Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δεσογεστρέλη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Ενδείξεις, δοσολογία, αντενδείξεις

Ενδείξεις

Η δραστική ουσία Δεσογεστρέλη ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αντισύλληψη

Μόνο γυναίκες – Μόνο ενήλικες (18 ετών - 65 ετών)

Αντισύλληψη

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – μόνο ενήλικες (18 ετών - 65 ετών) – 75 ug άπαξ ημερησίως

75 ug άπαξ ημερησίως
Χορήγηση

Από του στόματος, 75 μικρογραμμάρια δεσογεστρέλη, μία φορά ημερησίως.

Λεπτομερής περιγραφή

Πώς να πάρετε τη δεσογεστρέλη

Τα δισκία πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά και περίπου την ίδια ώρα, ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο δισκίων να είναι πάντοτε 24 ώρες. Το πρώτο δισκίο θα πρέπει να λαμβάνεται κατά την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης. Ακολούθως, πρέπει να λαμβάνεται ένα δισκίο κάθε ημέρα συνεχώς, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενη αιμορραγία. Όταν τελειώσει μία κυψέλη, αρχίζει μία καινούργια την αμέσως επόμενη ημέρα.

Πώς να αρχίζει η λήψη της δεσογεστρέλης

Χωρίς προηγούμενη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών [τον προηγούμενο μήνα]

Η λήψη των δισκίων πρέπει να αρχίσει την ημέρα 1 του κανονικού κύκλου της γυναίκας (η ημέρα 1 είναι η πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης της). Η έναρξη λήψης τις ημέρες 2‑5 επιτρέπεται, αλλά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συνιστάται μία μέθοδος φραγμού για τις πρώτες 7 ημέρες λήψης δισκίων.

Μετά από έκτρωση κατά το πρώτο τρίμηνο

Μετά από έκτρωση κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, η αγωγή συνιστάται να ξεκινήσει αμέσως. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί πρόσθετη μέθοδος αντισύλληψης.

Μετά από τοκετό ή έκτρωση κατά το δεύτερο τρίμηνο

Η γυναίκα θα πρέπει να καθοδηγείται να ξεκινά οποιαδήποτε ημέρα μεταξύ της 21 ημέρας και της 28ής μετά τον τοκετό ή την έκτρωση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Όταν ξεκινά αργότερα, θα πρέπει να καθοδηγείται να χρησιμοποιεί επιπρόσθετα μια μέθοδο φραγμού μέχρι τη συμπλήρωση των 7 πρώτων ημερών λήψης του δισκίου. Παρόλα αυτά, εάν έχει ήδη λάβει χώρα σεξουαλική επαφή, η εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποκλειστεί πριν την έναρξη της δεσογεστρέλης ή η γυναίκα θα πρέπει να περιμένει μέχρι την πρώτη έμμηνο ρύση.

Πώς αρχίζει η λήψη της δεσογεστρέλης μετά από αλλαγή από άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους

Αλλαγή από ένα συνδυασμένο ορμονικό αντισυλληπτικό (συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό (ΣΣΑ), κολπικός δακτύλιος ή διαδερμικό έμπλαστρο)

Η γυναίκα θα πρέπει να αρχίσει τη λήψη της δεσογεστρέλης κατά προτίμηση την ημέρα μετά από τη λήψη του τελευταίου δραστικού δισκίου (το τελευταίο δισκίο που περιέχει τις δραστικές ουσίες) του προηγούμενού της ΣΣΑ ή την ημέρα απομάκρυνσης του κολπικού δακτυλίου της ή του διαδερμικού εμπλάστρου της. Στις περιπτώσεις αυτές, η χρήση πρόσθετης μεθόδου αντισύλληψης δεν είναι απαραίτητη. Μπορεί να μην είναι διαθέσιμες όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γυναίκα μπορεί επίσης να ξεκινήσει το αργότερο την ημέρα μετά από το σύνηθες χρονικό διάστημα χωρίς δισκίο, έμπλαστρο, δακτύλιο ή εικονικό δισκίο του προηγούμενού της συνδυασμένου ορμονικού αντισυλληπτικού, αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 ημερών λήψης των δισκίων συνιστάται μία πρόσθετη μέθοδος φραγμού.

