Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FUCIDIN 1% EY.DRO.SUS TUBX5G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FUCIDIN
Μορφή
Οφθαλμικές σταγόνες, εναιώρημα
Συγκέντρωση
10MG/G

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATC: S01AA13

Το φουσιδικό οξύ και τα άλατά του είναι ισχυροί αντισταφυλοκοκκικοί παράγοντες.

Το Sodium Fusidate είναι ένα αντιβιοτικό με δομή στεροειδούς.

Το αντιβακτηριακό του φάσμα περιλαμβάνει: Staphylococcus ευαίσθητος στην μεθισιλλίννη (περισσότερο από 90% των ειδών είναι ευαίσθητοι με MIC < 2mg/l), Staphylococcus ανθεκτικός στην μεθισιλλίνη (το ποσοστό που ανθίστανται ποικίλλει) γι αυτό το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο αν δεν γίνει αντιβιόγραμμα.

Το φουσιδικό οξύ έχει εκλεκτική δράση σε σταφυλοκόκκους που παράγουν ή δεν παράγουν πενικιλλινάση (MIC από 0,06-0,12μg/ml).

Το φουσιδικό οξύ δρά αναστέλλοντας τον μηχανισμό της πρωτεινικής σύνθεσης των βακτηρίων.

Αντοχή: Το ποσοστό των ευαίσθητων στην μεθισιλλίνη σταφυλοκόκκων που είναι ανθεκτικοί στο φουσιδικό οξύ είναι χαμηλό, αλλά είναι πάνω από 10% για τους σταφυλόκοκκους ανθεκτικούς στην μεθισιλλίνη. Εως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί διασταυρούμενη αντοχή με άλλα αντιβιοτικά.

Η βραδείας απελευθέρωσης μορφή του Fucidin Viscous Eye Drops εξασφαλίζει παρατεταμένη επαφή με τον θόλο του επιπεφυκότα. Επομένως η εφαρμογή δύο φορές την ημέρα εξασφαλίζει επαρκή συγκέντρωση φουσιδικού οξέος σε όλους τους πέριξ του οφθαλμού ιστούς.

Το φουσιδικό οξύ εισχωρεί καλά στο υδατοειδές υγρό. Το Fucidin Viscous Eye Drops είναι γενικά ατοξικό και η εμπειρία από την δερματολογική χρήση του φουσιδικού οξέος δείχνει πολύ μικρή αλλεργική δράση. Δεν έχει ανακοινωθεί διασταυρούμενη αλλεργία μεταξύ φουσιδικού οξέος και άλλων αντιβιοτικών.

Φαρμακοκινητική

Αποτελεσματικές συγκεντρώσεις του φουσιδικού οξέος παραμένουν στο δακρυϊκό υγρό και στο υδατοειδές υγρό για τουλάχιστον 12 ώρες μετά την εφαρμογή του Fucidin Viscous Unit Dose.

Mέσες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο δακρυϊκό υγρό 1, 3, 6 και 12 ώρες μετά την ενστάλαξη μιας σταγόνας, ήταν 15,7 mg/l, 15,2 mg/l, 10,5 mg/l και 15,6 mg/l αντίστοιχα. Το φουσιδικό οξύ διαπερνά τον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού είτε με ακέραιο ή με διαβρωμένο επιθήλιο.

Μετά την ενστάλλαξη μιας σταγόνας Fucidin Viscous Unit Dose, τα μέσα αντιβιοτικά επίπεδα των 0,3 mg/l διατηρούνται για τουλάχιστον 12 ώρες στο υδατοειδές υγρό. Αυτές οι συγκεντρώσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις MIC τιμές για τα σχετικά βακτήρια, όπως για τον S. Aureus (0,06 mg/l).

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε μια μελέτη οφθαλμικού ερεθισμού κονίκλων με Fucidin Viscous Unit Dose, στην οποία εφαρμόζονταν 2 ενσταλλάξεις ημερησίως για 6 εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκαν σημεία ερεθισμού ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες στον οφθαλμό και στην γύρω περιοχή. Δεν παρατηρήθηκαν ανωμαλίες σε μετέπειτα λεπτομερή μικροσκοπική εξέταση τμημάτων του οφθαλμού.

Σε έναν έλεγχο ευααισθητοποίησης σε ινδικά χοιρίδια, έγινε ενδοδερμική και τοπική χορήγηση με Fucidin Viscous Unit Dose και όταν έγινε πρόκληση με Fucidin Viscous Unit Dose μετά από δύο εβδομάδες, κανένα από τα ζώα δεν ευαισθητοποιήθηκε. Ετσι, αλλεργικές επιπλοκές δεν αναμένεται να εμφανισθούν σε ανθρώπους όταν γίνεται κανονική χρήση του προιόντος.

Ενεργά συστατικά

J7P3696BCQ - FUSIDATE SODIUM

Σχετικό SPC

  • Fucidin Οφθαλμικές σταγόνες, Εναιώρημα σε συσκευασία μιας δόσης (Viscous Eye Drops unit dose)
  • Fucidin Οφθαλμικές σταγόνες, Εναιώρημα (Viscous Eye Drops)

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2008: FUCIDIN Οφθαλμικές σταγόνες, εναιώρημα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.