Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: S02AA Φάρμακα κατά των ωτικών λοιμώξεων

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Φάρμακα κατά των ωτικών λοιμώξεων
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antiinfectives

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 S Αισθητήρια όργανα
2 S02 Ωτικά
3 S02A Φάρμακα κατά των ωτικών λοιμώξεων
4 S02AA Φάρμακα κατά των ωτικών λοιμώξεων

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
S02AA01 Chloramphenicol
S02AA02 Nitrofural
S02AA03 Boric acid
S02AA04 Aluminium acetotartrate
S02AA05 Clioquinol
S02AA06 Hydrogen peroxide
S02AA07 Neomycin
S02AA08 Tetracycline
S02AA09 Chlorhexidine
S02AA10 Acetic acid
S02AA11 Polymyxin B
S02AA12 Rifamycin
S02AA13 Miconazole
S02AA14 Gentamicin
S02AA15 Ciprofloxacin
S02AA16 Ofloxacin
S02AA17 Fosfomycin
S02AA18 Cefmenoxime
S02AA30 Antiinfectives, combinations

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Οξικό οξύ

Το οξικό οξύ (acetic acid) σε πυκνότητες 2-5% είναι αποτελεσµατικό σε εξωτερικές ωτίτιδες κυρίως από ψευδοµονάδα, µονίλια ή ασπέργιλλο. Παρουσιάζει το πλεονέκτηµα ότι είναι καλά ανεκτό, δεν προκαλεί ευαισθητοποίηση, ούτε δηµιουργεί ανθεκτικά στελέχη.

Aluminium acetotartrate
Βορικό οξύ

Το βορικό οξύ (boric acid) είναι ένα ασθενές οξύ του βορίου που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, εντομοκτόνο, επιβραδυντικό φλόγας, ως απορροφητής νετρονίων, και ως πρόδρομος για άλλες χημικές ενώσεις.

Κεφμενοξίμη

Η κεφμενοξίμη (cefmenoxime) είναι μία ημισυνθετική κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς, η οποία δρα αναστέλλοντας την σύνθεση του βακτηριακού τοιχώματος. Η κεφμενοξίμη είναι σταθερή στην επίδραση ποικίλων β-λακταμασών, συμπεριλαμβάνοντας τις πενικιλλινάσες και μερικές κεφαλοσπορινάσες.

Χλωραμφαινικόλη

Η χλωραμφαινικόλη (chloramphenicol) είναι αντιβιοτικό ευρέος φάσματος με άριστη διεισδυτικότητα και παρουσιάζει βακτηριοστατική δράση κυρίως κατά των αρνητικών κατά Gram, των θετικών κατά Gram βακτηριδίων, των ρικετσιών και των μικροοργανισμών του τραχώματος (χλαμύδια) και άλλων. Η χλωραμφενικόλη εμφανίζεται να αναστέλλει την πρωτεϊνοσύνθεση παρεμποδίζοντας τη μεταφορά των αμινοξέων από το διαλυτό RNA στα ριβοσώματα.

Χλωρεξιδίνη

H χλωροεξιδίνη (chlorhexidine) είναι ένας αντιμικροβιακός παράγων, δραστικός έναντι ευρέος φάσματος Gram-θετικών και Gram-αρνητικών οργανισμών, ζυμομυκήτων, μυκήτων, ευκαιριακών αναερόβιων και αερόβιων. H χλωροεξιδίνη είναι κυρίως ένας “μεμβρανοδραστικός” παράγοντας που καταστρέφει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων. Eίναι ανενεργή σε σπόρια βακτηριδίων εκτός εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σιπροφλοξασίνη

Η σιπροφλοξασίνη ανήκει στις κινολόνες, μια κατηγορία αντιβιοτικών που είναι κατάλληλη για τη θεραπεία λοιμώξεων ευρέως φάσματος. Η σιπροφλοξασίνη αναστέλει τη DNA γυράση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σταματά τον βακτηριακό μεταβολισμό και την αναπαραγωγή.

Κλιοκινόλη

Η κλιοκινόλη (clioquinol) είναι ένα αντιμυκητιασικό και αντιπρωτοζωϊκό φάρμακο. Είναι νευροτοξική σε μεγάλες δόσεις. Πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας των φαρμάκων που ονομάζονται hydroxyquinolines που αναστέλλουν ορισμένα ένζυμα που συνδέονται με την αντιγραφή του DNA.

