Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Καρβομέρη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Φαρμακοδυναμική

Η καρβομέρη βασίζεται σ' ένα υδρόφιλο υψηλού μοριακού βάρους πολυμερές. Το pH και οι ωσμωτικές ιδιότητές του είναι παρόμοιες με εκείνες της φυσιολογικής δακρυϊκής στοιβάδας. Λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του, δεσμεύει νερό και σχηματίζει μια διαφανή, λιπαντική και εφυγραντική στοιβάδα πάνω στην οφθαλμική επιφάνεια. Η δομή της γέλης καταστρέφεται από τα άλατα που περιέχονται στα δάκρυα και απελευθερώνεται υγρασία.

Μια μελέτη σε 54 ασθενείς με ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα έδειξε ότι θεραπεία 6 εβδομάδων με καρβομέρη παρέτεινε το χρόνο διάσπασης της δακρυϊκής στοιβάδας (BUT) από μία μέση τιμή 5,3 δευτερολέπτων σε 11,2 δευτερόλεπτα. Οι τιμές της δοκιμασίας Schirmer I, αυξήθηκαν από μια μέση τιμή 4,8mm σε 10,7mm μετά από 6 εβδομάδες.

Φαρμακοκινητική

Δεν υπάρχουν συγκριτικές φαρμακοκινητικές μελέτες του προϊόντος σε ανθρώπους ή πειραματόζωα. Πάντως, η απορρόφηση ή η συσσώρευση του στους οφθαλμικούς ιστούς μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί λόγω του υψηλού μοριακού βάρους της καρβομέρης. Κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μ' ένα ουσιαστικά παρόμοιο προϊόν, έδειξαν ότι ο χρόνος παραμονής στον βολβό μπορεί να υποτεθεί ότι φτάνει μέχρι περίπου 90 λεπτά.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Προκλινικά στοιχεία δεν αποκάλυψαν κάποιους κινδύνους για τον άνθρωπο, με βάση μελέτες επαναλαμβανόμενης δοσολογικής τοξικότητας, γονοτοξικότητας, δυνητικής καρκινογένεσης, αναπαραγωγικής τοξικότητας και φαρμακολογικής ασφάλειας.