Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Οξυμεταζολίνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Μηχανισμός δράσης

Η οξυμεταζολίνη είναι ένας συμπαθομιμητικός παράγοντας που ασκεί τοπική αγγειοσυσπαστική δράση στον ρινικό βλεννογόνο, μειώνοντας τη ρινική συμφόρηση.

Φαρμακοδυναμική

Η οξυμεταζολίνη είναι ένα παράγωγο της ιμιδαζολίνης. Παρουσιάζει συμπαθομιμητική δράση και συγκεκριμένα διεγείρει τους α-αδρενεργικούς υποδοχείς του συμπαθητικού συστήματος. Όταν χορηγείται τοπικά στη μύτη προκαλεί αγγειοσυστολή των διεσταλμένων αρτηριδίων του βλεννογόνου του ρινοφάρυγγα και συνακόλυθη ελάττωση της αιματικής ροής. Η έναρξη της δράσης πραγματοποιείται εντός μερικών λεπτών και διαρκεί 6-8 ώρες.

Επίσης, ελαττώνει την υπερέκκριση του ρινικού βλεννογόνου συντελώντας τελικά στην αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου.

Φαρμακοκινητική

Η οξυμεταζολίνη όταν χρησιμοποιείται τοπικά, η συγκέντρωσή της είναι τέτοια ώστε στη συνιστώμενη δοσολογία η ποσότητα που διέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία να είναι μηδαμινή.

Η οξυμεταζολίνη εφαρμόζεται απευθείας στον ρινικό βλεννογόνο, όπου ασκεί τοπική αγγειοσυσπαστική δράση. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη συστηματική έκθεση της οξυμεταζολίνης μετά από ρινική χορήγηση.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Προκλινικά δεδομένα δεν αποκαλύπτουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο, βασιζόμενα σε συμβατικές μελέτες τοξικότητας επαναλαμβανόμενης δόσης ή τοξικότητας στην αναπαραγωγή. Η οξυμεταζολίνη δεν έχει δοκιμαστεί για γονοτοξικότητα ή καρκινογένεση.

Προκλινικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το χλωριούχο βενζαλκώνιο μπορεί να εμφανίσει μία εξαρτώμενη από τη συγκέντρωση και τον χρόνο τοξική δράση στους κροσσούς, συμπεριλαμβανομένης μη αναστρέψιμης ακινησίας και μπορεί να επαγάγει ιστοπαθολογικές μεταβολές στον ρινικό βλεννογόνο.