Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δαβιγατράνη (Dabigatran)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.08.02.03

Ενδείξεις: Πρόληψη από φλεβική θρομβοεμβολή σε ενηλίκους μετά από χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης του ισχίου ή του γόνατος.

Αντενδείξεις: Ενεργός σημαντική αιμορραγία ή διαταραχή της αιμόστασης, ηπατική ανεπάρκεια, σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, συγχορήγηση με κινιδίνη, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμορραγικές εκδηλώσεις, αναιμία, διαταραχές ηπατικής λειτουργίας (αύξηση τρανσαμινασών, χολερυθρίνης).

Αλληλεπιδράσεις: Επίταση της δράσης της με αμιωδαρόνη (ακόμα και μετά εβδομάδες από τη χορήγησή της), με ΜΣΑΦ, με κινιδίνη, σιβουτραμίνη και μείωση με ριφαμπικίνη και βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum). Αυτονόητη η επίταση της δράσης της σε συγχορήγηση ηπαρινών, θρομβολυτικών ουσιών, αναστολέων της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση ηπατικών ενζύμων, ατόμων με πρόσφατα αιμορραγικά επεισόδια ή αιμορραγική διάθεση, θρομβοπενία, προδιάθεση σε θρομβώσεις. Να μη χορηγείται σε ασθενείς με ενσωματωμένους επισκληρίδιους καθετήρες. Κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τη χρωστική των καψακίων. Απαιτείται προσοχή και μείωση της δόσης σε μέτρια νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία

Χειρουργική επέμβαση του γόνατος: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) ημερησίως για 10 ημέρες.

Χειρουργική επέμβαση του ισχίου: Ενήλικες > 18 ετών 220mg 1-4 ώρες μετά την επέμβαση (ηλικιωμένοι > 75 ετών 75mg) και στη συνέχεια 220mg (ηλικιωμένοι > 75 ετών 150mg) για 28-34 ημέρες. Δεν υπάρχει εμπειρία για άτομα < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dabigatran Etexilate:

PRADAXA/Boehringer Ingelheim Germany: caps 75mg x 30, x 60, 110mg x 30, x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.08 Αντιπηκτικά και Πρωταμίνη

02.08.02 Αντιπηκτικά από το στόμα

02.08.02.03 Δαβιγατράνη (Dabigatran)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαμπιγκατράνη

Η ετεξιλική δαμπιγκατράνη είναι ένα μικρομοριακό προφάρμακο το οποίο δεν επιδεικνύει καμία φαρμακολογική δραστικότητα. Μετά από του στόματος χορήγηση, η ετεξιλική δαμπιγκατράνη απορροφάται ταχέως και μετατρέπεται σε δαμπιγκατράνη μέσω υδρόλυσης καταλυόμενης από εστεράση στο πλάσμα και το ήπαρ. Η δαμπιγκατράνη είναι ένας δραστικός, ανταγωνιστικός, αναστρέψιμος άμεσος αναστολέας της θρομβίνης και είναι το κύριο δραστικό συστατικό στο πλάσμα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PRADAXA Δαμπιγκατράνη Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.