Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σοφοσμπουβίρη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Ενδείξεις, δοσολογία, αντενδείξεις

Ενδείξεις

Η δραστική ουσία Σοφοσμπουβίρη ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Χρόνια ηπατίτιδα C (CHC)

Χωρίς διάκριση φύλου – Μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών) , έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) , ενήλικες (18 ετών και άνω)

Η σοφοσμπουβίρη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας (μακροχρόνιας) ηπατίτιδας C (λοιμώδης νόσος η οποία προσβάλλει το ήπαρ και οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C) σε ενήλικες.

Χρόνια ηπατίτιδα C

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω) – 400 mg άπαξ ημερησίως

400 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, 400 χιλιοστογραμμάρια σοφοσμπουβίρη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση είναι 400 mg, λαμβανόμενα από του στόματος, άπαξ ημερησίως με τροφή.

Η σοφοσμπουβίρη πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Η μονοθεραπεία με σοφοσμπουβίρη δεν συνιστάται. Το(α) συνιστώμενο(α) συγχορηγούμενο(α) φαρμακευτικό(ά) προϊόν(τα) και η συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας για τη θεραπεία συνδυασμού με τη σοφοσμπουβίρη παρέχονται στον Πίνακα 1.

Πίνακας 1. Συνιστώμενο(α) συγχορηγούμενο(α) φαρμακευτικό(ά) προϊόν(τα) και συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας για τη θεραπεία συνδυασμού με τη σοφοσμπουβίρη:

Πληθυσμός ασθενών*ΘεραπείαΔιάρκεια
Ασθενείς με CHC γονότυπου 1, 4, 5 ή 6σοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνη + πεγκιντερφερόνη άλφα12 εβδομάδεςα,β
σοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνη. Μόνο για χρήση σε ασθενείς μη επιλέξιμους ή μη ανεκτικούς στην πεγκιντερφερόνη άλφα24 εβδομάδες
Ασθενείς με CHC γονότυπου 2σοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνη12 εβδομάδεςβ
Ασθενείς με CHC γονότυπου 3σοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνη + πεγκιντερφερόνη άλφα12 εβδομάδεςβ
σοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνη24 εβδομάδες
Ασθενείς με CHC σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατοςσοφοσμπουβίρη + ριμπαβιρίνηΜέχρι τη μεταμόσχευση ήπατος

* Περιλαμβάνει ασθενείς με συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
α Για ασθενείς με HCVλοίμωξη γονότυπου 1 που έχουν προηγουμένως λάβει θεραπεία, δεν υπάρχουν δεδομένα με το συνδυασμό σοφοσμπουβίρης, ριμπαβιρίνης και πεγκιντερφερόνης άλφα.
β Θα πρέπει να εξετάζεται η πιθανή παράταση της διάρκειας της θεραπείας πέραν των 12 εβδομάδων και έως 24 εβδομάδες, ειδικά για εκείνες τις υποομάδες που έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες που σχετίζονται ιστορικά με χαμηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης σε θεραπείες με βάση την ιντερφερόνη (π.χ. προχωρημένη ίνωση/κίρρωση, υψηλές ιικές συγκεντρώσεις κατά την έναρξη, μαύρη φυλή, IL28B γονότυπος μη CC, προηγούμενη μηδενική ανταπόκριση στη θεραπεία με πεγκιντερφερόνη άλφα και ριβαμπιρίνη).

Η δόση της ριμπαβιρίνης, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη σοφοσμπουβίρη προσδιορίζεται με βάση το βάρος (<75 kg = 1.000 mg και >75 kg = 1.200 mg) και χορηγείται από του στόματος σε δύο διαιρεμένες δόσεις μαζί με την τροφή.

Σχετικά με τη συγχορήγηση με άλλα άμεσης δράσης αντιιικά κατά του HCV.

Τροποποίηση της δόσης

Η μείωση της δόσης της σοφοσμπουβίρης δεν συνιστάται.

Εάν η σοφοσμπουβίρη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πεγκιντερφερόνη άλφα και ένας ασθενής παρουσιάσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δυνητικά σχετιζόμενη με αυτό το φάρμακο, η δόση της πεγκιντερφερόνης άλφα πρέπει να μειωθεί ή να διακοπεί.

Εάν ένας ασθενής παρουσιάσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δυνητικά σχετιζόμενη με τη ριμπαβιρίνη, η δόση της ριμπαβιρίνης πρέπει να τροποποιηθεί ή να διακοπεί, εάν αρμόζει, μέχρι η ανεπιθύμητη ενέργεια να υποχωρήσει ή να μειωθεί σε σοβαρότητα. Ο Πίνακας 2 παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τις τροποποιήσεις και τη διακοπή της δόσης με βάση τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και την καρδιακή κατάσταση του ασθενούς.

