Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μεφλοκίνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Αλληλεπιδράσεις, ειδικές προφυλάξεις

Αλληλεπιδράσεις

Η δραστική ουσία Μεφλοκίνη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Φάρμακα που παρατείνουν το διάστημα QT

Η ταυτόχρονη χορήγηση άλλων φαρμάκων που είναι γνωστό ότι αλλοιώνουν την καρδιακή αγωγή (π.χ. αντι-αρρυθμικοί ή β-αδρενεργικοί αναστολείς, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, αντιισταμινικά ή παράγοντες δέσμευσης Η1, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και φαινοθειαζίνες) μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην παράταση του διαστήματος QTc.

Φάρμακα που παρατείνουν το διάστημα QT

Έκπτωση της ηπατικής λειτουργίας

Σε ασθενείς με έκπτωση της ηπατικής λειτουργίας η αποβολή της μεφλοκίνης μπορεί να παραταθεί, οδηγώντας σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα.

Ηπατική ανεπάρκεια

Νεφρική δυσλειτουργία

Λόγω περιορισμένων δεδομένων, η μεφλοκίνη πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία.

Νεφρική ανεπάρκεια

Φάρμακα που είναι γνωστό ότι μειώνουν το επιληπτικό κατώφλι

Η ταυτόχρονη χορήγηση μεφλοκίνης και φαρμάκων που είναι γνωστό ότι μειώνουν το επιληπτικό κατώφλι (αντικαταθλιπτικά όπως τρικυκλικοί ή εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), βουπροπιόνη, αντιψυχωτικά, τραμαδόλη, χλωροκίνη ή ορισμένα αντιβιοτικά) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σπασμών.

τουλάχιστον ένα από
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης
Βουπροπιόνη
Αντιψυχωσικά
Τραμαδόλη
Χλωροκίνη

Εμβόλια τυφοειδούς

Όταν η μεφλοκίνη λαμβάνεται μαζί με από στόματος χορηγούμενα εμβόλια τυφοειδούς, η εξασθένηση της ανοσοποίησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Έτσι, ο εμβολιασμός με ζωντανά εξασθενημένα βακτήρια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την πρώτη δόση της μεφλοκίνης.

Εμβόλια για τον τυφοειδή πυρετό

Αντιεπιληπτικά

Σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν αντιεπιληπτικά (π.χ. βαλπροϊκό οξύ, καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη ή φαινυτοΐνη), η ταυτόχρονη χρήση μεφλοκίνης μπορεί να μειώσει τον έλεγχο των κρίσεων μειώνοντας τα επίπεδα του αντιεπιληπτικού φαρμάκου στο πλάσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της δοσολογίας του αντιεπιληπτικού φαρμάκου.

Αντιεπιληπτικά

Κινίνη, κινιδίνη, χλωροκίνη

Η ταυτόχρονη χορήγηση μεφλοκίνης και άλλων σχετικών ενώσεων (π.χ. κινίνη, κινιδίνη και χλωροκίνη) μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροκαρδιογραφικές ανωμαλίες.

τουλάχιστον ένα από
Κινίνη
Κινιδίνη
Χλωροκίνη

Επιληψία

Σε ασθενείς με επιληψία, η μεφλοκίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σπασμών. Συνεπώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, η μεφλοκίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για θεραπευτική αγωγή και μόνο εάν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι.

Ενεργός επιληπτική διαταραχή ή ιστορικό σπασμών

Διαταραχές άγχους, παράνοια, κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις, ψύχωση

Η μεφλοκίνη μπορεί να προκαλέσει ψυχιατρικά συμπτώματα όπως διαταραχές άγχους, παράνοια, κατάθλιψη, ψευδαισθήσεις και ψύχωση. Τα ψυχιατρικά συμπτώματα όπως η αϋπνία, τα ανώμαλα όνειρα/εφιάλτες, το οξύ άγχος, η κατάθλιψη, η ανησυχία ή η σύγχυση πρέπει να θεωρούνται πρόδρομες για ένα πιο σοβαρό συμβάν. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αυτοκτονίας, σκέψεων αυτοκτονίας και συμπεριφοράς που προκαλεί αυτοπεποίθηση, όπως απόπειρα αυτοκτονίας.

