Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

CECLOR MR C.R.TAB 375MG/TAB BTx8 (BLIST 1x8)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
CECLOR
Μορφή
Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης
Συγκέντρωση
375MG/TAB

Ενδείξεις

Το CECLOR MR ενδείκνυται για τη θεραπεία των ακόλουθων λοιμώξεων, όταν αυτές προκαλούνται από τα αναφερόμενα κατωτέρω στελέχη μικροοργανισμών, εφόσον είναι ευαίσθητα σε αυτό:

Οξεία βρογχίτιδα και οξείες εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας που προκαλούνται από S. pneumoniae, H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση), H. parainfluenzae, M. catarrhalis (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση), S. aureus, εφόσον η ευαισθησία τους επιβεβαιωθεί in vitro.

Φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα που προκαλούνται από S. pyogenes (β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι ομάδος Α).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πενικιλλίνη αποτελεί συνήθως το φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία και την πρόληψη των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της προφύλαξης από το ρευματικό πυρετό. H κεφακλόρη MR είναι γενικά αποτελεσματική στην εκρίζωση των στρεπτόκοκκων από το στοματοφάρυγγα. Όμως, δεν υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς πληροφορίες ως προς την αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη του ρευματικού πυρετού.

Πνευμονία σε ασθενείς της κοινότητας που προκαλείται από S. pneumoniae (ελαφράς βαρύτητας περιπτώσεις), H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση), και M. catarrhalis (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση).

Μη επιπλεγμένες λοιμώξεις της κατώτερης ουροφόρου οδού, μετά την επιβεβαίωση των ευαισθησιών τους in vitro, συμπεριλαμβανομένης της κυστίτιδας και της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας όταν ενδείκνυται θεραπεία αυτής, που προκαλούνται από E. coli, K. pneumoniae, P. mirabilis και S. saprophyticus.

Λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων που προκαλούνται από S. pyogenes (β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι ομάδας Α), S. aureus (συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση), και S. epidermidis (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση). Οι σταφυλόκοκκοι οι ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη είναι ανθεκτικοί και στην κεφακλόρη.

Παραρρινοκολπίτιδα που προκαλείται από ευαίσθητα στελέχη των μικροοργανισμών, H. influenzae (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που παράγουν β-λακταμάση), S. pyogenes (β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α), S. pneumoniae, M. catarrhalis και S. aureus (συμπεριλαμβανομένων των στελεχών τα οποία παράγουν β-λακταμάση). Οι σταφυλόκοκκοι που είναι ανθεκτικοί στην πενικιλλίνη είναι ανθεκτικοί και στην κεφακλόρη. Σε χρόνιες φλεγμονές απαιτείται συνήθως προσθήκη και ενός άλλου αντιμικροβιακού παράγοντα, δραστικού στους αναερόβιους οργανισμούς.

Για να καθοριστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που προκαλεί τη λοίμωξη καθώς και η ευαισθησία του στην κεφακλόρη, πρέπει να γίνουν κατάλληλες βακτηριολογικές μελέτες. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί να αρχίσει εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων μελετών. Ανάλογα με τα ευρήματα, προσαρμόζεται και η αντιμικροβιακή αγωγή.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία

Γενικά: Η συνιστώμενη δοσολογία του CECLOR MR, στις ενδεικνυόμενες λοιμώξεις, είναι 375 mg-750 mg δις ημερησίως, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Αναλυτικά: Η συνιστώμενη δοσολογία για περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας και λοιμώξεων του δέρματος και των μαλακών μορίων είναι 375 mg δις ημερησίως. Για λοιμώξεις της κατώτερης ουροφόρου οδού, η συνιστώμενη δοσολογία είναι 375mg δις ημερησίως ή 500 mg εφάπαξ ημερησίως. Η συνιστώμενη δόση για την βρογχίτιδα είναι 375 mg δις ημερησίως. Στην περίπτωση ελαφράς βαρύτητας πνευμονίας και παραρρινοκολπίτιδας, η συνιστώμενη δόση είναι 750 mg δις ημερησίως.

Για τη θεραπεία λοιμώξεων από S. pyogenes (στρεπτόκοκκοι ομάδος Α), η αγωγή με το CECLOR MR πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον επί 10ήμερο.

Δεν απαιτείται προσαρμογή της δοσολογίας σε ηλικιωμένους ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Δεν έχει καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του CECLOR MR στα παιδιά.

Τρόπος χορήγησης

Το CECLOR MR μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής. Εξ άλλου, η απορρόφηση αυξάνεται όταν το CECLOR MR χορηγείται με την τροφή (βλέπε παράγραφο 5.1, Φαρμακοδυναμικές ιδιότητες). Τα δισκία δεν πρέπει να τεμαχίζονται, να συνθλίβονται ή να μασώνται.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Συμπτώματα

Στα τοξικά συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν την υπερδοσολογία, μπορεί να περιλαμβάνονται ναυτία, έμετοι, επιγαστρική δυσφορία και διάρροια. Η σοβαρότητα της επιγαστρικής δυσφορίας και της διάρροιας είναι δοσοεξαρτώμενη. Όταν άλλα συμπτώματα είναι παρόντα, αυτά μπορεί να είναι δευτερογενή και να οφείλονται σε υποκείμενη νόσο, αλλεργική αντίδραση ή σε άλλη δηλητηρίαση.

Αντιμετώπιση

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανότητες πολλαπλών φαρμακευτικών υπερδοσολογιών, αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων καθώς και ασυνήθους φαρμακοκινητικής στο συγκεκριμένο ασθενή.

Προστατέψτε τους αεραγωγούς του ασθενούς και υποστηρίξτε τον αερισμό και τη διατήρηση οδού ενδοφλέβιας έγχυσης φαρμάκων. Παρακολουθήστε με μεγάλη προσοχή και διατηρήστε εντός αποδεκτών ορίων, τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, τα αέρια αίματος, τους ηλεκτρολύτες του ορού κλπ. Η απορρόφηση των φαρμάκων από τη γαστρεντερική οδό μπορεί να ελαττωθεί με τη χορήγηση ενεργού άνθρακα, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματικότερος της πρόκλησης εμετού ή της πλύσης. Προτιμήστε τον ενεργό άνθρακα. Μπορεί (μετά από κάποιο χρονικό διάστημα) να επιταχύνει την απέκκριση ορισμένων φαρμάκων τα οποία έχουν ήδη απορροφηθεί. Προστατεύστε την αεροφόρο οδό του ασθενούς κατά την κένωση του στομάχου ή τη χορήγηση άνθρακα. Δεν έχει καθορισθεί το ευεργετικό αποτέλεσμα της θεραπευτικής διούρησης, της αιμοδιύλισης ή της αιμοδιάχυσης με άνθρακα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας της κεφακλόρης.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Δισκία των 750 mg: Kουτί με blister των οκτώ (8) δισκίων.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες οδηγίες για τη χρήση του CECLOR MR.

Κάθε αχρησιμοποίητο φαρμακευτικό προϊόν ή υπόλειμμα πρέπει να απορρίπτεται σύμφωνα με τις κατά τόπους ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Φυλάσσετε σε θερμοκρασία ≤25°C.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 36 μήνες.

Σχετικό SPC

CECLOR MR 750mg δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : CECLOR MR Δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.