Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μοξονιδίνη (Mοxonidine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.05.04.03

Ενδείξεις: Ήπια και μετρίου βαθμού ιδιοπαθής υπέρταση.

Αντενδείξεις: Ιστορικό αγγειοοιδήματος, διαταραχές αγωγιμότητας (σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, φλεβοκομβοκολπικός αποκλεισμός, δευτέρου ή τρίτου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός), βραδυκαρδία, επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες, σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σημαντικού βαθμού στεφανιαία νόσος, ασταθής στηθάγχη, σοβαρή ηπατική νόσος ή έκπτωση νεφρικής λειτουργίας. Επίσης (με βάση θεωρητικές υποθέσεις) σύνδρομο Raynaud, διαλείπουσα χωλότητα, επιληψία, κατάθλιψη, νόσος του Parkinson, γλαύκωμα, κύηση και γαλουχία. Παιδιά < 16 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ξηροστομία, κεφαλαλγία, καταβολή, υπνηλία, ναυτία, διαταραχές ύπνου, αγγειοδιαστολή.

Aλληλεπιδράσεις: Aυξάνει την κατασταλτική δράση των βενζοδιαζεπινών, του οινοπνεύματος των υπνωτικών, των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και την υποτασική δράση των α-ΜΕΑ.

Προσοχή στη χορήγηση: έκπτωση νεφρικής λειτουργίας, αποφυγή απότομης διακοπής χορήγησης (εάν πρέπει να διακοπεί ο β-αποκλειστής που χορηγείται ταυτόχρονα, διακόπτεται αρχικά ο β-αποκλειστής και ακολουθεί μετά από διάστημα μερικών ημερών η διακοπή της μοξονιδίνης).

Δοσολογία: 0.2mg κάθε πρωί, με δυνατότητα αύξησης μετά από 3 εβδομάδες σε 0.4 mg σε δύο δόσεις. Μέγιστη συνιστώμενη δόση 0.6 mg σε δύο δόσεις. Σε ασθενείς με μετρίου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια η μέγιστη εφάπαξ δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0.2 mg και η μέγιστη ημερήσια δόση τα 0.4 mg σε δύο δόσεις. Δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους, < 16 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CYNT/Solvay: f.c.tab 0.2mg x 20, 0.3mg x 20, 0.4mg x 20
FISIOTENS/Solvay: f.c.tab 0.2mg x 28, 0.3mg x 28, 0.4mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

02.05.04 Αντιυπερτασικά με κεντρική δράση

02.05.04.03 Μοξονιδίνη (Mοxonidine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μοξονιδίνη

Η μοξονιδίνη (moxonidine) είναι ένας ισχυρός αντιυπερτασικός παράγοντας που προκαλεί ελάττωση της συστηματικής αντίστασης των αγγείων και συνεπώς της αρτηριακής πίεσης. Η δράση της μοξονιδίνης εντοπίζεται, σύμφωνα με τα πειραματικά δεδομένα, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικότερα στους Ι 1 ιμιδαζολινικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχή του προμήκη μυελού (σφηνοειδής πυρήνας) που ευθύνεται για τον έλεγχο του περιφερικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μειώνει τη δραστηριότητα των συμπαθητικών νεύρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CYNT Μοξονιδίνη BGP Προϊόντα Μ.Ε.Π.Ε.
FISIOTENS Μοξονιδίνη BGP Προϊόντα Μ.Ε.Π.Ε.
MOXONIDINE Μοξονιδίνη Generics Pharma Hellas Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.