Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κολχικίνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Αλληλεπιδράσεις, ειδικές προφυλάξεις

Αλληλεπιδράσεις

Η δραστική ουσία Κολχικίνη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Κατασταλτικά του ΚΝΣ, συμπαθομιμητικοί παράγοντες

Η κολχικίνη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στα κατασταλτικά του ΚΝΣ και να ενισχύσει την ανταπόκριση στους συμπαθομιμητικούς παράγοντες.

τουλάχιστον ένα από
Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος
Συμπαθητικομιμητικά

Γκρέιπφρουτ

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κολχικίνης στο πλάσμα. Συνεπώς, ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με κολχικίνη.

Γκρέιπφρουτ (χυμός κίτρου) και παράγωγα αυτού

Αναστολείς Ρ-γλυκοπρωτεΐνης (P-gp), ισχυροί ή μέτριοι αναστολείς του CYP3A4

Η συγχορήγηση της κολχικίνης με αναστολείς της P-gp και/ή με μέτριους ή ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4 θα αυξήσει την έκθεση στην κολχικίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επαγόμενη από κολχικίνη τοξικότητα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων. Εάν απαιτείται θεραπεία με αναστολέα της P-gp ή με μέτριο ή ισχυρό αναστολέα του CYP3A4 σε ασθενείς με φυσιολογική νεφρική και ηπατική λειτουργία, συνιστάται μείωση στη δοσολογία της κολχικίνης ή διακοπή της θεραπείας με κολχικίνη.

τουλάχιστον ένα από
Αναστολείς P-γλυκοπρωτεϊνών
Ισχυροί αναστολείς του CYP3A4
Μέτριοι αναστολείς του CYP3A4

Στατίνες, φιμπράτες, κυκλοσπορίνη, διγοξίνη

Ο κίνδυνος μυοπάθειας και ραβδομυόλυσης αυξάνεται με συνδυασμό κολχικίνης με στατίνες, φιμπράτες, κυκλοσπορίνη ή διγοξίνη.

τουλάχιστον ένα από
Αναστολείς της αναγωγάσης του 3-υδροξυ-3-μεθυλογλουταρικού συνενζύμου Α (HMG CoA)
Φιβράτες
Κυκλοσπορίνη
Διγοξίνη

Γονιμότητα

Η χορήγηση κολχικίνης σε ζώα προκαλεί σημαντικές επιδράσεις στη γονιμότητα.

Γονιμότητα

Αζιθρομυκίνη

Η ταυτόχρονη χορήγηση αζιθρομυκίνης και υποστρωμάτων της P-gp όπως η κολχικίνη έχει αναφερθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα ορού του υποστρώματος P-gp. Συνεπώς, εάν συγχορηγούνται ταυτόχρονα η κολχικίνη και η αζιθρομυκίνη, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυξημένων συγκεντρώσεων κολχικίνης στον ορό.

Αζιθρομυκίνη

Κυκλοσπορίνη

Η κολχικίνη μπορεί να αντιδράσει με την κυκλοσπορίνη, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο νεφροτοξικότητας και αυξημένης συγκέντρωσης της κυκλοσπορίνης στο πλάσμα.

Κυκλοσπορίνη

Σιμετιδίνη, τολβουταμίδη

Ουσίες όπως η σιμετιδίνη και η τολβουταμίδη μειώνουν το μεταβολισμό της κολχικίνης και συνεπώς αυξάνουν τα επίπεδα κολχικίνης στο πλάσμα.

τουλάχιστον ένα από
Σιμετιδίνη
Τολμπουταμίδη

Κλαριθρομυκίνη

Η ταυτόχρονη χρήση με κλαριθρομυκίνη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από την κολχικίνη. Η κολχικίνη είναι ένα υπόστρωμα τόσο για το CYP3A όσο και για τον μεταφορέα εκροής, Ρ-γλυκοπρωτεΐνη (Pgp). Η κλαριθρομυκίνη και άλλα μακρολίδια είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τα CYP3A και Pgp. Όταν η κλαριθρομυκίνη και η κολχικίνη χορηγούνται μαζί, η αναστολή της Pgp και/ή του CYP3A από τη κλαριθρομυκίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκθεση σε κολχικίνη. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται για κλινικά συμπτώματα τοξικότητας στην κολχικίνη.

