Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

T4 TAB 12MCG/TAB BTx30 (BLIST 3x10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
T4
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
12UG/TAB

Αντενδείξεις

Υπερθυρεοειδισμός οποιασδήποτε αιτιολογίας (εκτός εάν χορηγηθεί μαζί με αντιθυρεοειδικά φάρμακα), πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης αντενδείκνυται σε μη θεραπευόμενη επινεφριδιακή ανεπάρκεια διότι αυξάνουν οι ανάγκες των ιστών σε επινεφριδιακές ορμόνες (κίνδυνος οξείας επινεφριδιακής κρίσεως), σε μη αντισταθμιζόμενη νεφριδική ανεπάρκεια και σε υπερευαισθησία στις θυρεοειδικές ορμόνες.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

  • Σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, στεφανιαία ανεπάρκεια, αρρυθμίες κλπ) ή σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα λανθάνουσας καρδιακής ανεπάρκειας, συνιστάται έναρξη με χαμηλότερες δόσεις (25-50mcg).
  • Σε ασθενείς με επινεφριδιακή ανεπάρκεια (βλ. Αντενδείξεις). Η παχυσαρκία χωρίς υποθυρεοειδισμό δεν είναι ενδείξη χορηγήσεως θυρεοειδικών ορμονών.
  • Σε διαβητικούς η λήψη του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γλυκαιμική ισορροπία και να χρειαστεί προσαρμογή της δόσεως. Το λίθιο δεσμεύει τις θυρεοειδικές ορμόνες και απαιτείται τακτική παρακολούθηση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Συνήθως οφείλονται σε υπέρβαση ή απότομη αύξηση των δόσεων.

Συγκεκριμένα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν: ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές, άγχος, πονοκέφαλος, εκνευρισμό, διέγερση, αϋπνία, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, κράμπες, μη ανεκτικότητα στη θερμότητα, εφίδρωση, πυρετός, απώλεια βάρους, διάρροια και έμετος και επιδείνωση τυχόν προϋπάρχουσας καρδιοπάθειας.

Οι παρενέργειες αυτές εξαφανίζονται με την μείωση της δόσεως ή την προσωρινή διακοπή της θεραπείας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Με φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση της στον πεπτικό σωλήνα (υδροξείδιο του αλουμινίου, σουκραλφάτη, χολεστυραμίνη, σίδηρος). Επίταση της δράσης των αντιπηκτικών (μπορεί να απαιτηθεί μείωση της δόσεως). Η αμιωδαρόνη περιέχει ιώδιο και μπορεί να προκαλέσει υπο- ή υπέρ- θυρεοειδισμό. Τα αντιεπιληπτικά και η ριφαμπικίνη αυξάνουν τον μεταβολισμό της.

Μερικά φάρμακα παρεμβαίνουν στις εργαστηριακές εξετάσεις ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες: ανδρογόνα, οιστρογόνα, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή, σαλικυλικά, ιωδιούχα.

Κύηση

Η θυροξίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών στο έμβρυο και μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να ελέγχεται περιοδικώς η TSH και σε περίπτωση αυξήσεως της στάθμης να αυξηθεί και η χορηγούμενη T4.

Γαλουχία

Ελάχιστες ποσότητες διέρχονται στο γάλα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή όταν χορηγείται το φάρμακο σε γυναίκες κατά την διάρκεια της γαλουχίας.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν επιδρά στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Σχετικό SPC

T4.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2001: T4 Δισκία

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.