Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: B02BX Άλλα συστηματικώς χορηγούμενα αιμοστατικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα συστηματικώς χορηγούμενα αιμοστατικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other systemic hemostatics

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 B Αίμα και αιμοποιητικά όργανα
2 B02 Αντιαιμορραγικά
3 B02B Βιταμίνη K και άλλα αιμοστατικά
4 B02BX Άλλα συστηματικώς χορηγούμενα αιμοστατικά

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
B02BX01 Etamsylate
B02BX02 Carbazochrome
B02BX03 Batroxobin
B02BX04 Romiplostim
B02BX05 Eltrombopag
B02BX06 Emicizumab
B02BX07 Lusutrombopag
B02BX08 Avatrombopag
B02BX09 Fostamatinib
B02BX10 Concizumab

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αβατρομβοπάγη

H αβατρομβοπάγη (avatrombopag) είναι ένας από στόματος δραστικός, μικρομοριακός αγωνιστής του υποδοχέα της θρομβοποιητίνης (TPO) που διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροροποίηση των μεγακαρυοκυττάρων από προγονικά κύτταρα μυελού των οστών, με αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή αιμοπεταλίων. Η αβατρομβοπάγη δεν ανταγωνίζεται την TPO για την πρόσδεση στον υποδοχέα της TPO και έχει αθροιστική επίδραση στην παραγωγή αιμοπεταλίων.

Βατροξοβίνη
Καρβαζοχρώμιο
Ελτρομβοπάγη

Η ενδογενής θρομβοποιητίνη (TPO) είναι η κύρια κυτοκίνη που συμμετέχει στη ρύθμιση της μεγακαρυοποίησης και της παραγωγής αιμοπεταλίων και αποτελεί τον ενδογενή συνδέτη του TPO-R. Η ελτρομβοπάγη (eltrombopag) αλληλεπιδρά με τον διαμεμβρανικό τομέα του ανθρώπινου TPO-R και εκκινεί αλληλουχίες μεταγωγής σημάτων παρόμοιες, αλλά όχι ταυτόσημες με εκείνες της ενδογενούς θρομβοποιητίνης (TPO), επάγοντας αύξηση και διαφοροποίηση από πρόδρομα κύτταρα μυελού των οστών.

Εμισιζουμάμπη

Η εμισιζουμάμπη (emicizumab) είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό τροποποιημένο αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G4 (IgG4) με διπλή ειδικότητα. Η εμισιζουμάμπη συμβάλει στη γεφύρωση μεταξύ του ενεργοποιημένου παράγοντα IX και του παράγοντα Χ που απαιτείται για την επίτευξη αποτελεσματικής αιμόστασης, αποκαθιστώντας την ανεπάρκεια του ενεργοποιημένου παράγοντα VIII.

Εταμσυλάτη

Η εταμσυλάτη είναι ένα συνθετικό αντιαιμορραγικό και αγγειοπροστατευτικό φάρμακο που δρα στο πρώτο στάδιο της αιμόστασης (αλληλεπίδραση ενδοθηλίου-αιμοπεταλίων). Βελτιώνοντας την προσκόλληση των αιμοπεταλίων και αποκαθιστώντας την τριχοειδική αντίσταση, είναι σε θέση να μειώσει τον χρόνο αιμορραγίας και τις απώλειες αίματος.

Φοσταματινίμπη

Η φοσταματινίμπη, με κύριο μεταβολίτη της τον R406, είναι ένας αναστολέας τυροσινικής κινάσης με αποδεδειγμένη δράση έναντι της τυροσινικής κινάσης του σπλήνα (SYK). Ο R406 μειώνει την επαγόμενη από αντισώματα καταστροφή των αιμοπεταλίων. Η φοσταματινίμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας αυτοάνοσης θρομβοπενίας (ITP) σε ενήλικες ασθενείς.

Λουζουτρομβοπάγη

Η λουζουτρομβοπάγη (lusutrombopag) είναι ένας από στόματος δραστικός αγωνιστής του υποδοχέα θρομβοποιητίνης (TPO). Η λουζουτρομβοπάγη δρα στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και στη διαμεμβρανική περιοχή των ανθρώπινων υποδοχέων ΤΡΟ που εκφράζονται σε μεγακαρυοκύτταρα, για τη διέγερση του μεγακαρυοκυττάρου προκειμένου να πολλαπλασιαστεί και να διαφοροποιηθεί μέσω παρόμοιας οδού μεταγωγής σήματος για την αυξορρύθμιση της παραγωγής σε εκείνη που χρησιμοποιείται από την ενδογενή ΤΡΟ, οδηγώντας έτσι σε θρομβοκυτταροποίηση.

Ρομιπλοστίμη

Η ρομιπλοστίμη (romiplostim) είναι μία πρωτεΐνη σύντηξης του Fc-πεπτιδίου (πεπτιδικό σωμάτιο) που μεταβιβάζει σήματα και ενεργοποιεί τα ενδοκυττάρια μεταγραφικά μονοπάτια μέσω του υποδοχέα της θρομβοποιητίνης (TPO) (επίσης γνωστού ως cMpl) ώστε να αυξηθεί η παραγωγή αιμοπεταλίων.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DOPTELET Αβατρομβοπάγη Swedish Orphan Biovitrum AB
HEMLIBRA Εμισιζουμάμπη Roche Registration GmbH
NPLATE Ρομιπλοστίμη Amgen Europe B.V.
REVOLADE Ελτρομβοπάγη Novartis Europharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.