Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κομπιμετινίμπη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Ενδείξεις, δοσολογία, αντενδείξεις

Ενδείξεις

Η δραστική ουσία Κομπιμετινίμπη ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF V600

Χωρίς διάκριση φύλου – Μόνο ενήλικες (18 ετών και άνω)

Η κομπιμετινίμπη ενδείκνυται για χρήση σε συνδυασμό με βεμουραφενίμπη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF V600.

Κακόηθες μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF V600

Για την ένδειξη αυτή, η βιβλιογραφία αναφέρει τις εξής αγωγές:

Από του στόματος – όλες οι ηλικίες – 60 mg μία φορά την ημέρα

60 mg μία φορά την ημέρα
Συνολική ημερήσια δόση 60 - 60 mg
Δοσολογικό σχήμα Από 60 έως 60 mg μία φορά καθημερινά για 21 ημέρες
Λεπτομερής περιγραφή

Η συνιστώμενη δόση της κομπιμετινίμπης είναι 60 mg μία φορά την ημέρα.

Η κομπιμετινίμπη λαμβάνεται σε κύκλο 28 ημερών. Κάθε μία δόση αποτελείται από τρία δισκία των 20 mg (60 mg) και θα πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για 21 διαδοχικές ημέρες (Ημέρες 1 έως 21 - περίοδος θεραπείας), ακολουθούμενες από διάλειμμα 7 ημερών (Ημέρες 22 έως 28 - διάλειμμα θεραπείας). Κάθε επόμενος κύκλος θεραπείας με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να ξεκινά μετά από την παρέλευση του διαλείμματος θεραπείας 7 ημερών.

Διάρκεια θεραπείας

Η θεραπεία με την κομπιμετινίμπη θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο ασθενής να μην αποκομίζει πλέον όφελος από τη θεραπεία ή μέχρι να εμφανιστεί μη αποδεκτή τοξικότητα (βλ. Πίνακα 1 ακολούθως).

Παράλειψη δόσεων

Εάν παραλειφθεί μία δόση, μπορεί να ληφθεί έως και 12 ώρες πριν από την επόμενη δόση ώστε να διατηρηθεί το δοσολογικό σχήμα της μίας δόσης ημερησίως.

Έμετος

Σε περίπτωση εμέτου μετά από τη χορήγηση της κομπιμετινίμπης, ο ασθενής δεν θα πρέπει να πάρει επιπλέον δόση την ίδια ημέρα και η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τη συνταγογράφηση.

Γενικές τροποποιήσεις δόσης

Η απόφαση για μείωση της δόσης για οποιαδήποτε από τις δύο ή και για τις δύο θεραπείες θα πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση του συνταγογράφου ιατρού για την ασφάλεια ή την ανεκτικότητα κάθε ασθενούς εξατομικευμένα. Η τροποποίηση της δόσης της κομπιμετινίμπης είναι ανεξάρτητη από την τροποποίηση της δόσης της βεμουραφενίμπης.

Σε περίπτωση παράλειψης δόσεων λόγω τοξικότητας, οι συγκεκριμένες δόσεις δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν. Εάν μειωθεί η δόση, δεν θα πρέπει να αυξηθεί σε επόμενη φάση.

Ο Πίνακας 1 που ακολουθεί παρέχει γενικές οδηγίες για την τροποποίηση της δόσης της κομπιμετινίμπης.

Πίνακας 1. Συνιστώμενες τροποποιήσεις της δόσης της κομπιμετινίμπης:

Βαθμός (CTC-AE)*Συνιστώμενη δόση κομπιμετινίμπης
Βαθμού 1 ή Βαθμού 2 (ανεκτή)Καμία μείωση της δόσης. Διατηρήστε την κομπιμετινίμπη στη δόση των 60 mg μία φορά την ημέρα
Βαθμού 2 (μη ανεκτή) ή Βαθμού 3/4 
1η εμφάνισηΔιακόψτε τη θεραπεία μέχρι να υποχωρήσει σε Βαθμό ≤1, ξεκινήστε ξανά τη θεραπεία στα 40 mg μία φορά την ημέρα
2η εμφάνισηΔιακόψτε τη θεραπεία μέχρι να υποχωρήσει σε Βαθμό ≤1, ξεκινήστε ξανά τη θεραπεία στα 20 mg μία φορά την ημέρα
3η εμφάνισηΕξετάστε το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής

* Ένταση κλινικών ανεπιθύμητων ενεργειών, η οποία βαθμολογείται σύμφωνα με τα Κριτήρια Συνήθους Ορολογίας για τις Ανεπιθύμητες Ενέργειες, έκδοση 4.0 (CTC-AE)

Συμβουλές για την τροποποίηση της δόσης λόγω αιμορραγίας

Βαθμού 4 συμβάντα ή εγκεφαλική αιμορραγία

Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά. Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά για αιμορραγικά συμβάντα που αποδίδονται στην κομπιμετινίμπη.

