Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

DAKTARIN GEL.OR.TOP 2% (W/W) FL x 40 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
DAKTARIN
Μορφή
Γέλη στοματική
Συγκέντρωση
20MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: αντιμολυσματικά και αντισηπτικά για τοπική στοματική χρήση και ιμιδαζολικά παράγωγα
Kωδικός ATC: A01AB09, A07AC01

Μηχανισμός δράσης

Η μικοναζόλη παρουσιάζει αντιμυκητιασική δράση κατά κοινών δερματοφύτων και ζυμομυκήτων και αντιμικροβιακή δράση κατά ορισμένων Gram-θετικών, βακίλων και κόκκων. Η δράση αυτή βασίζεται στην αναστολή της βιοσύνθεσης της εργοστερόλης στους μύκητες και στην αλλαγή στη σύνθεση των λιπιδικών συστατικών της μεμβράνης τους, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του κυττάρου του μύκητα.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η μικοναζόλη απορροφάται συστηματικά μετά την εφαρμογής της στη στοματική κοιλότητα. Η εφαρμογή δόσης 60 mg στοματικής γέλης έχει ως αποτέλεσμα μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα 31 με 49 ng/ml, περίπου δύο ώρες μετά την εφαρμογή.

Κατανομή

Η απορροφημένη μικοναζόλη δεσμεύεται σε πρωτεΐνες του πλάσματος (88,2%), κυρίως σε αλβουμίνη ορού και σε ερυθρά αιμοσφαίρια (10,6%).

Βιομετασχηματισμός και αποβολή

Το απορροφημένο κλάσμα της μικοναζόλης μεταβολίζεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος και μόνο 1% περίπου της δόσης που χορηγήθηκε αποβάλλεται αυτούσιο στα ούρα. Η ημίσεια ζωή της μικοναζόλης είναι 20-25 ώρες στους περισσότερους ασθενείς. Αυτός ο χρόνος δεν αλλάζει σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Οι συγκεντρώσεις της μικοναζόλης στο πλάσμα μειώνονται κατά περίπου 50% κατά την αιμοκάθαρση. Περίπου 50% της από του στόματος δόσης μπορεί να απεκκριθεί στα κόπρανα εν μέρει ως μεταβολίτες και εν μέρει χωρίς να έχει βιομετασχηματιστεί.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα προκλινικά δεδομένα δεν δείχνουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο με βάση τις συμβατικές μελέτες για τους τοπικούς ερεθισμούς, την τοξικότητα εφάπαξ και επαναλαμβανόμενων δόσεων, τη γενοτοξικότητα και την τοξικότητα στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Ενεργά συστατικά

VW4H1CYW1K - MICONAZOLE NITRATE

Σχετικό SPC

Daktarin 2% w/w στοματική γέλη.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : DAKTARIN Στοματική γέλη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.