Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βουπρενορφίνη υδροχλωρική (Βuprenorphine Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.12.02.01

Ενδείξεις: Υποβοηθητικό στη θεραπεία υποκατάστασης σε περιπτώσεις εξάρτησης από μείζονα οπιοειδή φάρμακα.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια, οξεία μέθη ή τρομώδες παραλήρημα, τραύμα κεφαλής και αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση (κίνδυνος καταστολής της αναπνοής και απόκρυψης ζωτικών σημείων), γαλουχία. Παιδιά < 15 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, υπνηλία, δύσπνοια και καταστολή της αναπνοής, ζάλη, λιποθυμία, ορθοστατική υπόταση, εφίδρωση, αύξηση τρανσαμινασών και ηπατίτιδα.

Αλληλεπιδράσεις: Βλ. εισαγωγή 04.11 . Επίσης μπορεί να απαιτηθεί μείωση της δόσης εφόσον συγχορηγούνται αναστολείς του CYP3A4 (π.χ. αναστολείς πρωτεασών, αντιμυκητιασικά τύπου αζολών κ.λ.π.).

Προσοχή στη χορήγηση: Η θεραπεία να γίνεται από ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης. Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Σε άσθμα ή αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, υπερτροφία προστάτη ή στένωση ουρήθρας. Σε οδήγηση και χειρισμό μηχανημάτων εξαιτίας της υπνηλίας. Η δράση της ουσίας αναστέλλεται μερικώς από τη ναλοξόνη.

Δοσολογία

Ενήλικοι και παιδιά > 15 ετών: 0.8 – 4 mg ημερησίως. Η δόση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς με μέγιστη ημερήσια δόση τα 16 mg.

Σε εξαρτημένα άτομα που δεν έχουν υποστεί απεξάρτηση, η πρώτη δόση του φαρμάκου δίνεται 4 ώρες μετά την τελευταία χρήση του οπιοειδούς ή όταν εμφανιστούν σημεία στέρησης. Εάν οι ασθενείς ελάμβαναν μεθαδόνη η δόση της τελευταίας θα μειωθεί κάτω των 30mg πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SUBUTEX/Schering Plough: subl. tab 2 mg x 7, 8mg x 7

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.12 Φάρμακα απεξάρτησης από ουσίες

04.12.02 Φάρμακα απεξάρτησης από τα οπιοειδή

04.12.02.01 Βουπρενορφίνη υδροχλωρική (Βuprenorphine Hydrochloride)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.