Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τυροθρισίνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Μηχανισμός δράσης

Η τυροθρισίνη είναι ένα κυκλικό πολυπεπτίδιο με αντιβιοτική και βακτηριοστατική δράση. Είναι αποτελεσματική έναντι gram-θετικών βακτηριδίων.

Φαρμακοδυναμική

Η τυροθρισίνη είναι μείγμα διαφορετικών κυκλικών και ευθέων (ανοικτών) πολυπεπτιδίων, τα οποία παρουσιάζουν αντιβακτηριακή δράση και παράγονται απο τον αναερόβιο Sporiferous Bacillus brevis. Στο μείγμα περιέχονται 70-80% Tyrocidin βάση, κυκλικά δεκαπεπτίδια, και 20-30% Gramicidins, ουδέτερα ευθέα πενταδεκαπεπτίδια.

Το θεραπευτικό φάσμα καλύπτει ειδικά τους gram θετικούς κόκκους και βακτήρια και διάφορα είδη μυκήτων όπως Candida albicans.

Η tyrocidin προκαλεί απελευθέρωση αζωτούχων ή φωσφορικών ενώσεων από τα βακτηριακά κύτταρα, ανάλογες με τα κατιονικά απορρρυπαντικά, οι οποίες καταστρέφουν το οσμωτικό φραγμό της βακτηριακής κυτταρικής μεμβράνης. Λόγω της απ' ευθείας δράσης της στο κυτταρικό τοίχωμα, η επίδραση της δεν περιορίζεται στα αναπτυσσόμενα ή πολλαπλασιαζόμενα βακτήρια, γεγονός που εξηγεί και την αντιβακτηριακή δράση της tyrocidin.

Οι gramicidins δημιουργούν διαύλους διαπερατούς από κατιόντα στή βακτηριακή κυτταρική μεμβράνη, στους οποίους οφείλεται αποκλειστικά η απώλεια καλίου, ή οποία οδηγεί σε μεταβολές της σύγκεντρωσης των κατιόντων εντός του κυττάρου και τελικά στη λύση του. Επιπλέον οι gramicidins προκαλούν λύση της αναπνευστικής αλυσίδας της φωσφορυλίωσης.

Λόγω του ειδικού τρόπου δράσης της τυροθρισίνης, ο οποίος δεν συναντάται στα κοινόχρηστα αντιβιοτικά, δεν έχει παρατηρηθεί διασταυρούμενη αντοχή.

Φαρμακοκινητική

Οταν χορηγείται τοπικά, δεν λαμβάνει χώρα υπολογίσιμη απορρόφηση μέσω του τραυματισμένου δέρματος ή των βλεννογόνων. Επιπλέον, επειδή η τυροθρισίνη, ώς πεπτίδιο, καταστρέφεται από τα υγρά του στομάχου, δεν αναμένονται συγκεντρώσεις στο πλάσμα με φαρμακολογική δράση όταν χορηγείται κατάλληλα.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τοξικολογικές ιδιότητες

Τυροθρισίνη

Ειδικά η τυροθρισίνη είναι ένα καλά ανεκτό αντιβιοτικό με τοπική δράση, το οποίο δεν προκαλεί ιστολογικές αλλοιώσεις, ερεθισμό των βλεννογόνων ή του δέρματος μετά από κατάλληλη χορήγηση.

Σε ενδοφλέβια χορήγηση η LD50 της τυροθρισίνης κυμαίνεται σε 3.7 mg/Kg βάρους σώματος στά ποντίκια και σε ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση σε 20-45 mg/Kg βάρους σώματος. Οταν χορηγείται από το στόμα είναι ανεκτή χωρίς αντιδράσεις

Μεταλλαξιογόνος, καρκινογόνος ή τερατογόνος δράσεις δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.