Βαθμού 3 συμβάντα

Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά κατά την αξιολόγηση, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυνητική συμβολή στο συμβάν. Δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τροποποίησης της δόσης της κομπιμετινίμπης λόγω αιμορραγικών συμβάντων. Η εξέταση του ενδεχομένου επανέναρξης της θεραπείας με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να γίνεται με βάση την κρίση του κλινικού ιατρού. Η δόση της βεμουραφενίμπης μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διακοπή της θεραπείας με κομπιμετινίμπη, εάν ενδείκνυται κλινικά.

Συμβουλές για την τροποποίηση της δόσης λόγω δυσλειτουργίας αριστερής κοιλίας

Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της θεραπείας με κομπιμετινίμπη, εάν τα καρδιακά συμπτώματα αποδίδονται στην κομπιμετινίμπη και δεν βελτιώνονται μετά από προσωρινή διακοπή.

Πίνακας 2. Συνιστώμενες τροποποιήσεις της δόσης για την κομπιμετινίμπη σε ασθενείς με μείωση του κλάσματος εξώθησης αριστερής κοιλίας (LVEF) από την αρχική τιμή:

Η θεραπεία με βεμουραφενίμπη μπορεί να συνεχιστεί όταν η θεραπεία με κομπιμετινίμπη τροποποιηθεί, εάν ενδείκνυται κλινικά.

Συμβουλές για την τροποποίηση της δόσης λόγω ραβδομυόλυσης και αυξήσεων της κρεατινικής φωσφοκινάσης (CPK)

Ραβδομυόλυση ή συμπτωματικές αυξήσεις της CPK

Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά. Εάν η ραβδομυόλυση ή οι συμπτωματικές αυξήσεις της CPK δεν βελτιωθούν εντός 4 εβδομάδων, η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί οριστικά. Εάν η βαρύτητα βελτιωθεί κατά τουλάχιστον ένα βαθμό μέσα σε 4 εβδομάδες, η χορήγηση της κομπιμετινίμπης θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά σε δόση μειωμένη κατά 20 mg, εάν ενδείκνυται κλινικά.

Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Η δόση της βεμουραφενίμπης μπορεί να συνεχιστεί κατά την τροποποίηση της θεραπείας με κομπιμετινίμπη.

Ασυμπτωματικές αυξήσεις της CPK

Βαθμού 4: Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά. Εάν οι αυξήσεις της CPK δεν βελτιωθούν σε Βαθμού ≤3 μέσα σε 4 εβδομάδες μετά από τη διακοπή της δόσης, η θεραπεία με κομπιμετινίμπη θα πρέπει να διακοπεί οριστικά. Εάν η CPK βελτιωθεί σε Βαθμό ≤3 εντός 4 εβδομάδων, η χορήγηση της κομπιμετινίμπης θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά σε δόση μειωμένη κατά 20 mg, εάν ενδείκνυται κλινικά και ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Η δόση της βεμουραφενίμπης μπορεί να συνεχιστεί κατά την τροποποίηση της θεραπείας με κομπιμετινίμπη.

Βαθμού ≤3: Εφόσον η ραβδομυόλυση αποκλειστεί, η δόση του κομπιμετινίμπης δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί.

Συμβουλές για την τροποποίηση της δόσης για την κομπιμετινίμπη όταν χρησιμοποιείται μαζί με βεμουραφενίμπη

Μη φυσιολογικές ηπατικές εργαστηριακές τιμές

Για μη φυσιολογικές ηπατικές εργαστηριακές τιμές Βαθμού 1 και 2, η κομπιμετινίμπη και η βεμουραφενίμπη θα πρέπει να συνεχίζονται στη δόση που έχει συνταγογραφηθεί.

Βαθμού 3: Η κομπιμετινίμπη θα πρέπει να συνεχιστεί στη δόση που έχει συνταγογραφηθεί. Η δόση της βεμουραφενίμπης ενδέχεται να μειωθεί, όπως ενδείκνυνται κλινικά.

Βαθμού 4: Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη και η θεραπεία με βεμουραφενίμπη θα πρέπει να διακοπούν. Εάν οι μη φυσιολογικές ηπατικές εργαστηριακές τιμές βελτιωθούν σε Βαθμό ≤1 σε διάστημα 4 εβδομάδων, η κομπιμετινίμπη θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά σε δόση μειωμένη κατά 20 mg και η βεμουραφενίμπη στην κλινικά ενδεδειγμένη δόση, σύμφωνα με την ΠΧΠ της βεμουραφενίμπης.

Η θεραπεία με κομπιμετινίμπη και η θεραπεία με βεμουραφενίμπη θα πρέπει να διακοπούν, εάν οι μη φυσιολογικές ηπατικές εργαστηριακές τιμές δεν υποχωρήσουν σε Βαθμό ≤1 σε διάστημα 4 εβδομάδων ή εάν επανεμφανιστούν μη φυσιολογικές ηπατικές εργαστηριακές τιμές Βαθμού 4 μετά από την αρχική βελτίωση.

Ιδιαιτερότητες δοσολογίας

Mπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.