Πίνακας 2. Κατευθυντήρια οδηγία για τροποποίηση της δόσης της ριμπαβιρίνης για συγχορήγηση με τη σοφοσμπουβίρη:

Εργαστηριακές τιμέςΜειώστε τη δόση της ριμπαβιρίνης σε 600 mg/ημέρα εάν:Διακόψτε τη ριμπαβιρίνη εάν:
Αιμοσφαιρίνη σε ασθενείς χωρίς καρδιακή νόσο<10 g/dl<8,5 g/dl
Αιμοσφαιρίνη σε ασθενείς με ιστορικό σταθερής καρδιακής νόσου≥2 g/dl μείωση στην αιμοσφαιρίνη κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου 4 εβδομάδων της θεραπείας<12 g/dl παρά τις 4 εβδομάδες με μειωμένη δόση

Αφού η ριμπαβιρίνη παρακρατηθεί λόγω είτε εργαστηριακής ανωμαλίας είτε κλινικής εκδήλωσης, μπορεί να γίνει μια προσπάθεια επανέναρξης της ριμπαβιρίνης στα 600 mg ημερησίως και παραιτέρω αύξηση της δόσης στα 800 mg ημερησίως. Ωστόσο, δεν συνιστάται η αύξηση της ριμπαβιρίνης στην αρχική αντιστοιχισμένη δόση (1.000 mg έως 1.200 mg ημερησίως).

Διακοπή της δοσολογίας

Εάν τα άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη σοφοσμπουβίρη διακοπούν μόνιμα, η σοφοσμπουβίρη πρέπει επίσης να διακοπεί.

Έμετος και παραλειφθείσες δόσεις

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι σε περίπτωση που συμβεί έμετος εντός 2 ωρών από τη λήψη της δόσης, θα πρέπει να πάρουν ένα πρόσθετο δισκίο. Εάν συμβεί έμετος μετά από περισσότερο από 2 ώρες από τη λήψη της δόσης, δεν απαιτείται πρόσθετη δόση. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται στην κινητική απορρόφησης της σοφοσμπουβίρης και του GS-331007 που υποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης απορροφάται εντός 2 ωρών μετά τη λήψη.

Εάν παραλειφθεί μία δόση και το γεγονός γίνει αντιληπτό εντός 18 ωρών από την κανονική ώρα λήψης, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να πάρουν το δισκίο το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια οι ασθενείς θα πρέπει να πάρουν την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα. Εάν έχουν παρέλθει 18 ώρες, τότε οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να περιμένουν και να πάρουν την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην πάρουν διπλή δόση.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Να λαμβάνεται με τροφή.

Από του στόματος – μόνο παιδιά (1 έτους - 12 ετών), έφηβοι (12 ετών - 18 ετών) – Για ασθενείς βάρους <17 150 mg άπαξ ημερησίως, για ασθενείς βάρους 17 έως <35 kg 200 mg άπαξ ημερησίως και για ασθενείς βάρους ≥35 kg 400 mg άπαξ ημερησίως

Για ασθενείς βάρους <17 150 mg άπαξ ημερησίως, για ασθενείς βάρους 17 έως <35 kg 200 mg άπαξ ημερησίως και για ασθενείς βάρους ≥35 kg 400 mg άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Σχήμα A: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 3 και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 17 kg, από του στόματος, 150 χιλιοστογραμμάρια σοφοσμπουβίρη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Σχήμα B: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 3 και το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 17 kg και το βάρος του ασθενούς είναι ≤ 35 kg, από του στόματος, 200 χιλιοστογραμμάρια σοφοσμπουβίρη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Σχήμα C: Σε περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς σε έτη είναι ≥ 3 και το βάρος του ασθενούς είναι ≥ 35 kg, από του στόματος, 400 χιλιοστογραμμάρια σοφοσμπουβίρη, μία φορά ημερησίως με τα γεύματα.

Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση της σοφοσμπουβίρης σε παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 3 ετών και άνω βασίζεται στο βάρος.

Η σοφοσμπουβίρη πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα. Η μονοθεραπεία με σοφοσμπουβίρη δεν συνιστάται.

Πίνακας 1. Συνιστώμενο(α) συγχορηγούμενο(α) φαρμακευτικό(ά) προϊόν(τα) και συνιστώμενη διάρκεια της θεραπείας για παιδιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία συνδυασμού με σοφοσμπουβίρη:

Πληθυσμός ασθενών* Θεραπεία Διάρκεια
Παιδιατρικοί
ασθενείς ηλικίας 3 ετών και
άνω με CHC γονότυπου 2
Σοφοσμπουβίρηβ + ριμπαβιρίνηγ 12 εβδομάδεςα
Παιδιατρικοί ασθενείς
ηλικίας 3 ετών και άνω με
CHC γονότυπου 3
Σοφοσμπουβίρηβ + ριμπαβιρίνη 24 εβδομάδες