Αλλαγή από μία μέθοδο μόνο με προγεσταγόνο (minipill, ένεση, εμφύτευμα ή ενδομήτριο σύστημα [IUS] απελευθέρωσης προγεσταγόνου)

Η γυναίκα μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε ημέρα στην περίπτωση του minipill (στην περίπτωση εμφυτεύματος ή IUS, την ημέρα απομάκρυνσής του, ενώ στην περίπτωση ενέσιμου, την ημέρα χορήγησης της επόμενης ένεσης).

Διαχείριση σε περίπτωση παράλειψης δισκίων

Η αντισυλληπτική προστασία μπορεί να μειωθεί εάν έχουν περάσει περισσότερο από 36 ώρες μεταξύ της λήψης δύο δισκίων. Εάν η καθυστέρηση είναι μικρότερη των 12 ωρών, το δισκίο που παραλείφθηκε θα πρέπει να ληφθεί αμέσως μόλις διαπιστωθεί η παράλειψή του και το επόμενο δισκίο να ληφθεί στον κανονικό χρόνο. Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 12 ωρών, τότε κατά τις επόμενες 7 ημέρες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία πρόσθετη αντισυλληπτική μέθοδος. Εάν τα δισκία παραλείφθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα μετά από την έναρξη της δεσογεστρέλης και υπήρξε σεξουαλική επαφή κατά την εβδομάδα πριν από την παράλειψη των δισκίων, θα πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα κύησης.

Συμβουλή σε περίπτωση γαστρεντερικών διαταραχών

Σε περίπτωση σοβαρών γαστρεντερικών διαταραχών, η απορρόφηση μπορεί να μην είναι πλήρης και θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα.

Σε περίπτωση εμέτου εντός 3‑4 ωρών μετά από τη λήψη του δισκίου, η απορρόφηση μπορεί να μην είναι πλήρης. Σε τέτοια περίπτωση, εφαρμόζεται η συμβουλή σχετικά με τα ξεχασμένα δισκία.

Παρακολούθηση της αγωγής

Πριν χορηγηθεί η συνταγή, θα πρέπει να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό της γυναίκας και συνιστάται πλήρης γυναικολογική εξέταση προκειμένου να αποκλειστεί η κύηση. Αιμορραγικές διαταραχές, όπως ολιγομηνόρροια και αμηνόρροια, θα πρέπει να διερευνώνται πριν από τη χορήγηση της συνταγής. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των ιατρικών ελέγχων εξαρτάται από τις συνθήκες σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Εάν το προϊόν που συνταγογραφείται μπορεί να επηρεάσει λανθάνουσα ή εμφανή νόσο κατά τρόπο αντιληπτό, η χρονική στιγμή για τις εξετάσεις ελέγχου θα πρέπει να προσδιοριστεί αναλόγως.

Παρά το γεγονός ότι η δεσογεστρέλη λαμβάνεται τακτικά, μπορεί να εμφανιστούν αιμορραγικές διαταραχές. Εάν η αιμορραγία είναι πολύ συχνή και ακανόνιστη, θα πρέπει να εξεταστεί μια άλλη αντισυλληπτική μέθοδος. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να αποκλειστεί οργανική αιτία.

Η διαχείριση της αμηνόρροιας κατά τη διάρκεια της αγωγής εξαρτάται από το εάν τα δισκία έχουν ληφθεί ή όχι σύμφωνα με τις οδηγίες και μπορεί να περιλαμβάνει δοκιμασία κύησης.

Η αγωγή θα πρέπει να τερματιστεί εάν υπάρξει κύηση.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η δεσογεστρέλη δεν προστατεύει από τον HIV (AIDS) και από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους.

Αντενδείξεις

Η δραστική ουσία Δεσογεστρέλη αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Σοβαρή ηπατική νόσος

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Παρουσία ή ιστορικό σοβαρής ηπατικής νόσου, εφόσον οι τιμές ηπατικής λειτουργίας δεν έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ηπατική ανεπάρκεια σταδίου IV

Κολπική αιμορραγία

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Μη διαγνωσμένη κολπική αιμορραγία.

Bleeding from vagina (finding)

Φλεβική θρομβοεμβολή

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Ενεργή διαταραχή φλεβικής θρομβοεμβολής. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη χρήση των ΣΣΑ με αυξημένη επίπτωση φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή). ...

Φλεβική θρομβοεμβολή

Κακοήθειες ευαίσθητες σε στεροειδή του φύλου

Χωρίς διάκριση φύλου ή ηλικίας

Γνωστές ή πιθανολογούμενες κακοήθειες, ευαίσθητες σε στεροειδή του φύλου.

Theca steroid producing cell malignant neoplasm of ovary (disorder)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.