Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιϊικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.01.02

Tα αντιϊικά που χρησιμοποιούνται είναι η τριφλουριδίνη και η ακυκλοβίρη. Tα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη σύνθεση του DNA του ιού του απλού έρπητα και είναι αποτελεσματικά σε λοιμώξεις επιπεφυκότων και κερατοειδούς -ιδιαίτερα σε δενδριτική κερατίτιδαπου προκαλούνται από αυτόν τον ιό.

Mολονότι από άποψη αποτελεσματικότητας και τοξικότητας τα παραπάνω φάρμακα είναι συγκρίσιμα, το νεώτερο ακυκλοβίρη φαίνεται να είναι ατοξικότερο και περισσότερο αποτελεσματικό στη δενδριτική κερατίτιδα.

Tαυτόχρονη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων με κορτικοστεροειδή θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται, εκτός εξαιρέσεων, γιατί τα τελευταία ευνοούν την ανάπτυξη του ιού και τη διασπορά της λοίμωξης. Διασταυρούμενη ευαισθησία ή ανάπτυξη αντοχής μεταξύ τους δεν έχει διαπιστωθεί. Συνδυασμός τους με αντιμικροβιακά φάρμακα συνιστάται μόνον για τον έλεγχο δευτεροπαθών μικροβιακών λοιμώξεων.

H ακυκλοβίρη χορηγείται πολύ συχνά συστηματικά (από το στόμα) σε οφθαλμικές λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα ζωστήρα και απλού έρπητα, τόσο σε πρωτολοιμώξεις όσο κυρίως σε υποτροπές (κερατοπάθειες) μειώνοντας το ποσοστό επανεμφάνισής τους.

Στην αμφιβληστροειδοπάθεια από κυτταρομεγαλοϊό σε ασθενείς με AIDS χορηγούνται συστηματικώς γκανκυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη ή βαλγκανκυκλοβίρη (βλ. κεφ. 05.03.03 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.01 Φάρμακα κατά των οφθαλμικών λοιμώξεων

11.01.02 Αντιϊικά

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Φοσκαρνέτη

Η φοσκαρνέτη (foscarnet) ασκεί την αντι-ιική δράση της με μια επιλεκτική αναστολή στο σημείο σύνδεσης πυροφωσφορικού σε συγκεκριμένες θέσεις των πολυμερασών του DNA των ιών σε συγκεντρώσεις οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυτταρικές DNA πολυμεράσες.

Γκανσικλοβίρη

Η γκανσικλοβίρη (ganciclovir), 9-[(1,3-dihydroxy-2-propoxy)methyl]guanine ή DHPG, είναι ένα συνθετικό ανάλογο νουκλεοτιδίου της γουανίνης που αναστέλλει τον αναδιπλασιασμό των ανθρωπίνων ιών της ομάδας του έρπητα (Herpes) in vitro και in vivo. Ενδείκνυται για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή ή την όραση λοιμώξεων από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV) σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τριφλουριδίνη

Η τριφλουριδίνη (trifluridine) είναι ένα φθοριωμένο νουκλεοσίδιο πυριμιδίνης που ενσωματώνεται στο ιικό DNA κατά την διάρκεια της αντιγραφής, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ελαττωματικών πρωτεϊνών με ένα αυξημένο ποσοστό μετάλλαξης. Επίσης η τριφλουριδίνη αναστέλλει αναστρέψιμα την θυμιδυλική συνθετάση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA. Με αυτούς τους τρόπους η τριφλουριδίνη προκαλεί αναστολή της αντιγραφής των ιών.

Επίσης, στον οργανισμό, η τριφλουριδίνη μετατρέπεται σε δραστική μορφή η οποία ενσωματώνεται απευθείας στο DNA, το γενετικό υλικό των κυττάρων. Ως εκ τούτου, η τριφλουριδίνη επεμβαίνει στη λειτουργία του DNA και αποτρέπει τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η μετατροπή της τριφλουριδίνης στη δραστική της μορφή πραγματοποιείται ευκολότερα στα καρκινικά κύτταρα από ό,τι στα φυσιολογικά, με αποτέλεσμα την παρουσία υψηλότερων επιπέδων της δραστικής μορφής του φαρμάκου και τη μεγαλύτερη διάρκεια δράσης του στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζονται ελάχιστα.

Βιδαραβίνη

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
THILOL Τριφλουριδίνη Pharmex S.A.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.