Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τραμαδόλη (Tramadol)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.11.07

Ενδείξεις: Μέτριος έως έντονος πόνος.

Αντενδείξεις: Οξεία τοξίκωση εξαιτίας λήψης υπνωτικών, οπιοειδών, ψυχοτρόπων, αναλγητικών φαρμάκων ή οινοπνεύματος. Μη ελεγχόμενη επιληψία, οξεία πορφυρία, κύηση και γαλουχία. Σοβαρή αναπνευστική ή ηπατική ανεπάρκεια. Συγχορήγηση με αναστολείς ΜΑΟ (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Δυσανεξία σε γλυκόζη-γαλακτόζη για το προϊόν OXXALGAN PR και το προϊόν TRAMAL (πόσιμες σταγόνες).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι πιο συχνές ναυτία και ίλιγγος. Επίσης κεφαλαλγία, υπνηλία, έμετοι, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, εφίδρωση, αίσθημα κόπωσης. Σπανιότερα δύσπνοια, ερύθημα, κνησμός, βρογχόσπασμος, αγγειοοίδημα, διαταραχές στην ούρηση, αύξηση τρανσαμινασών.

Αλληλεπιδράσεις: Συνεργική δράση σε συγχορήγηση με κατασταλτικά του ΚΝΣ (υπνωτικά κλπ.). Επικίνδυνη η συγχορήγηση με αναστολείς ΜΑΟ (να παρεμβάλλονται 14 ημέρες από τη διακοπή τους). Μείωση του αναλγητικού αποτελέσματος με καρβαμαζεπίνη και αύξηση με ονδανσετρόνη. Η συγχορήγηση φαρμάκων με ουσίες με μεικτή (αγωνιστική-ανταγωνιστική) δράση (λ.χ. ναλβουφίνη, πενταζοκίνη, βουπρενορφίνη) μειώνει την αποτελεσματικότητά της και δεν συνιστάται. Επίσης η ταυτόχρονη χορήγηση σεροτονινεργικών φαρμάκων, όπως είναι οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο σεροτονίνης (πυρετός, σύγχυση, διέγερση, εφίδρωση κλπ). Η συγχορήγηση φαρμάκων που ελαττώνουν τον ουδό των σπασμών (φαινοθειαζίνες, βουτυροφαινόνες κλπ) ενδέχεται να προκαλέσει σπασμούς. Τέλος, αυξάνεται η δραστικότητα της βαρφαρίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση. Δεν συνιστάται για θεραπεία απεξάρτησης, ούτε πρέπει να συνδυάζεται με τέτοια φάρμακα (λ.χ. βουπρενορφίνη). Η χορήγηση σε επιληπτικούς θα γίνει μόνον εάν είναι απαραίτητο. Προσοχή σε ασθενείς με αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, κρανιακές κακώσεις, διαταραχές του ΚΝΣ ή της αναπνευστικής λειτουργίας. Ειδικότερα η ενδοφλέβια χορήγηση απαιτεί στενή παρακολούθηση και δυνατότητα εφαρμογής ανάνηψης. Μείωση της δόσης σε ήπια ή μέτρια ηπατική ανεπάρκεια.

Δοσολογία

Προϊόν TRAMAL: Ενήλικες και παιδιά >15 ετών, 50-100mg σε καψάκια από το στόμα κάθε 4-6 ώρες, μέγιστη δόση 400mg/24ωρο. Ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως σε 2-3 λεπτά ή σε στάγδην έγχυση 50-100mg κάθε 4-6 ώρες. Σε έντονο μετεγχειρητικό πόνο 100mg και μετά 50mg κάθε 10-20 λεπτά την πρώτη ώρα έως σύνολο 250mg την πρώτη ώρα. Μετά 50-100mg ανά 4-6 ώρες με μέγιστο τα 600mg ημερησίως. Υπόθετα: 100mg μέχρι 4 φορές ημερησίως. Πόσιμες σταγόνες σε παιδιά >3 ετών και εφήβους 1-2 mg/kg ανά δόση, 3-4 φορές την ημέρα, μέγιστη ημερήσια δόση 8 mg/kg.

Προϊόν OXXALGAN PR: Ενήλικες και παιδιά >12 ετών (το 50mg για παιδιά βάρους >25kg) 100-200 mg δύο φορές ημερησίως πρωί και βράδυ.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Tramadol Hydrochloride:

OXXALGAN PR/Meditrina: pr.cap 50mg x 10, x 30, 100mg x 30, 150mg x 30, 200mg x 30
TRAMAL/Vianex: caps 50mg x 30- or.so.d 100mg/ml fl x 10ml- supp 100mg x 10- inj.sol 100mg/2ml-amp x 5

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.11 Οπιοειδή αναλγητικά

04.11.07 Τραμαδόλη (Tramadol)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τραμαδόλη

Η τραμαδόλη (tramadol) είναι ένα κεντρικώς δρων οπιοειδές αναλγητικό. Είναι μη εκλεκτικός αμιγής αγωνιστής των μ, δ, και κ οπιοειδών υποδοχέων με υψηλότερη συγγένεια για τους μ υποδοχείς.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TRAMAL Τραμαδόλη Vianex A.E.
TROPIUM Τραμαδόλη Medochemie Hellas Α.Ε.
VIBRALIS Τραμαδόλη Meditrina Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.