Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Γκαμπαπεντίνη (Gabapentin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.05.04

Eνδείξεις: Επικουρική θεραπεία σε εστιακές επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση σε ενήλικες και παιδιά ≥ 6 ετών ή ως μονοθεραπεία σε ενήλικες και παιδιά > 12 ετών. Περιφερικός νευροπαθητικός πόνος (μεθερπητική νευραλγία, διαβητική νευροπάθεια) σε ενήλικες ≥ 18 ετών.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Yπνηλία, ζάλη, αταξία, σπασμοί, αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, νυσταγμός, διπλωπία, ναυτία, έμετος, οίδημα προσώπου, ίλιγγος, τρόμος, νευρικότητα, ανορεξία, δυσπεψία, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, εξάνθημα, δυσαρθρία, αμβλυωπία, πόνοι στο θώρακα, βήχας, διαταραχές μνήμης, σπανίως αύξηση τιμών ηπατικών ενζύμων.

Aλληλεπιδράσεις: Σε συγχορήγηση μορφίνης παρακολούθηση για σημεία καταστολής του ΚΝΣ και πιθανή μείωση των δόσεών τους. Ελαττώνεται η απορρόφησή της με αντιόξινα. Να λαμβάνεται 2 ώρες μετά από αυτά.

Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η απότομη διακοπή (κίνδυνος άγχους, αϋπνίας κ.λ.π). Σε ιστορικό ψυχωσικών εκδηλώσεων. Επίσης σε ηλικιωμένα άτομα, διαβητικούς και νεφροπαθείς (ενίοτε ψευδώς θετική αντίδραση για πρωτεϊνουρία).

Σε ασθενείς με μικτές επιληπτικές κρίσεις ενδέχεται να αυξηθούν οι αφαιρετικού τύπου κρίσεις. Δεν θεωρείται αποτελεσματική στις αφαιρετικές κρίσεις. Kατά την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων. Να αποφεύγεται στην κύηση και τη γαλουχία. Προσαρμογή της δόσης σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία

Επιληψία ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως μονοθεραπεία σε ενήλικες και παιδιά > 12 ετών και περιφερικός νευροπαθητικός πόνος σε ενήλικες ≥ 18 ετών: 300 mg εφάπαξ την 1η ημέρα, 600 mg τη 2η σε 2 δόσεις, 900 mg την 3η σε 3 δόσεις και μετά αύξηση ανάλογα με την ανταπόκριση κατά 300 mg ημερησίως κάθε 2-3 ημέρες μέχρι το μέγιστο 3600mg ημερησίως.

Παιδιά 6 -12 ετών (μόνο ως συμπληρωματική θεραπεία): 10-15 mg/kg/24ωρο την 1η ημέρα, 20mg τη 2η και μετά 25-35mg/kg/ημέρα σε 3 δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα

GABAPENTIN/GENERICS/Generics: caps 300mg x 50, 400mg x 50
NEURONTIN/Pfizer: caps 300mg x 50, 400mg x 50- f.c.tab 600mg x 50, 800mg x 50

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.04 Γκαμπαπεντίνη (Gabapentin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BRILIAN Γκαμπαπεντίνη Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
GABENTAL Gabapentin Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
GABITON Γκαμπαπεντίνη Qualia Pharma Α.Ε.
NEURONTIN Γκαμπαπεντίνη Pfizer Hellas A.E.
NEUROS Γκαμπαπεντίνη Santa Pharma A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.