Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: J05AX Άλλα αντι-ιικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα αντι-ιικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other antivirals

Κατάταξη ομάδας

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός
Τίτλος
J05AX01
J05AX02
J05AX06
J05AX07
J05AX09
J05AX10
J05AX13
J05AX18
J05AX19
J05AX23
J05AX24
J05AX26
J05AX27
J05AX28
J05AX29
J05AX31

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η μπαλοξαβίρη μαρμποξίλη είναι ένα προ-φάρμακο το οποίο μετατρέπεται μέσω υδρόλυσης στη μπαλοξαβίρη, την ενεργό μορφή που ασκεί την αντιγριπική δραση. Η μπαλοξαβίρη δρα στην cap-εξαρτώμενη ενδονουκλεάση (CEN), ένα ειδικό στον ιό της γρίπης ένζυμο στην υπομονάδα όξινης πολυμεράσης (ΡΑ) του ιικού συμπλέγματος πολυμεράσης του RNA και εμποδίζει έτσι τη μεταγραφή των γονιδιωμάτων του ιού της γρίπης με αποτέλεσμα την αναστολή της αναπαραγωγής του ιού της γρίπης.

Η μπουλεβιρτίδη (bulevirtide) αναστέλλει την είσοδο του HBV και του HDV στα ηπατοκύτταρα δεσμεύοντας και αδρανοποιώντας το πολυπεπτίδιο NTCP, έναν μεταφορέα χολικών αλάτων που λειτουργεί ως βασικός υποδοχέας εισόδου του HBV/HDV.

Η ενφουβιρτίδη (enfuvirtide) αποτελεί μέλος της θεραπευτικής κατηγορίας με την ονομασία αναστολείς σύντηξης. Είναι ένας αναστολέας της δομικής αναδιάρθρωσης της gp41 του HIV-1 και δρα δεσμευόμενη εξωκυττάρια ειδικά με αυτή την ιική πρωτεΐνη, εμποδίζοντας έτσι τη σύντηξη μεταξύ της κυτταρικής μεμβράνης του ιού και της κυτταρικής μεμβράνης του στόχου, παρεμποδίζοντας την είσοδο του RNA του ιού στο κύτταρο-στόχο.

Η φαβιπιραβίρη (favipiravir) μεταβολίζεται εντός των κυττάρων σε μορφή τριφωσφορικού ριβοσυλίου (favipiravir RTP) και ότι η μορφή αυτή της φαβιπιραβίρης αναστέλλει επιλεκτικά την RNA πολυμεράση που εμπλέκεται στην αντιγραφή του ιού της γρίπης.

Η ιβαλιζουμάβη (ibalizumab), ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G ισοτύπου 4 (IgG4), είναι αναστολέας εισόδου του HIV-1 στην περιοχή 2 των CD4 κυττάρων. Η ιβαλιζουμάβη εμποδίζει τη μόλυνση των CD4+ T-κυττάρων από τον HIV-1, διότι προσκολλάται στην περιοχή 2 των CD4 και, μετά την προσκόλληση, παρεμβαίνει στα στάδια που απαιτούνται για την είσοδο των ιικών σωματιδίων του HIV-1 στα κύτταρα-ξενιστές, αποτρέποντας έτσι την ιική μετάδοση που λαμβάνει χώρα διά της κυτταρικής σύντηξης.

Η ισοπρινοσίνη (isoprinosine) είναι ένα ανοσοενισχυτικό κατά των ιώσεων φάρμακο. Ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος, δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα, έναντι των ιώσεων. Έχει αποδειχθεί ότι η ισοπρινοσίνη είναι δραστική στο να εμποδίσει την αναδίπλωση του DNA των ιών και επίσης δρα σαν ενισχυτής διαφόρων παραμέτρων.