τουλάχιστον ένα από
Άγχος βαριάς μορφής
Paranoid state caused by drug (disorder)
Καταθλιπτική διαταραχή επαγόμενη από φάρμακο
Ψύχωση επαγόμενη από φάρμακα
Ψευδαισθήσεις

Πνευμονίτιδα

Έχει αναφερθεί πνευμονίτιδα πιθανής αλλεργικής αιτιολογίας σε ασθενείς που λαμβάνουν μεφλοκίνη. Οι ασθενείς που εμφανίζουν σημάδια δύσπνοιας, ξηρό βήχα ή πυρετό κλπ., ενώ λαμβάνουν μεφλοκίνη, θα πρέπει να συμβουλεύονται να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό για να υποβληθούν σε ιατρική αξιολόγηση.

Πνευμονίτιδα επαγόμενη από φάρμακα

Διαταραχές της καρδιακής αγωγής

Η μεφλοκίνη πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή σε ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές της καρδιακής αγωγής, καθώς παρατηρήθηκαν παροδικές αλλοιώσεις της καρδιακής αγωγής κατά τη διάρκεια θεραπευτικής και προληπτικής χρήσης.

Καρδιακές αρρυθμίες

Πολυνευροπάθεια

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πολυνευροπάθειας (που βασίζονται σε νευρολογικά συμπτώματα όπως πόνος, αίσθημα καύσου, αισθητηριακές διαταραχές ή μυϊκή αδυναμία, μόνα ή σε συνδυασμό) σε ασθενείς που λαμβάνουν μεφλοκίνη.

Η μεφλοκίνη πρέπει να διακόπτεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα νευροπάθειας, όπως πόνος, αίσθημα καύσου, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και/ή αδυναμία προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση μίας μη αναστρέψιμης κατάστασης.

Polyneuropathy caused by drug (disorder)

Κύηση

Έγκυοι κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποφεύγουν ταξίδι σε χώρα με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης λοίμωξης από P. falciparum και να πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια μόνο αν αυτό είναι αναπόφευκτο.

Χορηγούμενη σε 5 με 20 φορές μεγαλύτερη δόση από τη θεραπευτική δόση στον άνθρωπο, η μεφλοκίνη παρουσιάζει τερατογόνο δράση στους μύες και τους επίμυες και εμβρυοτοξική στα κουνέλια. Η κλινική εμπειρία όμως με τη χρήση της μεφλοκίνης δεν απεκάλυψε κάποια εμβρυοτοξική ή τερατογόνο δράση. Παρ' όλα αυτά, η μεφλοκίνη πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης μόνο εάν τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα δικαιολογούν τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούνται για το έμβρυο.

Συνιστάται στις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να λαμβάνουν αντισυλληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια προφύλαξης με μεφλοκίνη και για τρεις μήνες μετά. Ωστόσο, σε περίπτωση μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, η χημειοπροφύλαξη από ελονοσία με τη μεφλοκίνη δε θεωρείται ένδειξη για τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Χρήση κατά την εγκυμοσύνη

Αυστραλία - Κατηγορία εγκυμοσύνης B3 - Φάρμακα που έχουν ληφθεί μόνο από περιορισμένο αριθμό εγκύων γυναικών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, χωρίς αύξηση της συχνότητας δυσπλασίας ή άλλων άμεσων ή έμμεσων επιβλαβών επιπτώσεων στο ανθρώπινο έμβρυο. Μελέτες σε ζώα έχουν καταδείξει αυξημένη εμφάνιση εμβρυϊκής βλάβης, η σημασία της οποίας θεωρείται αβέβαιη στον άνθρωπο.

Η.Π.Α. - Κατηγορία εγκυμοσύνης B - Μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα δεν κατέδειξαν κίνδυνο για το έμβρυο και δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες σε έγκυες γυναίκες.

Γαλουχία

Η μεφλοκίνη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε μικρές ποσότητες η δραστικότητα των οποίων είναι άγνωστη. Περιστασιακές αποδείξεις δείχνουν ότι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν εμφανίζονται σε θηλάζοντα βρέφη των οποίων οι μητέρες λαμβάνουν μεφλοκίνη.