* Περιλαμβάνει ασθενείς με συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).
α Θα πρέπει να εξετάζεται η πιθανή παράταση της διάρκειας της θεραπείας πέραν των 12 εβδομάδων και έως 24 εβδομάδες, ειδικά για εκείνες τις υποομάδες που έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες που σχετίζονται ιστορικά με χαμηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης σε θεραπείες με βάση την ιντερφερόνη (π.χ. προχωρημένη ίνωση/κίρρωση, υψηλές ιικές συγκεντρώσεις κατά την έναρξη, μαύρη φυλή, IL28B γονότυπος μη CC, προηγούμενη μηδενική ανταπόκριση στη θεραπεία με πεγκιντερφερόνη άλφα και ριβαμπιρίνη).
β Βλέπε Πίνακα 2 για τις δοσολογικές συστάσεις της σοφοσμπουβίρης με βάση το βάρος για παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 3 ετών και άνω.
γ Βλέπε Πίνακα 3 για τις δοσολογικές συστάσεις της ριμπαβιρίνης με βάση το βάρος για παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 3 ετών και άνω.

Πίνακας 2. Δόση για παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 3 ετών και άνω:

Σωματικό βάρος (kg) Ημερήσια δόση sofosbuvir
≥35 400 mg/ημέρα
17 έως <35 200 mg/ημέρα
<17150 mg/ημέρα

Στους παιδιατρικούς ασθενείς ηλικίας 3 ετών και άνω συνιστάται η ακόλουθη δόση ριμπαβιρίνης, όπου η ριμπαβιρίνη διαιρείται σε δύο ημερήσιες δόσεις και χορηγείται μαζί με τροφή:

Πίνακας 3. Οδηγίες για τη δόση ριμπαβιρίνης όταν χορηγείται σε συνδυασμό με σοφοσμπουβίρη σε παιδιατρικούς ασθενείς με λοίμωξη HCV ηλικίας 3 ετών και άνω:

Σωματικό βάρος kg (lbs) Ημερήσια δόση RBV*
<47 (<103) 15 mg/kg/ημέρα
47-49 (103-108) 600 mg/ημέρα
50-65 (110-143) 800 mg/ημέρα
66-80 (145-176) 1.000 mg/ημέρα
>81 (178) 1.200 mg/ημέρα

* Η ημερήσια δοσολογία ριμπαβιρίνης βασίζεται στο σωματικό βάρος και χορηγείται από του στόματος σε δύο διαιρεμένες δόσεις μαζί με τροφή.

Τροποποίηση της δόσης

Η μείωση της δόσης της σοφοσμπουβίρης δεν συνιστάται.

Εάν ένας ασθενής παρουσιάσει σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δυνητικά σχετιζόμενη με τη ριμπαβιρίνη, η δόση της ριμπαβιρίνης πρέπει να τροποποιηθεί ή να διακοπεί, εάν αρμόζει, μέχρι η ανεπιθύμητη ενέργεια να υποχωρήσει ή να μειωθεί σε σοβαρότητα. Για οδηγίες σχετικά με την τροποποίηση ή διακοπή της δόσης, ανατρέξτε στις πληροφορίες συνταγογράφησης της ριμπαβιρίνης.

Διακοπή της δοσολογίας

Εάν τα άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη σοφοσμπουβίρη διακοπούν μόνιμα, η σοφοσμπουβίρη πρέπει επίσης να διακοπεί.

Έμετος και παραλειφθείσες δόσεις

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι σε περίπτωση που συμβεί έμετος εντός 2 ωρών από τη λήψη της δόσης, θα πρέπει να πάρουν μια πρόσθετη δόση. Εάν συμβεί έμετος μετά από περισσότερο από 2 ώρες από τη λήψη της δόσης, δεν απαιτείται πρόσθετη δόση. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται στην κινητική απορρόφησης του sofosbuvir και του GS-331007 που υποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δόσης απορροφάται εντός 2 ωρών μετά τη λήψη.

Εάν παραλειφθεί μία δόση και το γεγονός γίνει αντιληπτό εντός 18 ωρών από την κανονική ώρα λήψης, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να πάρουν τη δόση το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια οι ασθενείς θα πρέπει να πάρουν την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα. Εάν έχουν παρέλθει 18 ώρες, τότε οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να περιμένουν και να πάρουν την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην πάρουν διπλή δόση.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Η σοφοσμπουβίρη πρέπει να λαμβάνεται με τροφή.

Αντενδείξεις

Η δραστική ουσία Σοφοσμπουβίρη αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, ριφαμπικίνη, υπερικό

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Φαρμακευτικά προϊόντα που είναι ισχυροί επαγωγείς της P-γλυκοπρωτεΐνης (P-gp) στο έντερο (καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, ριφαμπικίνη και υπερικό). Η συγχορήγηση θα μειώσει σημαντικά τη συγκέντρωση ...

τουλάχιστον ένα από
Καρβαμαζεπίνη
Φαινοβαρβιτάλη
Φαινυτοΐνη
Ριφαμπικίνη
Υπερικό το διάτρητο (βαλσαμόχορτο)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.