Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Πολυβιδόνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Φαρμακοδυναμική

Το συστατικό πολυβιδόνη είναι ένα συνθετικό πολυμερές που περιέχει γραμμικές -Vinyl-2-pyrrolidone ομάδες. Ο βαθμός πολυμερισμού οδηγεί σε πολυμερή με διαφορετικά μοριακά βάρη. Η εφύγρανση της επιφανείας του κερατοειδούς προκαλείται κυρίως από την βλεννίνη που παράγεται στον επιπεφυκότα.

Απορροφάται στην επιφάνεια του κερατοειδούς και σχηματίζει υδρόφιλη επιφάνεια. Στην περίπτωση του ξηρού ματιού π.χ. ανεπαρκής έκκριση δακρύων ή ανεπαρκής παραγωγή βλεννίνης εμφανίζεται πρόωρη διακοπή του δακρυϊκού στρώματος μεταξύ δύο βλεφαρισμών. Αρχικά μπορεί να εμφανισθούν ξηρές χρώσεις του επιπεφυκότος και αργότερα Keratitis superficialis punctata. Οδηγεί σε ισχυρά υποκειμενικά συμπτώματα όπως αποστροφή στο φως, καύσο και αίσθηση ξένου σώματος.

Ειδικά στην περίπτωση έλλειψης βλεννίνης, έχει αποδειχθεί ότι μη τοξικά, υδατοδιαλυτά πολυμερή χορηγούμενα ως οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να αποδειχθούν θεραπευτικώς αποτελεσματικά αντικαθιστώντας μερικώς την παραγωγή βλεννίνης. Η πολυβιδόνη ανήκει σε αυτή την ομάδα.

Φαρμακοκινητική

Μετά από του στόματος χορήγηση, η πολυβιδόνη που έχει μοριακό βάρος 12.600 εκκρίνεται ταχέως στα ούρα, το μεγαλύτερο μέρος μετά από 11 ώρες. Μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, η μακροχρόνια κατακράτηση στο σώμα μπορεί να αποφευχθεί ελαττώνοντας το μέρος της πολυβιδόνης που έχει μοριακό βάρος υψηλότερο των 25.000. Λόγω του μεγέθους του μορίου της πολυβιδόνης, αυτή δεν μπορεί να διαπεράσει τον κερατοειδή.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οι πολυβινυλοπυρρολιδόνες χαμηλού μοριακού βαάρους έχουν βιολογικά ελεγχθεί και είναι μη τοξικές. Μετά την εφαρμογή της πολυβιδόνης δεν εμφανίζονται υπολείμματα του συστατικού στον κερατοειδή ή στον επιπεφυκότα. Στους ανθρώπους η πολυβιδόνη δεν έχει καρκινογόνο δράση (τουλάχιστον με μοριακό βάρος χαμηλότερο των 50.000). Δεν υπάρχουν πληροφοριακά στοιχεία για μεταλλαξιογένεση και καρκινογόνο δράση.