Κλαριθρομυκίνη

Βιταμίνη B12

Μπορεί να προκληθεί αναστρέψιμη δυσαπορρόφηση της κυανοκοβαλαμίνης (βιταμίνη Β12) από μια αλλοιωμένη λειτουργία του εντερικού βλεννογόνου όταν συγχορηγείται με κολχικίνη.

Βιταμίνη B12

Ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD

Ανεπάρκεια G6PD

Αιμοκάθαρση

Η κολχικίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, διότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί με την αιμοκάθαρση.

Αιμοκάθαρση

Σοβαρή καταστολή του μυελού των οστών

Η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστολή στο μυελό των οστών (ακοκκιοκυτταραιμία, απλαστική αναιμία, θρομβοπενία). Η αλλαγή στις μετρήσεις αίματος μπορεί να είναι βαθμιαία ή πολύ αιφνίδια. Ειδικά η απλαστική αναιμία έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Οι περιοδικοί έλεγχοι του αίματος είναι απαραίτητοι.

Εάν οι ασθενείς εμφανίσουν σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν δυσκρασία αίματος, όπως πυρετό, στοματίτιδα, πονόλαιμο, παρατεταμένη αιμορραγία, μώλωπες ή δερματικές διαταραχές, η θεραπεία με κολχικίνη θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως και να διεξάγεται αμέσως πλήρης αιματολογική έρευνα.

Καταστολή του μυελού των οστών

Ακοκκιοκυτταραιμία, απλαστική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία

Η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστολή του μυελού των οστών (ακοκκιοκυτταραιμία, απλαστική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία). Η αλλαγή στις μετρήσεις αίματος μπορεί να είναι βαθμιαία ή πολύ αιφνίδια. Ειδικά η απλαστική αναιμία έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Οι περιοδικοί έλεγχοι του αίματος είναι απαραίτητοι.

Εάν οι ασθενείς εμφανίσουν σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν δυσκρασία αίματος, όπως πυρετό, στοματίτιδα, πονόλαιμο, παρατεταμένη αιμορραγία, μώλωπες ή δερματικές διαταραχές, η θεραπεία με κολχικίνη θα πρέπει να διακόπτεται αμέσως και να διεξάγεται αμέσως πλήρης αιματολογική έρευνα.

τουλάχιστον ένα από
Ουδετεροπενία επαγόμενη από φάρμακα
Απλαστική αναιμία επαγόμενη από φάρμακα
Θρομβοπενία επαγόμενη από φάρμακα

Κύηση

Δυσπλασίες του εμβρύου ή εμβρυϊκή/νεογνική τοξικότητα δεν παρατηρήθηκαν μετά την έκθεση σε περιορισμένο αριθμό εγκύων γυναικών με οικογενή μεσογειακό πυρετό στην κολχικίνη. Ωστόσο, μελέτες με κολχικίνη σε ζώα έδειξαν τερατογόνο δράση. Ως εκ τούτου, ως προληπτικό μέτρο και λόγω της έλλειψης ελεγχόμενων μελετών σε ανθρώπους και της ικανότητάς της να διαπερνά τον πλακούντα με τον επακόλουθο κίνδυνο για το έμβρυο λόγω του μηχανισμού δράσης, η χρήση της κολχικίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντενδείκνυται.

