Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

AEROLIN NEBULES INH.SOL.N 5mg/2,5ML AMP (SD) BTx20 [AMP.ΠΛ.x2,5 ML (2 STRIPSx10)] (2 STRIPSx10)]

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
AEROLIN
Μορφή
Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή μιας δόσης
Συγκέντρωση
5MG/2.5ML

Ενδείξεις

Το Aerolin ενδείκνυται για χρήση σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών. Για βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών, βλέπε παράγραφο 4.2). Το Aerolin είναι ένας εκλεκτικός β2-αδρενεργικός αγωνιστής που παρέχει βρογχοδιαστολή βραχείας διάρκειας (4 ώρες) με ταχεία έναρξη (5 λεπτά) σε περιπτώσεις βρογχόσπασμου και/ή αναστρέψιμης απόφραξης των αεραγωγών.

Το Aerolin ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου, που συνοδεύει το βρογχικό άσθμα, τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες και το οξύ σοβαρό άσθμα (Status asthmaticus) που δεν αντιμετωπίζεται με τις πλέον συμβατικές μορφές θεραπείας.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Η σαλβουταμόλη έχει διάρκεια δράσης 4-6 ώρες στους περισσότερους ασθενείς.

Το διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή (μίας δόσης) χρησιμοποιείται χωρίς αραίωση. Όμως, αν είναι επιθυμητός παρατεταμένος χρόνος χορήγησης (περισσότερο από 10 λεπτά) τότε μπορεί να απαιτείται αραίωση χρησιμοποιώντας στείρο φυσιολογικό ορό (Sterile Sodium Chloride 0,9%) ως αραιωτικό.

Αύξηση στη χρήση των βήτα-2 διεγερτών μπορεί να αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης του άσθματος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το θεραπευτικό σχήμα του ασθενούς και να ληφθεί απόφαση για επιπρόσθετη θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή.

Επειδή μπορεί να διαπιστωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με υπερβολική δοσολογία, η δόση και η συχνότητα της χορήγησης θα πρέπει να αυξάνεται μόνο με ιατρική συμβουλή.

Ενήλικες

Η κατάλληλη δόση εφόδου της σαλβουταμόλης με υγρή εισπνοή είναι 2,5 mg. Αυτή η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 5 mg, εάν κριθεί απαραίτητο. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ιατρική εκτίμηση επειδή μπορεί να χρειασθεί εναλλακτική θεραπεία. Η χορήγηση μπορεί να επαναλαμβάνεται μέχρι 4 φορές την ημέρα.

Σε ενήλικες μπορεί να χρειασθούν μεγαλύτερες δόσεις, μέχρι και 20 mg την ημέρα, κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο, για τη θεραπεία σοβαρής απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω

Δοσολογία ενηλίκων.

Παιδιά ηλικίας 4-12 ετών

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών η κατάλληλη δόση εφόδου της σαλβουταμόλης με υγρή εισπνοή είναι 2,5 mg. Αυτή η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 5 mg, σε παιδιά άνω των 18 μηνών. Η χορήγηση μπορεί να επαναλαμβάνεται μέχρι 4 φορές την ημέρα.

Άλλες φαρμακευτικές μορφές μπορεί να είναι περισσότερο κατάλληλες για χορήγηση σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Η κλινική αποτελεσματικότητα της σαλβουταμόλης με εκνεφωτή σε βρέφη κάτω των 18 μηνών δεν είναι τεκμηριωμένη. Επειδή μπορεί να εμφανισθεί παροδική υποξαιμία, θα πρέπει να εξετασθεί η επιπρόσθετη θεραπεία με οξυγόνο.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας από παρατεταμένη χορήγηση αντιμετωπίζονται συνήθως με τη διακοπή της χορήγησης.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα της υπερδοσολογίας με σαλβουταμόλη είναι παροδικά περιστατικά φαρμακολογικά σχετιζόμενα με τους β-διεγέρτες (βλέπε παραγράφους 4.4 και 4.8).

Μετά από υπερδοσολογία με σαλβουταμόλη μπορεί να εμφανισθεί υποκαλιαιμία. Θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα καλίου στον ορό.

Γαλακτική οξέωση έχει αναφερθεί σε συνδυασμό με υψηλές θεραπευτικές δόσεις, καθώς και υπερβολικές δόσεις θεραπείας με β-αγωνιστές βραχείας δράσης, επομένως η παρακολούθηση για αυξημένα επίπεδα στον ορό γαλακτικού οξέος και επακόλουθη μεταβολική οξέωση (ιδιαίτερα εάν υπάρχει εμμονή ή επιδείνωση της ταχύπνοιας, παρά την επίλυση των άλλων σημείων του βρογχόσπασμου, όπως συριγμός) μπορεί να ενδείκνυνται στην περίπτωση υπερδοσολογίας.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Τα Aerolin Nebules φέρονται σε πλαστικές φύσιγγες των 2.5ml από χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE), τυλιγμένες σε φύλλο αλουμινίου.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Είναι πιθανό με τη χρήση των διαλυμάτων για εισπνοή με εκνεφωτή το φάρμακο να διαχέεται στο περιβάλλον. Γι΄ αυτό τα Aerolin nebules θα πρέπει να χορηγούνται σε δωμάτιο που αερίζεται καλά, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία όπου πολλοί ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιούν εκνεφωτές στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα.

Τα διαλύματα δεν πρέπει να χορηγούνται παρεντερικά ή να καταπίνονται.

Τα διαλύματα για εισπνοή χρησιμοποιούνται με αναπνευστήρα ή εκνεφωτή μόνο για εισπνοές από το στόμα και μόνο με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να γίνει με μάσκα τύπου <<Τ>> ή με ενδοτραχειακό σωλήνα. Χορήγηση με εισπνοές διαλείπουσας θετικής πίεσης είναι δυνατό να γίνει αλλά σπάνια θεωρείται απαραίτητη. Όταν υπάρχει κίνδυνος υποξαιμίας κατά τη διάρκεια της χορήγησης, τότε θα πρέπει να προστεθεί οξυγόνο στον εισπνεόμενο αέρα.

Το διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή μίας δόσης μπορεί να αραιωθεί με στείρο φυσιολογικό ορό.

Κάθε μη χρησιμοποιημένο διάλυμα στο δοχείο του εκνεφωτή πρέπει να απορρίπτεται.

Κάθε αχρησιμοποίητο φαρμακευτικό προϊόν πρέπει να απορρίπτεται σύμφωνα με τις κατά τόπους ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε παράγραφο 4.2 Δοσολογία και τρόπος χορήγησης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Τα Aerolin Nebules διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω των 30°C μακριά από το φως. Μετά το άνοιγμα του φύλλου αλουμινίου διατηρείται 3 μήνες στις ίδιες ως άνω συνθήκες.

Διαλύματα που παραμένουν στις συσκευές εισπνοών πρέπει να απορρίπτονται.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 36 μήνες.

Ανοικτή συσκευασία: 3 μήνες (βλέπε παρακάτω παράγραφο 6.4).

Σχετικό SPC

AEROLIN.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : AEROLIN Διάλυμα για εισπνοή με εκνεφωτή μίας δόσης

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.