Η λενακαπαβίρη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας πολλαπλών σταδίων της λειτουργίας του καψιδίου του HIV-1, ο οποίος δεσμεύεται απευθείας στην περιοχή διασύνδεσης των υπομονάδων της πρωτεΐνης καψιδίου (CA). Η λενακαπαβίρη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του HIV-1 επηρεάζοντας τα πολλαπλά, βασικά βήματα του κύκλου ζωής του ιού, συμπεριλαμβανομένων της μεσολαβούμενης από το καψίδιο πυρηνικής πρόσληψης του προϊικού DNA HIV-1, της ιικής συγκρότησης και απελευθέρωσης και του βασικού σχηματισμού του καψιδίου.

Η λετερμοβίρη (letermovir) αναστέλει το σύμπλοκο της DNA-τερμινάσης του CMV, η οποία είναι απαραίτητη για τη διάσπαση και το πακετάρισμα του ιικού πρόγονου DNA. Η λετερμοβίρη επηρεάζει τον σχηματισμό γονιδιωμάτων κατάλληλου μοναδιαίου μεγέθους και παρεμβαίνει στην ωρίμανση των ιοσωμάτιων. Η λετερμοβίρη ενδείκνυται για την προφύλαξη από την επανενεργοποίηση και τη νόσο του κυτταρομεγαλοϊού (CMV).

Η λυσοζύμη (lysozyme) είναι ένα πολυπεπτίδιο από 129 αμινοξέα. Είναι ένζυμο που χρησιμοποιείται συχνά για την λύση βακτηριακών κυττάρων υδρολύοντας την πεπτιδογλυκάνη που υπάρχει στο κυτταρικό τοίχωμα.

Η μαραβιρόκη (maraviroc) ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται CCR5 ανταγωνιστές. Η μαραβιρόκη δεσμεύεται εκλεκτικά στον ανθρώπινο υποδοχέα χημειοκινών CCR5, εμποδίζοντας την είσοδο του HIV-1 με CCR5 τροπισμό στα κύτταρα.

Η μαριμπαβίρη είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας της πρωτεϊνικής κινάσης UL97. Η αναστολή της UL97 συντελείται στη φάση αντιγραφής του ιικού DNA. Η αναστολή της UL97 κινάσης σερίνης-θρεονίνης συντελείται μέσω της ανταγωνιστικής αναστολής της δέσμευσης της ΑΤΡ στη θέση δέσμευσης ΑΤΡ της κινάσης, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία ωρίμανσης του αλυσομερούς, να καταργείται η δράση της φωσφοτρανσφεράσης, να αναστέλλεται η αντιγραφή και ωρίμανση του CMV DNA, η ενθυλάκωση του CMV DNA και η έξοδος του CMV DNA από τον πυρήνα.

Η τεκοβιριμάτη (tecovirimat) ενδείκνυται για τη θεραπεία έναντι του ιού της ευλογιάς. Η τεκοβιριμάτη αναστέλλει τη δραστικότητα της πρωτεΐνης VP37 του ιού orthopox, η οποία κωδικοποιείται από ένα υψηλά διατηρημένο γονίδιο σε όλα τα μέλη του γένους ιού orthopox. Η τεκοβιριμάτη εμποδίζει την αλληλεπίδρασή της VP37 με την κυτταρική Rab9 GTPαση και TIP47, που αποτρέπει το σχηματισμό ιοσωματίων με έλυτρο ικανών για την έξοδο τα οποία είναι απαραίτητα για την από κύτταρο σε κύτταρο και σε μεγάλη εμβέλεια διασπορά του ιού.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CELSENTRI Μαραβιρόκη ViiV Healthcare B.V.
FUZEON Ενφουβιρτίδη Roche Registration GmbH
HEPCLUDEX Bulevirtide acetate Gilead Sciences Ireland U.C.
ISOPRINOSINE Methisoprinol Uni-Pharma Α.Ε.
PREVYMIS Λετερμοβίρη Merck Sharp & Dohme B.V.
XOFLUZA Μπαλοξαβίρη μαρμποξίλη Roche Registration GmbH
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.