6-12 μήνες). Πρόληψη απλού έρπητα σε ανοσολογική βλάβη 200mg-400 mg 4 φορές την ημέρα. Θεραπεία έρπητα ζωστήρα 800mg 5 φορές την ημέρα ανά διαστήματα 4 ωρών, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση, για 7 ημέρες.

Παιδιά για θεραπεία απλού έρπητα και πρόληψη απλού έρπητα σε ανοσολογική βλάβη, ηλικίας >2 ετών δόση ενηλίκων, < 2 ετών το ήμισυ της δόσης ενηλίκων. Για καταστολή απλού έρπητα ή για θεραπεία έρπητα ζωστήρα σε ανοσολογικώς επαρκή παιδιά δεν υπάρχουν δεδομένα. Ανεμευλογιά 800mg 5 φορές την ημέρα για 7 ημέρες, παιδιά 20mg/kg (όχι πάνω από 800mg) 4 φορές την ημέρα, για 5 ημέρες ή σε < 2 ετών 200mg 4 φορές την ημέρα, 2-5 ετών 400mg 4 φορές την ημέρα, > 6 ετών 800mg 4 φορές την ημέρα.

Eνδοφλεβίως σε βραδεία έγχυση (1 ώρας): 5 mg/kg/8ωρο και σε σοβαρές λοιμώξεις π.χ. ερπητική εγκεφαλίτιδα 10mg/kg/8ωρο, παιδιά 3 μηνών-12 ετών 250mg/m2/8ωρο (ερπητική εγκεφαλίτιδα 500 mg/m2/8ωρο), παιδιά ≤ 3 μηνών 10mg/kg/8ωρο.

Σε νεφρική ανεπάρκεια με κάθαρση κρεατινίνης < 10 ml/min η δοσολογία πρέπει να μειώνεται στο 1/3 έως 1/4 της ημερήσιας δόσης. Η θεραπεία με ενέσιμη ακυκλοβίρη συνήθως διαρκεί 5 ημέρες, αλλά μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση και την ανταπόκριση του ασθενή. Η θεραπεία της ερπητικής εγκεφαλίτιδας συνήθως διαρκεί 10 ημέρες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CARGOSIL/Genepharm: tab 200mg x 25
CEVINOLON/Bros: tab 200mg x 25
CYCLOVIRAN/MEDICHROM/Medichrom: tab 400mg x 70
HELPOSOL/Help: tab 200mg x 25
HERZKUR/Χρισπα Αλφα: tab 200mg x 25, 400mg x 70
ZOVIRAX/GlaxoSmithKline: tab 200mg x 25, 400mg x 70 – disp.tab 800mg x 35 – oral.susp 400mg/5ml fl x 100ml – ly.p.iv.in 250mg*/vial x 5

+ ως Ακυκλοβίρη νατριούχος (Αciclovir Sodium).

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.01 Αντιερπητικά

05.03.01.01 Ακυκλοβίρη (Aciclovir)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ασικλοβίρη

Η ασικλοβίρη (aciclovir) είναι ένας αντι-ιικός παράγοντας με δράση κατά του ιού του απλού έρπητα και του ιού ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Η ασικλοβίρη αναστέλλει το ένζυμο DNA πολυμεράση του ιού, αποτρέποντας τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό του.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACICLOVIR Ασικλοβίρη
CARGOSIL Ασικλοβίρη Genepharm Α.Ε.
CEVINOLON Ασικλοβίρη Bros E.Π.Ε
CYCLOVIRAN Ασικλοβίρη Medichrom A.E.
ERPIZON Ασικλοβίρη Demo Α.Β.Ε.Ε.
ETASISEN Ασικλοβίρη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
HAGEVIR Ασικλοβίρη Cosmofarm E.Π.Ε
HELPOSOL Ασικλοβίρη
HERZKUR Ασικλοβίρη Χρίσπα Άλφα Φαρμακευτική Α.Ε.
UNIPLEX Ασικλοβίρη Uni-Pharma Α.Ε.
ZERAMIL Ασικλοβίρη Elpen A.E.
ZICOTEN Ασικλοβίρη ITF Hellas Α.Ε.
ZOVIRAX Ασικλοβίρη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.