Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Δαβιγατράνη (Dabigatran)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.08.02.03

Ενδείξεις: Πρόληψη από φλεβική θρομβοεμβολή σε ενηλίκους μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος.

Αντενδείξεις: Ενεργός σημαντική αιμορραγία ή διαταραχή της αιμόστασης, ηπατική ανεπάρκεια, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με κινιδίνη, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμορραγικές εκδηλώσεις, αναιμία, διαταραχές ηπατικής λειτουργίας (αύξηση τρανσαμινασών, χολερυθρίνης).

Αλληλεπιδράσεις: Επίταση της δράσης της με αμιωδαρόνη (ακόμα και μετά εβδομάδες από τη χορήγησή της), με ΜΣΑΦ, με κινιδίνη, σιβουτραμίνη και μείωση με ριφαμπικίνη και βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum). Αυτονόητη η επίταση της δράσης της σε συγχορήγηση ηπαρινών, θρομβολυτικών ουσιών, αναστολέων της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση ηπατικών ενζύμων, ατόμων με πρόσφατα αιμορραγικά επεισόδια ή αιμορραγική διάθεση, θρομβοπενία, προδιάθεση σε θρομβώσεις. Να μη χορηγείται σε ασθενείς με ενσωματωμένους επισκληρίδιους καθετήρες. Κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τη χρωστική των καψακίων. Απαιτείται προσοχή και μείωση της δόσης σε μέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία

Χειρουργική επέμβαση του γόνατος: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) ημερησίως για 10 ημέρες.

Χειρουργική επέμβαση του ισχίου: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) για 28-34 ημέρες. Δεν υπάρχει εμπειρία για άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dabigatran Etexilate:

PRADAXA/Boehringer Ingelheim Germany: caps 75mg x 30, x 60, 110mg x 30, x 60

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η δαμπιγκατράνη (dabigatran) etexilate μετά από του στόματος χορήγηση απορροφάται ταχέως και μετατρέπεται σε δαμπιγκατράνη (dabigatran) μέσω υδρόλυσης καταλυόμενης από εστεράση στο πλάσμα και το ήπαρ. Η δαμπιγκατράνη (dabigatran) είναι ένας δραστικός, ανταγωνιστικός, αναστρέψιμος άμεσος αναστολέας της θρομβίνης.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PRADAXA Dabigatran etexilate mesilate Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH