Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ZOVIRAX TAB 200MG/TAB BTX25

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
ZOVIRAX
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
200MG/TAB

Ενδείξεις

Τα δισκία και τα εναιωρήματα Zovirax ενδείκνυνται:

  • Για τη θεραπεία των λοιμώξεων του απλού έρπητα του δέρματος και των βλεννογόνων, περιλαμβανομένου του αρχικού και υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων.
  • Για την καταστολή (πρόληψη των υποτροπών) των συχνών και/ή βαριών επεισοδίων υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων ή υποτροπιαζουσών λοιμώξεων από απλό έρπητα σε άλλες θέσεις σε ανοσολογικά επαρκείς ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά με διαλείπουσα (διακεκομμένη θεραπεία).
  • Για τη θεραπεία των εντοπισμένων δερματικών οξειών λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα.
  • Για την πρόληψη των λοιμώξεων από απλό έρπητα σε ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια.
  • Ανεμοβλογιά: η χρήση Zovirax δεν συνιστάται σε βάση ρουτίνας για την άνευ επιπλοκών ανεμοβλογιά φυσιολογικών παιδιών, για τη θεραπεία βρεφών (0-12 μηνών) και σε εγκύους (έφηβες και ενήλικες).

Ο γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει την ανάγκη χρήσης Zovirax από του στόματος, εντός των πρώτων 24 ωρών από την εμφάνιση εξανθήματος, στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Υγιή άτομα άνω των 12 ετών τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
  2. Παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών με χρόνιες δερματικές ή πνευμονικές διαταραχές καθώς και αυτών που ακολουθούν μακροχρόνια θεραπευτικά σχήματα με σαλικυλικά.
  3. Παιδιά ανασοκατασταλμένα που κάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή μικρής διάρκειας ή κατά περιόδους ή υπό μορφή εκνεφώματος. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν διαπιστώνεται επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά συνιστάται, εάν είναι δυνατόν, η διακοπή της θεραπείας με κορτικοστεροειδή.
  4. Η χρήση Zovirax για τη θεραπεία παιδιών που έχουν προσβληθεί από το συγγενικό τους περιβάλλον είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία σε ενήλικες

Θεραπεία απλού έρπητα

Για τη θεραπεία των λοιμώξεων από απλό έρπητα πρέπει να χορηγούνται 200mg πέντε φορές την ημέρα κατά διαστήματα περίπου τεσσάρων ωρών, παραλείποντας τη νυχτερινή δόση. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται επί 5 ημέρες, αλλά σε βαριές αρχικές λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί.

Σε ασθενείς με βαριά ανοσολογική βλάβη, (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών) ή σε ασθενείς με μειωμένη απορρόφηση από το έντερο, η δόση μπορεί να διπλασιασθεί σε 400mg ή εναλλακτικά μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης.

Η χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια αυτό πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση κατά την πρόδρομη περίοδο ή όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά βλάβες.

Καταστολή απλού έρπητα

Για την καταστολή των λοιμώξεων από απλό έρπητα σε ανοσολογικά επαρκείς ασθενείς, πρέπει να λαμβάνεται αρχική δόση 200mg τέσσερις φορές την ημέρα ανά διαστήματα περίπου 6 ωρών.

Πολλοί ασθενείς μπορεί να αντιμετωπισθούν για ευκολία με αγωγή 400mg δύο φορές την ημέρα με μεσοδιαστήματα περίπου δώδεκα ωρών.

Η τιτλοποίηση της δόσης μέχρι 200mg δύο ή τρεις φορές την ημέρα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν διασπαστικές λοιμώξεις με συνολικές ημερήσιες δόσεις 800mg.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την τοξικότητα σε μακρόχρονη λήψη έναντι της ευεργετικής επίδρασης στην βαρύτητα της νόσου.

Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται περιοδικά κάθε έξι έως δώδεκα μήνες για να αξιολογηθεί εκ νέου η ορθότητα της συνέχισης της καταστολής.

Πρόληψη απλού έρπητα

Για την πρόληψη των λοιμώξεων από απλό έρπητα στον ασθενή με ανοσολογική βλάβη 200mg με μεσοδιαστήματα 6 ωρών.

Σε ασθενείς με βαριά ανοσολογική βλάβη (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού οστών) ή σε ασθενείς με επηρεασμένη απορρόφηση από το έντερο, η δόση μπορεί να διπλασιασθεί σε 400mg ή εναλλακτικά μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο ενδοφλέβιας χορήγησης. Η διάρκεια της προληπτικής χορήγησης προσδιορίζεται από τη διάρκεια της περιόδου κινδύνου.

Θεραπεία έρπητα ζωστήρα και ανεμευλογιάς

Για τη θεραπεία των λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα και ανεμευλογιά 800mg πρέπει να λαμβάνονται πέντε φορές την ημέρα κατά διαστήματα περίπου τεσσάρων ωρών παραλείποντας τη νυχτερινή δόση.

Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται επί 7 ημέρες.

Σε ασθενείς με βαριά ανοσολογική βλάβη (π.χ. μετά από μεταμόσχευση μυελού οστών) ή σε ασθενείς με μειωμένη απορρόφηση από το έντερο, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο ενδοφλέβιας χορήγησης.

H χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη της λοίμωξης. Η θεραπεία δίνει καλύτερα αποτελέσματα εάν αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Δοσολογία σε νεογνά και παιδιά

Για τη θεραπεία της ανεμευλογιάς σε παιδιά:

6 ετών και άνω: 800 mg τέσσερις φορές την ημέρα
2 - <6 ετών: 400 mg τέσσερις φορές την ημέρα
Κάτω των 2 ετών: 200 mg τέσσερις φορές την ημέρα

Η δοσολογία μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως 20mg/kg βάρους σώματος, (όχι πάνω από 800mg) τέσσερις φορές την ημέρα, για 5 ημέρες.

Θεραπεία και προφύλαξη απλού έρπητα

Για τη θεραπεία λοιμώξεων από απλό έρπητα και για προφύλαξη από τις λοιμώξεις από απλό έρπητα σε νεογνά και παιδιά με ανοσολογική βλάβη ηλικίας άνω των δύο ετών πρέπει να χορηγείται δοσολογία των ενηλίκων ενώ παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών πρέπει να παίρνουν τη μισή δόση των ενηλίκων.

Για τη θεραπεία λοιμώξεων από απλό έρπητα νεογνών συνιστάται η χορήγηση ενδοφλέβιας ακικλοβίρης.

Καταστολή απλού έρπητα και θεραπεία έρπητα ζωστήρα

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για την καταστολή των λοιμώξεων από απλό έρπητα ή για τη θεραπεία των λοιμώξεων από έρπητα ζωστήρα σε ανοσολογικώς επαρκή παιδιά. Όταν απαιτείται θεραπεία έρπητα ζωστήρα σε παιδιά με ανοσολογική βλάβη, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο ενδοφλέβιας χορήγησης.

Το εναιώρημα μπορεί να διαλυθεί (αραιωθεί) με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή διαλύματος σορβιτόλης 70% Β.Ρ. μη κρυσταλλικής.

Η χορήγηση της μορφής δισκία για διασπορά μπορεί να γίνει με διάλυση του δισκίου σε ποσότητα νερού όχι μικρότερη των 50ml (περίπου ο όγκος ⅓ ποτηριού του νερού).

Δοσολογία σε νεφρική δυσλειτουργία

Χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ακικλοβίρη σε ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Θα πρέπει να διατηρείται επαρκής ενυδάτωση.

Στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τους ιούς του απλού έρπητα (HSV) σε ασθενείς με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, οι συνιστώμενες δόσεις από το στόμα δεν θα οδηγήσουν σε συσσώρευση του φαρμάκου πάνω από τα επίπεδα που έχουν επιτευχθεί με ενδοφλέβια έγχυση. Ωστόσο για ασθενείς, με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη από 10ml/λεπτό) συνιστάται αναπροσαρμογή της δόσης σε 200mg δύο φορές την ημέρα, περίπου ανά 12ωρο.

Ασθενείς σε αιμοδιύλιση: Η περίοδος ημιζωής σ' αυτούς τους ασθενείς είναι 5 ώρες. Αυτό έχει ως συνέπεια μείωση κατά 60% της στάθμης στο πλάσμα μετά 6ωρη συνεδρία. Αρα χρειάζεται επιπρόσθετη δόση μετά τη διύλιση.