Φωσφομυκίνη

Η φωσφομυκίνη (fosfomycin) είναι είναι ένα ανάλογο του φωσφοενολοπυροσταφυλικού που παράγεται από στρεπτομύκητες και αναστέλλει μη αντιστρεπτά την τρανσφεράση του ενολοπυροσταφυλικού (MurA), η οποία εμποδίζει το σχηματισμό του N-acetylmuramic οξέος (ουσιώδες δομικό στοιχείο του κυτταρικού τοιχώματος).

Γενταμικίνη

Η γενταμικίνη (gentamicin), μια αμινογλυκοσίδη, είναι ένα μικροβιοκτόνο αντιβιοτικό που δρα αναστέλλοντας την πρωτεϊνική σύνθεση των ευαίσθητων μικροοργανισμών.

Υπεροξείδιο υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, απολυμαντικό, και αποσμητικό. Η αντισηπτική του δράση οφείλεται στην άμεση απελευθέρωση οξυγόνου όταν εφαρμόζεται σε ιστούς, αλλά τα αποτελέσματα διαρκούν μόνον όσο εκλύεται το οξυγόνο και είναι βραχείας διάρκειας. Επιπλέον, η αντιμικροβιακή δράση του εκλυομένου οξυγόνου ελαττώνεται με την παρουσία οργανικών ενώσεων.

Μικοναζόλη

Η μικοναζόλη (miconazole) είναι μια αντιμυκητιασική ιμιδαζόλη και αλληλεπιδρά με την 14-α δεμεθυλάση του κυτοχρώματος P-450, ένα ένζυμο απαραίτητο για τη μετατροπή της λανοστερόλης σε εργοστερόλη. Η εργοστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων, οπότε η αναστολή σύνθεσής της, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων και κατά συνέπεια την έξοδο κυτταροπλασματικού περιεχομένου.

Νεομυκίνη

Η νεομυκίνη (neomycin) είναι αντιβιοτικό που ανήκει στην θεραπευτική κατηγορία των αμινογλυκοσιδών, με αποτελεσματική τοπική αντιμικροβιακή δράση εναντίον πολλών κατά Gram θετικών και κατά Gram αρνητικών παθογόνων μικροοργανισμών. Η νεομυκίνη αναστέλλει την πρωτεϊνική σύνθεση μέσω μιας μη αναστρέψιμης πρόσδεσης με την υπομονάδα 30S των ριβοσωμάτων και βλάπτει την κυτταροπλασματική μεμβράνη. Η πρόσδεση με την υπομονάδα 30S οδηγεί στο σχηματισμό πρωτεϊνών λανθασμένης αλληλουχίας αμινοξέων (μη λειτουργικές πρωτεΐνες).

Nitrofurazone
Οφλοξασίνη

Η οφλοξασίνη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιβιοτικό που δραστηριοποιείται κατά και των δύο Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηρίων. Η οφλοξασίνη είναι βακτηριοκτόνος αφού μετά από την δέσμευσή της με την DNA γυράση των μικροβίων, αναστέλλει την αντιγραφή και μεταγραφή του DNA τους και επομένως την αναπαραγωγή τους.

Πολυμυξίνη B

Η πολυμυξίνη Β (polymyxin B) έχει βακτηριοκτόνο δράση κατά σχεδόν όλων των Gram-αρνητικών βακτηρίων, εκτός από την ομάδα Proteus. Η πολυμυξίνη Β αλληλεπιδρά με το λιποπολυσακχαρίτη της εξωτερικής μεμβράνης των Gram-αρνητικών βακτηρίων, μεταβάλλοντας την διαπερατότητα της μεμβράνης και προκαλώντας κυτταρικό θάνατο.

Τετρακυκλίνη

Η τετρακυκλίνη αναστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη, αναστέλλοντας την μετάφραση. Συγκεκριμένα, προσδένεται στην υποομάδα 30S του ριβοσώματος, αποτρέποντας την σύνδεση του tRNA στο σύμπλεγμα mRNA-ριβοσώματος.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CETRAXAL Σιπροφλοξασίνη Vianex A.E.
CIFLOXACIN Σιπροφλοξασίνη Verisfield U.K. Ltd
CIPRATIC Σιπροφλοξασίνη Intermed Α.Β.Ε.Ε.
CIPROFLOXACIN Σιπροφλοξασίνη
DROLL Σιπροφλοξασίνη Galenica A.Ε.
INSTARET Οξικό οξύ Uni-Pharma Α.Ε.
NIVEMYCIN Neomycin sulfate Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
VIOTICER Σιπροφλοξασίνη - Υδροκορτιζόνη Verisfield U.K. Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.