Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

CALCIORAL CHW TAB BT 20X1260MG (500MG CALCIUM)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
CALCIORAL
Μορφή
Δισκία μασώμενα
Συγκέντρωση
500MG/TAB

Αντενδείξεις

  • Νόσοι και/ή καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα υπερασβεστιαιμία και/ή υπερασβεστιουρία.
  • Νεφρολιθίαση.
  • Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Σε νεφρική ανεπάρκεια τα δισκία πρέπει να δίνονται μόνο υπό ελεγχόμενες συνθήκες για την υπερφωσφαταιμία. Προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με ιστορικό λίθων νεφρών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής με υψηλή δοσολογία και ιδίως κατά τη σύγχρονη θεραπευτική αγωγή με βιταμίνη D, υπάρχει κίνδυνος υπερασβεστιαιμίας με επακόλουθη νεφρική δυσλειτουργία. Σε αυτούς τους ασθενείς τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό πρέπει να ελέγχονται και η νεφρική λειτουργία πρέπει να παρακολουθείται. Μπορεί να εμφανισθεί σύνδρομο Milk/alkali (γάλακτος/αλκαλικών) (υπερασβεστιαιμία, αλκάλωση και νεφρική δυσλειτουργία) όταν λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου με απορροφήσιμο άλκαλι.

H συγχορήγηση με τετρακυκλίνες, καρδιακούς γλυκοσίδες ή κινολόνες συνήθως δεν συνιστάται, ή πρέπει να γίνεται με προσοχή (βλ. παράγραφο 4.5).

Τα δισκία Calcioral περιέχουν ασπαρτάμη (Ε951, πηγή φαινυλαλανίνης). Μπορεί να είναι επιβλαβή για άτομα με φαινυλκετονουρία.

Τα δισκία Calcioral περιέχουν σορβιτόλη (Ε420) και ισομάλτη (Ε953). Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη δεν πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο.

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναγράφονται παρακάτω, κατά κατηγορία οργάνου συστήματος και συχνότητα. Οι συχνότητες προσδιορίζονται ως: όχι συχνές (>1/1.000, <1/100), σπάνιες (>1/10.000, <1/1.000) ή πολύ σπάνιες (<1/10.000).

Διαταραχές του μεταβολισμού και της θρέψης

Όχι συχνές: Υπερασβεστιαιμία και υπερασβεστιουρία.

Πολύ σπάνιες: Εμφανιζόμενο συνήθως μόνο σε υπερδοσολογία σύνδρομο Milk/alkali (γάλακτος/αλκαλικών).

Διαταραχές του γαστρεντερικού

Σπάνιες: Δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Πολύ σπάνιες: Κνησμός, εξάνθημα και κνίδωση.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Τα θειαζιδικά διουρητικά μειώνουν την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα. Λόγω αυξημένου κινδύνου υπερασβεστιαιμίας, το ασβέστιο του ορού πρέπει να παρακολουθείται τακτικά κατά τη διάρκεια της σύγχρονης χρήσης θειαζιδικών διουρητικών.

Το ανθρακικό ασβέστιο μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση των συγχρόνως χορηγούμενων σκευασμάτων τετρακυκλινών. Γι' αυτόν το λόγο, τα σκευάσματα τετρακυκλινών πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή τέσσερεις έως έξι ώρες μετά την από του στόματος λήψη ασβεστίου.

Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα των καρδιακών γλυκοσιδών κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής με ασβέστιο. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται όσον αφορά το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό.

Εάν ένα διφωσφονικό χρησιμοποιείται συγχρόνως, αυτό το σκεύασμα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον μία ώρα πριν τη λήψη του Calcioral επειδή η απορρόφηση από το γαστρεντερικό μπορεί να μειωθεί.

Η αποτελεσματικότητα της λεβοθυροξίνης μπορεί να μειωθεί από τη σύγχρονη χρήση ασβεστίου, λόγω μειωμένης απορρόφησης της λεβοθυροξίνης. Η χορήγηση ασβεστίου και λεβοθυροξίνης πρέπει να γίνεται χωριστά με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων ωρών.

Η απορρόφηση των αντιβιοτικών της κατηγορίας των κινολονών μπορεί να μειωθεί αν χορηγούνται συγχρόνως με ασβέστιο. Τα αντιβιοτικά της κατηγορίας των κινολονών πρέπει να λαμβάνονται δύο ώρες πριν ή έξι ώρες μετά τη λήψη ασβεστίου.

Κύηση

Η επαρκής ημερήσια λήψη (περιλαμβανομένης της τροφής και συμπληρωμάτων αυτής) για υγιείς εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες είναι 1000-1300 mg ασβεστίου. Κατά τη διάρκεια της κύησης, η ημερήσια λήψη ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1500 mg. To Calcioral μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης σε περίπτωση ανεπάρκειας ασβεστίου.

Γαλουχία

Η επαρκής ημερήσια λήψη (περιλαμβανομένης της τροφής και συμπληρωμάτων αυτής) για υγιείς θηλάζουσες γυναίκες είναι 1000-1300 mg ασβεστίου.

Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου εκκρίνονται στο γάλα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την επίδραση αυτού του προϊόντος στην ικανότητα οδήγησης. Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρχει επίδραση.