Στη θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό ανεμευλογιάς - έρπητα ζωστήρα (VZV), συνιστάται να αναπροσαρμόζεται η δόση σε 800mg δύο φορές την ημέρα, κατά διαστήματα 12 ωρών, για ασθενείς με σοβαρή νεφρική βλάβη (κάθαρση κρεατινίνης λιγότερο από 10ml/λεπτό) και σε 800mg τρεις φορές την ημέρα, περίπου ανά 8ωρο, για ασθενείς με μέτρια νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης της τάξεως των 10-25ml/λεπτό).

Στην προφύλαξη των λοιμώξεων από τον ιό του απλού έρπητα σε ασθενείς με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, οι συνιστώμενες δόσεις από το στόμα δεν θα οδηγήσουν σε συσσώρευση της ακικλοβίρης πάνω από τα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για την ασφαλή ενδοφλέβια έγχυση. Ωστόσο, σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία
(κάθαρση κρεατινίνης μικρότερη των 10 ml/min) συνιστάται αναπροσαρμογή της δόσης σε 200 mg δύο φορές την ημέρα, περίπου ανά 12ώρο.

Δοσολογία σε ηλικιωμένους

Θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο νεφρικής δυσλειτουργίας σε ηλικιωμένους και η δοσολογία να αναπροσαρμόζεται αναλόγως (βλέπε δοσολογία σε νεφρική δυσλειτουργία παραπάνω).
Πρέπει να διατηρείται επαρκής ενυδάτωση των ηλικιωμένων ασθενών που παίρνουν μεγάλες δόσεις Zovirax.

Χορήγηση

Τα διασπειρόμενα δισκία μπορούν να μασηθούν ή να διαλυθούν σε μικρό όγκο νερού (η στάθμη του νερού να είναι αρκετά πάνω από τον πυθμένα ώστε να καλύπτει το δισκίο).

Το εναιώρημα μπορεί να αραιωθεί με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή με διάλυμα μη κρυσταλλικής σορβιτόλης 70% Β.Ρ.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Συμπτώματα και κλινικά σημεία

Η ακικλοβίρη αποροφάται μόνο μερικώς από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ασθενείς έχουν λάβει δόσεις μέχρι 20g ακικλοβίρης για μία φορά, συνήθως χωρίς τοξικά αποτελέσματα. Επαναλαμβανόμενη εκ λάθους υπερδοσολογία ακικλοβίρης για αρκετές ημέρες, έχει συσχετισθεί με γαστρεντερικές αντιδράσεις (όπως ναυτία και έμετο) και νευρολογικές αντιδράσεις (κεφαλαλγία και σύγχυση).

Υπερδοσολογία με ενδοφλέβια χορηγούμενη ακικλοβίρη είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση της κρεατινίνης ορού, της ουρίας αίματος και επακόλουθη νεφρική ανεπάρκεια.

Νευρολογικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν σύγχυση, ψευδαισθήσεις, διέγερση, κρίσεις σπασμών και κώμα, έχουν συσχετισθεί με ενδοφλέβια υπερδοσολογία.

Αντιμετώπιση

Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για σημεία τοξικότητας. Η αιμοκάθαρση αυξάνει σημαντικά την απομάκρυνση της ακικλοβίρης από το αίμα και επομένως μπορεί να θεωρηθεί σαν λύση σε περίπτωση συμπτωματικής υπερδοσολογίας.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Δισκία: Κουτί που περιέχει blisters PVC/αλουμινίου.

Πόσιμο εναιώρημα: Κουτί που περιέχει γυάλινο φιαλίδιο.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Δεν είναι απαραίτητες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Δισκία: φυλάσσονται σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 30°C στην αρχική συσκευασία.

Πόσιμο εναιώρημα: Φυλάσσεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 30°C. Το εναιώρημα μπορεί να αραιωθεί με ίσο όγκο σιροπιού Β.Ρ. ή με διάλυμα σορβιτόλης μη-κρυσταλλικής. Το αραιωμένο προϊόν παραμένει σταθερό για 4 εβδομάδες στους 25°C αλλά συνιστάται το εναιώρημα που χορηγείται να είναι προσφάτως παρασκευασμένο.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής

Δισκία: 60 μήνες.

Διασπειρόμενα δισκία: 36 μήνες.

Πόσιμο εναιώρημα: 36 μήνες.

Σχετικό SPC

ZOVIRAX.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : ZOVIRAX Δισκίο / Διασπειρόμενο δισκίο / Πόσιμο εναιώρημα

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.