Λόγω της πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα θηλάζοντα βρέφη θα πρέπει να αποφασισθεί η διακοπή ή του θηλασμού ή του φαρμάκου λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα της αγωγής με το φάρμακο για τη μητέρα.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Τα άτομα που νιώθουν ζαλάδα και διαταραχή της ισορροπίας ή άλλες διαταραχές του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, θα πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά στην οδήγηση, την κυβέρνηση αεροσκαφών το χειρισμό μηχανημάτων, την κατάδυση σε βαθιές θάλασσες ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση και τέλειο συγχρονισμό των κινήσεων.

Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων αντιδράσεων μέχρι και τρεις βδομάδες μετά τη χρήση της μεφλοκίνης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Στις δόσεις στις οποίες χορηγείται για την αντιμετώπιση της οξείας ελονοσίας, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μεφλοκίνης μπορεί να μην είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν από τα συμπτώματα της νόσου.

Οι πλέον κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοπροφύλαξης με μεφλοκίνη, δηλαδή η ναυτία, ο έμετος και η ζάλη, είναι γενικά ήπιες και μπορεί να μειωθούν κατά τη μακροχρόνια χορήγηση, παρά τα αυξανόμενα επίπεδα του φαρμάκου στο πλάσμα. Η συχνότητα εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν κατά τη χρήση της μεφλοκίνης σε χημειοπροφύλαξη είναι συγκρίσιμη με αυτή που αναφέρθηκε και με άλλους χημειοπροφυλακτικούς παράγοντες. Οι νευροψυχολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελούν τις κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες της μεφλοκίνης.

Οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία, έμετος, μαλακά στη σύσταση κόπρανα ή διάρροια και κοιλιακός πόνος, ζάλη ή ίλιγγος, απώλεια ισορροπίας και νευροψυχολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκέφαλος, υπνηλία και διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, μη φυσιολογικά όνειρα).

Λιγότερο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες

Νευροψυχιατρικές διαταραχές: αισθητικές και κινητικές νευροπάθειες (συμπεριλαμβανομένης της παραισθησίας, του τρόμου και της αταξίας), επιληπτικές κρίσεις, ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης, επιδρομές πανικού, εξασθένιση της μνήμης, σύγχυση, παραισθήσεις, επιθετικότητα και ψυχωσικές ή παρανοϊκές αντιδράσεις.

Υπάρχουν σπάνιες αναφορές για αυτοκτονικό ιδεασμό, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί καμμία σχέση με τη χορήγηση του φαρμάκου.

Καρδιαγγειακές διαταραχές: κυκλοφορικές διαταραχές (υπόταση, υπέρταση, εξέρυθρο πρόσωπο, λιποθυμία), θωρακικό άλγος, ταχυκαρδία ή αίσθημα προκάρδιων παλμών, βραδυκαρδία, άρρυθμος σφυγμός, έκτακτες συστολές και άλλες παροδικές διαταραχές της καρδιακής αγωγιμότητας.

Δερματικές διαταραχές: ερεθισμός, εξάνθημα, ερύθημα, κνησμός, κνίδωση, οίδημα, απώλεια τριχών.

Μυοσκελετικές διαταραχές: μυϊκή αδυναμία και μυϊκές κράμπες, μυαλγία, αρθραλγία.

Άλλα Συμπτώματα: διαταραχές της όρασης, διαταραχές του έσω ώτος συμπεριλαμβανομένων των εμβοών και της ανεπαρκούς ακοής, δύσπνοια, αδυναμία, κακουχία, κόπωση, εφίδρωση, πυρετός, ρίγη, δυσπεψία και απώλεια της όρεξης.

Εργαστηριακές εξετάσεις: παροδική αύξηση των τρανσαμινασών, λευκοπενία ή λευκοκυττάρωση, θρομβοκυτταροπενία.

Έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά πολύμορφου ερυθήματος, συνδρόμου Stevens Johnson, κολποκοιλιακού αποκλεισμού και εγκεφαλοπάθειας.

Λόγω της μακράς ημίσειας ζωής της μεφλοκίνης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μεφλοκίνης μπορεί να εμφανισθούν ή να επιμείνουν μέχρι και αρκετές εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

In vitro και in vivo μελέτες δεν έδειξαν την πρόκληση αιμόλυσης η οποία να σχετίζεται με ανεπάρκεια της G6PD.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.