Χρήση κατά την εγκυμοσύνη

Αυστραλία - Κατηγορία εγκυμοσύνης D - Φάρμακα που έχουν προκαλέσει, είναι πιθανό ότι έχουν προκαλέσει ή αναμένεται να προκαλέσουν, ανθρώπινες εμβρυϊκές δυσπλασίες ή μη αναστρέψιμη βλάβη σε αυξημένη συχνότητα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν ανεπιθύμητες φαρμακολογικές επιδράσεις. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τα συνοδευτικά έγγραφα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η.Π.Α. - Κατηγορία εγκυμοσύνης C - Μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα έχουν καταδείξει ανεπιθύμητη επίδραση στο έμβρυο και δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους, αλλά πιθανά οφέλη μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρήση του φαρμάκου σε έγκυες γυναίκες παρά τους πιθανούς κινδύνους.

Γαλουχία

Η κολχικίνη απεκκρίνεται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Συνιστάται να μην χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κολχικίνης στη γονιμότητα.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η κολχικίνη δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή διάρροια, γαστρεντερική αιμορραγία, δερματικό εξάνθημα και νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές.

Περιφερική νευροπάθεια, μυοπάθεια, ραβδομυόλυση, αλωπεκία, αζωοσπερμία και, με παρατεταμένη θεραπεία, ανεπάρκεια του μυελού των οστών με την παρουσία ακοκκιοκυτταραιμίας, θρομβοπενίας και απλαστικής αναιμίας έχουν αναφερθεί περιστασιακά.

Η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί κατά την παρουσίαση του πρώτου συμπτώματος ναυτίας, εμέτου, κοιλιακού άλγους ή διάρροιας, και ο ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί σε μονάδα επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη AGREE, στην οποία 185 ασθενείς με οξεία προσβολή ουρικής αρθρίτιδας κατανεμήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες θεραπείας, δηλαδή θεραπεία με υψηλές δόσεις κολχικίνης [1,2 mg ακολουθούμενη από 0,6 mg κάθε ώρα για 6 ώρες, (σύνολο: 4,8 mg)], θεραπεία με χαμηλές δόσεις [1,2 mg ακολουθούμενη από 0,6 mg στην επόμενη ώρα (σύνολο: 1,8 mg)] και θεραπεία με εικονικό φάρμακο, η συχνότητα εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών στις διάφορες ομάδες ήταν 76,9%, 36,5% και 27,1%, αντίστοιχα. Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν πιο συχνά δίνεται παρακάτω.

Δόση κολχικίνηςOR (λόγος πιθανοτήτων) (95% CI)
Υψηλή (n=52)Χαμηλή (n=74)Εικονικό φάρμακο (n=59)Υψηλή δόση έναντι εικονικού φαρμάκουΧαμηλή δόση έναντι εικονικού φαρμάκουΥψηλή δόση έναντι χαμηλής δόσης
Ανεπιθύμητες ενέργειες40 (76,9%)27 (36,5%)16 (27,1%)9,0 (3,8-21,2)1,5 (0,7-3,2)5,8 (2,6-12,9)
Γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες40 (76,9%)19 (25,7%)12 (20,3%)13,1 (5,3-32,3)1,4 (0,6-3.1)9,6 (4,2-22,1)
Διάρροια40 (76,9%)17 (23,0%)8 (13,6%)21,3 (7,9-56,9)1,9 (0,8-4,8)11,2 (4,8-25,9)
Ναυτία9 (17,3%)3 (4,1%)3 (5,1%)3,9 (1,0-15,3)0,8 (0,2-4,1)5,0 (1,3-19,3)
Έμετος9 (17,3%)0 (0)0 (0)-*-*-*
Σοβαρής έντασης ανεπιθύμητες ενέργειες10 (19,2%)0 (0)1 (1,7%)13,8 (1,7-112)-*-*
Διάρροια10 (19,2%)0 (0)0 (0)-*-*-*
Μέλαινα κένωση1 (1,92%)0 (0)0 (0)-*-*-*
Ναυτία1 (1,92%)0 (0)0 (0)-*-*-*
Ουρική αρθρίτιδα0 (0)0 (0)1 (1,7%)-*-*-*

* Το OR δεν μπόρεσε να υπολογιστεί μιας και καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε σε ορισμένες ομάδες θεραπείας.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.