Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ροτιγοτίνη (Rotigotine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.01.01.11

Ενδείξεις: Ιδιοπαθής νόσος του Parkinson σε πρώιµο στάδιο ως µονοθεραπεία (χωρίς L-dopa) ή σε συνδυασµό µε L-dopa µέχρι και τα όψιµα στάδια όπου εµφανίζονται διακυµάνσεις της θεραπευτικής επίδρασης (διακυµάνσεις στο «τέλος της δόσης» ή «on-off»).

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, ανορεξία, δυσπεψία, ταχυκαρδία, υπνηλία ή αϋπνία, δυσκινησία, κεφαλαλγία, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αφύσικα όνειρα, ορθοστατική υπόταση, εξανθήματα, κνησμός, περιφερικό οίδημα, κόπωση, ελάττωση σωματικού βάρους, συχνές πτώσεις, αντιδράσεις στο σημείο εφαρμογής (ερύθημα, φυσαλλίδες, πόνος, κνησμός). Σπανιότερα ψυχωσικές εκδηλώσεις, αποπροσανατολισμός, διαταραχές μνήμης, διαταραχές όρασης, γεύσης, κολπική μαρμαρυγή, δύσπνοια.

Αλληλεπιδράσεις: Τα νευροληπτικά ελαττώνουν τη δράση του (λ.χ. φαινοθειαζίνες). Με ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά πιθανή αθροιστική δράση. Ενδέχεται να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της λεβοντόπα (λ.χ. τη δυσκινησία).

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, λόγω του κινδύνου ορθοστατικής υπότασης. Σε κρίσεις υπνηλίας ή αιφνίδιου ύπνου μείωση της δόσης. Συμπτώματα που ομοιάζουν με το νευροληπτικό σύνδρομο έχουν παρατηρηθεί σε απότομη διακοπή της χορήγησης και συνιστάται σταδιακή έναρξη και διακοπή. Να αποφεύγεται η έντονη θερμότητα (λ.χ. έντονο ηλιακό φως) στην περιοχή του εμπλάστρου. Το τελευταίο αυτό να αφαιρείται αν ο ασθενής υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Το σημείο εφαρμογής πρέπει να αλλάζει τακτικά. Εάν εμφανισθούν έντονες και γενικευμένες δερματικές αντιδράσεις θα πρέπει να διακοπεί η αγωγή. Σε ηπατική ανεπάρκεια κίνδυνος αύξησης της στάθμης του φαρμάκου και επίταση της ανεπάρκειας. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων (βλ. εισαγωγή).

Δοσολογία

Σε πρώιμο στάδιο: έναρξη με 2mg/24ωρο και στη συνέχεια εβδομαδιαίες προσαυξήσεις 2mg/24ωρο μέχρι τη μέγιστη δόση 8mg/24ωρο.

Σε προχωρημένο στάδιο με διακυμάνσεις: έναρξη με 4mg/24ωρο και στη συνέχεια εβδομαδιαίες προσαυξήσεις 2mg/24ωρο μέχρι τη μέγιστη δόση 16mg/24ωρο. Το έμπλαστρο τοποθετείται σε καθαρό, στεγνό, άθικτο δέρμα στη περιοχή της κοιλιακής χώρας, του κορμού, του ισχίου, ώμου ή βραχίονα. Αποφεύγεται η επανατοποθέτηση στο ίδιο σημείο εντός 14 ημερών. Δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

NEUPRO/Schwarz Pharma Ireland: tts 2mg/24h (4.5mg/patch) x 7,4mg/24h (9mg/ patch) x7,6mg/24h (13.5mg/patch) x7,x28, 8mg/24h (18mg/patch) x 7, x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.06 Φάρμακα χορηγούμενα σε παρκινσονισμό και συναφείς παθήσεις

04.06.01 Αντιπαρκινσονικά

04.06.01.01 Φάρμακα με ντοπαμινεργική δράση (ντοπαμινεργικά)

04.06.01.01.11 Ροτιγοτίνη (Rotigotine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ροτιγοτίνη

Η ροτιγοτίνη είναι ένας μη εργολινικός αγωνιστής της ντοπαμίνης για τη θεραπεία των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson και του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NEUPRO Ροτιγοτίνη UCB Pharma S.A.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.